Διεθνή

Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Τριμερής των υπουργών Άμυνας στη Λευκωσία

Κύπρος – Ελλάδα – Ισραήλ: Τριμερής των υπουργών Άμυνας στη Λευκωσία
Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ: Στο τραπέζι θα πέσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριμερής συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπου Πετρίδη, της Ελλάδας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του Ισραήλ, Μπένζαμιν Γκάντζ, πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στην Κύπρο και συγκεκριμένα στη Λευκωσία. Οι τρεις άνδρες αναμένεται να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών.

Ο κ. Γκαντζ, ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Στο πλαίσιο της επίσκεψης των υπουργών στην Κύπρο θα πραγματοποιηθούν και διμερείς συναντήσεις των αντιπροσωπειών μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ και Ελλάδας – Ισραήλ.

Εγγύηση ασφάλειας η συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Οκτωβρίου είχε ξαναπραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση. Μόνο που εκείνη έλαβε χώρα στην Αθήνα και συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών. Κατά τις συνομιλίες οι τρεις υπουργοί επικεντρώθηκαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο βέβαια την τουρκική επιθετικότητα και αναθεωρητισμό, οι οποίες δημιουργούν ιδιαίτερη νευρικότητα στο σύνολο των κρατών της περιοχής. Ακόμα και η ισραηλινή πλευρά, αν και δημόσια απέφυγε να θίξει στο ζήτημα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την ανησυχία της για τις κινήσεις της Άγκυρας.

“Eλλάδα – Κύπρος και Ισραήλ δημιουργούν μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων. Δημιουργούμε μια νέα γεωγραφία κατανοήσεων που διαπερνά τα παλιά στερεότυπα, που ανασχηματίζει τον χάρτη της περιοχής μας. Το σχήμα υποστηρίζεται σθεναρά και από την ΕΕ και από τις ΗΠΑ καθώς στέκεται πάνω στο οικοδόμημα της διεθνούς νομιμότητας.

Δυστυχώς η συνάντηση μας γίνεται υπό το βάρος νέων παρανόμων ενεργειών από την πλευρά της Τουρκίας. Μέσα σε λίγες μόνο μέρες η Τουρκία, εν νέου με τις ενέργειές της προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου δεσμεύοντας παράνομα περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για παράνομες σεισμικές έρευνες ή προκαλώντας με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια» είχε αναφέρει τότε στις δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments