Ελλάδα

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα στην Ευρώπη
Νεκροί από κορωνοϊό Ελλάδα: Όλοι θέλουν να καλυτερεύσουν τα πράγματα αλλά η κατάσταση είναι δύσκολη με τη χώρα μας να έχει μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων ανά κρούσματα, δηλαδή μεγαλύτερη θνητότητα, από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Επτά φορές περισσότεροι ήταν οι θάνατοι από κορωνοϊό που καταγράφηκαν τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Ελλάδα. Πρόκειται έναν αριθμό που φαίνεται να προσεγγίζει σταδιακά τον μέσο όρο θανάτων της Ευρώπης που αντιστοιχεί περίπου σε 50 με 80 νεκρούς καθημερινά  στη χώρα μας,  σε μία περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης που όλοι ελπίζουν να αποφευχθεί.

Στο «δεύτερο κύμα» της πανδημίας, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα που παρουσιάζει «Το Βήμα», η επιδημιολογική επιβάρυνση της χώρας μας έχει πλέον αρκετές  αντιστοιχίες με πολλές άλλες ευρωπαϊκές. Αντίθετα δηλαδή με ό,τι είχε συμβεί στο «πρώτο κύμα»  την περασμένη άνοιξη, όταν η Ελλάδα είχε ποσοστό περίπου το 1% των κρουσμάτων του εξωτερικού κι εξαιρετικά μικρότερη θνησιμότητα.

Πλέον η χώρα μας έχει κατ’ αντιστοιχία των πληθυσμών περίπου το 27% – 55%  των κρουσμάτων από την Ιταλία, τη Γαλλία κι άλλες χώρες.   Τα κρούσματα στην Ελλάδα το τελευταίο πενθήμερο ήταν 11.808, έναντι 84.407 της Ισπανίας που έχει ωστόσο πενταπλάσιο πληθυσμό, ενώ η Ιταλία έχει 163.913 νέες διαγνώσεις με 60,4 εκ. κατοίκους , η Γαλλία  150.005 με 67 εκ. κατοίκους κι η Μεγ. Βρετανία με τους 66 εκ. κατοίκους έχει  118.754 νέος φορείς του ιού.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα για την εξέλιξη της πανδημίας σε χώρες της Ευρώπης:

Eφιαλτικές οι προβλέψεις για τους νεκρούς

Οι επαγγελματίες υγείας εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν δυστυχώς περισσότεροι θάνατοι ημερησίως που ίσως προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Σύμφωνα με τα αριθμητικά μοντέλα και τα δεδομένα από προηγούμενες περιόδους, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν 400 περίπου περαιτέρω θάνατοι  ανθρώπων από κορωνοϊό.

Επιπλέον θα υπάρχει σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα καταλήγουν από τη φονική νόσο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Ο φόβος για τη χώρα μας είναι ότι ο τελικός αριθμός των ατόμων που θα χάσουν τη ζωή τους στη χώρα μας ίσως υπερβούν τα 1.500 με 1.600 άτομα. Κι αυτό γιατί  θα υπάρχει νέος κύκλος νοσηλευομένων εντός κι εκτός ΜΕΘ λόγω και του υψηλού αριθμού κρουσμάτων του τελευταίου χρονικού διαστήματος.

Είναι ενδεικτικό ότι το τελευταίο τριήμερο ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών σε ΜΕΘ είναι 55 ασθενείς αν συνεκτιμηθούν οι αριθμοί των συνολικά διασωληνωμένων που ανακοινώνονται, ο αριθμός των θανάτων,  η θνησιμότητα της τάξης των 43% με 45% των διασωληνωμένων και το γεγονός ότι εξήλθαν ευτυχώς από τις ΜΕΘ περίπου 26 άνθρωποι  αλλά κι ότι ποσοστό περίπου 50% των θανάτων καταγράφονται σε απλές κλίνες Covid.

Ο κορωνοϊός… αιφνιδίασε την Ευρώπη

Όλες σχεδόν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το «Βήμα», αιφνιδιάστηκαν από την αναφερόμενη μετάλλαξη του κορωνοϊού και υπερμεταδοτικότητας της νόσου όπου τον Οκτώβριο υπήρξε πρωτοφανής έξαρση κρουσμάτων. Σχεδόν στο ίδιο χρονικό σημείο για όλες τις χώρες με αρχικά φορείς άτομα νεαρής ηλικίας. Πλέον οι θάνατοι στη χώρα μας έχουν μικρή διαφορά από τα ποσοστά της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των θανάτων ανά 1000 κρούσματα είναι… κοινός ευρωπαϊκός όπου σε όλες τις εξεταζόμενες χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα είναι 15 έως 18 . Μάλιστα τον μεγαλύτερο αριθμό έχει η Ελλάδα.

Επιπλέον είναι χαρακτηριστικό ότι στις εν λόγω ευρωπαϊκές χώρες που είχαν ήδη προχωρήσει σε ορισμένους περιορισμούς, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ήδη αρχίσει να υποχωρεί σε σχέση με όσα καταγράφονταν στις αρχές Νοεμβρίου. Κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί στην Ελλάδα όπου υπολογίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να μειώνεται ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments