Ελλάδα

Lockdown Ελλάδα: 2.062 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων

Lockdown Ελλάδα: 2.062 παραβάσεις για μη τήρηση των μέτρων
Lockdown Ελλάδα: Συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς από τις αρχές οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού για την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε lockdown βρίσκεται από το ξημερώματα του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου η χώρα, με τους πολίτες να έχουν κληθεί να τηρούν πιστά τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΔΙΜΕΑ, ΕΑΔ, Δημοτική Αστυνομία και Περιφέρειες) συνεχίζουν τους εντατικούς ελέγχους για την τήρηση των αυστηρότερων μέτρων.

Χτες, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, οι αρχές διενήργησαν συνολικά 64.462 ελέγχους και κατέγραψαν 2.062 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 264.450€. Σημειώνεται πως η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (63.559).

Ποιες είναι οι κυριότερες παραβάσεις:

  • Μη χρήση μάσκας,
  • μη αποστολή SMS,
  • μη επίδειξη βεβαίωσης μετακίνησης

Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην τήρηση των μέτρων κατά την μετακίνηση πεζών και οχημάτων (σταθμοί διοδίων, ΜΜΜ, πλοία, ΕΙΧ και ΕΔΧ), καθώς και στην τήρηση των κανόνων λειτουργίας των καταστημάτων που παραμένουν ανοικτά. Ιδιαίτερα επιβλήθηκαν:

  • Σε δύο καταστηματάρχες πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000€ για την λειτουργία των καταστημάτων τους ενώ είναι σε αναστολή,
  • πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ σε δύο Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, επειδή δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του COVID-19 και
  • πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ για την οργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων σε ιδιωτικό χώρο στην Περιφέρεια Κρήτης.

Κλήσεις στο 1520:

Το τετραψήφιο νούμερο 1520 δέχτηκε συνολικά 6.816 κλήσεις που αφορούσαν  σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες. Σε συνέχεια πρωινής τηλεδιάσκεψης για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και του ποσοστού συμμόρφωσης με τα μέτρα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επικαιροποίησαν το πλάνο της επιχειρησιακή τους δράσης με επίκεντρο την προστασία της υγείας των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Αυτές οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου:

Aπό την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται σε όλη την επικράτεια από τις 09:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί περιορισμός των μετακινήσεων στις απολύτως αναγκαίες, δηλαδή αυστηρά και μόνο για λογούς εργασίας, υγείας και συνοδείας των κατοικίδιων ζώων κάθε νοικοκυριού και σε κοντινή απόσταση από την κατοικία. Ο λόγος του περιορισμού βασίζεται στη διαπίστωση ότι πραγματοποιούνται περιττές μετακινήσεις κυρίως σε οικίες πολιτών που αυξάνουν την κινητικότητα και άρα διευκολύνουν τη μετάδοση του ιού.

Να σημειωθεί ότι και κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (SMS με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Άρα, από την Παρασκευή, μετά τις 09:00 το βράδυ και μέχρι τις 05:00 το πρωί, μετακίνηση μόνο για εργασία, εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας (SMS με κωδικό 1) και μικρή βόλτα κατοικιδίου πλησίον της οικίας.

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση διευκρινίζεται ότι αυτή ΔΕΝ αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών. Το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments