Διεθνή

Κορωνοϊός Ευρώπη: Η Ευρώπη ενισχύει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα

Κορωνοϊός Ευρώπη: Η Ευρώπη ενισχύει τους περιορισμούς για να συγκρατήσει το δεύτερο κύμα
Κορωνοϊός Ευρώπη: Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης ενισχύουν τους περιορισμούς τους για να αντέξουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων· η Βρετανία τους 50.000 νεκρούς. Ένας στους τέσσερις νέους θανάτους στη Γαλλία αποδίδεται πλέον στην Covid-19. Η Αυστρία έσπασε ρεκόρ με περισσότερα από 9.500 κρούσματα σε 24 ώρες. Το δεύτερο κύμα των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό φουσκώνει, υποβάλλοντας τα εθνικά συστήματα υγείας σε δοκιμασία, μολονότι η ενίσχυση των ελπίδων ότι θα είναι σύντομα διαθέσιμο εμβόλιο προκάλεσε κάποια αισιοδοξία στους πολίτες και στα χρηματιστήρια.

Στο μεταξύ, οι περισσότερες κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο ενισχύουν τους περιορισμούς, προσπαθώντας να διασώσουν την κρίσιμης σημασίας για την οικονομία περίοδο των Χριστουγέννων.

Γαλλία

Ο ένας στους τέσσερις θανάτους στη Γαλλία την τρέχουσα περίοδο αποδίδεται στον κορονοϊό, ενώ κάθε 30 δευτερόλεπτα, ένας άνθρωπος εισάγεται σε νοσοκομείο προσβεβλημένος από την Covid-19, δήλωνε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν επιπλέον αυστηρά μέτρα. Σε συνέντευξη Τύπου ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε πως ο δείκτης R0 (αναπαραγωγής των μολύνσεων) υποχώρησε πλέον κάτω του 1.

«Η πίεση στο νοσοκομειακό μας σύστημα έχει αυξηθεί κολοσσιαία», είπε ο Καστέξ, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων με Covid-19 στη χώρα είναι σήμερα υψηλότερος από την κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν θα υπάρξει καμία χαλάρωση του lockdown για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, τονίζοντας πως η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς αν η κατάσταση επιδεινωθεί τις ερχόμενες μέρες. Αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, ίσως υπάρξει αποκλιμάκωση των απαγορεύσεων κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, ανέφερε.

Χθες ωστόσο, ο αριθμός νέων κρουσμάτων κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση: ανακοινώθηκαν 23.794 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, ένας αριθμός μειωμένος από τα 33.172 χθες Πέμπτη και από τα 60.486 την περασμένη Παρασκευή. Έγιναν επίσης μόνο 24 εισαγωγές σε νοσοκομεία (από 737) και μόνο 4 σε μονάδες εντατικής θεραπείας (από περισσότερες από 100 την περασμένη εβδομάδα).

Η κυβέρνηση πάντως προειδοποιεί ότι δεν θα διστάσει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα αν η εξάπλωση των λοιμώξεων επιταχυνθεί και πάλι. Εφόσον βελτιωθούν τα δεδομένα της πανδημίας, η Γαλλία ίσως καταφέρει να ανοίξει τα βασικά καταστήματα και τις επιχειρήσεις για τα Χριστούγεννα.

Γερμανία

Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους ανακοίνωσε προχθές Πέμπτη πως οι κανόνες που έχουν επιβληθεί για τη συγκράτηση της πανδημίας θα παραμείνουν σε ισχύ για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά έστειλε μήνυμα ελπίδας, καθώς έκανε λόγο για τις «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης της καμπύλης των μολύνσεων. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε χθες Παρασκευή ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσει αν οι περιορισμοί που υιοθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού θα παραταθούν μετά τον Νοέμβριο.

«Στην πραγματικότητα είναι πολύ νωρίς για να το εκτιμήσουμε τώρα», επισήμανε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Θα δούμε τις επόμενες λίγες ημέρες αν υπάρχει διαφορά». Ο υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νοσηλευτές θετικοί στον κορονοϊό, αλλά ασυμπτωματικοί, να εξακολουθήσουν να εργάζονται, εάν υπάρξει επείγουσα ανάγκη. Το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στις υγειονομικές δομές της χώρας γίνεται ολοένα οξύτερο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, αυτό ήδη συνέβη τον Οκτώβριο στη Βαυαρία και στη Βρέμη, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τη φροντίδα ασθενών με Covid-19 ανέλαβαν νοσηλευτές θετικοί στον κορωνοϊό και ασυμπτωματικοί, ενώ η δυνατότητα αναφέρεται και στις οδηγίες που δόθηκαν από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, μπροστά στον κίνδυνο κατάρρευσης των δομών υγείας.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.461 τις προηγούμενες 24 ώρες φθάνοντας τα 775.556, σύμφωνα με σημερινά δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Το ίδιο διάστημα, ακόμη 178 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 12.378 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ προειδοποίησε κατά της βιαστικής άρσης των περιοριστικών μέτρων, λέγοντας ότι ο στόχος πρέπει να είναι να μειωθούν τα εβδομαδιαία κρούσματα του κορωνοϊό κάτω από το όριο των 50 μολύνσεων ανά 100.000 ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό στη Γερμανία είναι 139 κρούσματα για 100.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το RKI. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως «δεν μπορεί να υπάρξει ακόμη» χαλάρωση των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊό , διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

Αυστρία

Ρεκόρ 9.586 νέων κρουσμάτων κορωνοϊό κατέγραψε χθες Παρασκευή η Αυστρία, σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση για να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία.Ο ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊό ξεπέρασε για πρώτη φορά την Πέμπτη τα 9.000 στη χώρα. Την Πέμπτη, η Βουλή ενέκρινε την παράταση για άλλες δέκα ημέρες, μέχρι την 22η Νοεμβρίου, της απαγόρευσης νυκτερινής κυκλοφορίας από τις 20:00 έως τις 06:00, μέτρου που εφαρμόζεται στην Αυστρία από την 3η Νοεμβρίου.

Πολλά αυστριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η χώρα θα κλείσει πιθανόν τα σχολεία και θα κάνει ακόμη πιο αυστηρούς τους περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές πάντως ο τομέας της λιανικής θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό ανοιχτός, με εξαίρεση τα εμπορικά κέντρα όπου μπορούν να συγκεντρωθούν πλήθη.

Ιταλία

Η Ιταλία ξεπέρασε το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού. Γιατροί και νοσηλευτές απηύθυναν την Τετάρτη δραματική έκκληση σχετικά με τη δυνατότητα των ιταλικών νοσοκομείων να περιθάλψουν νέους ασθενείς με κορωνοϊό υπογραμμίζοντας πως «τα νοσοκομεία είναι στο χείλος της κατάρρευσης λόγω έλλειψης προσωπικού και κλινών».

Χθες, Παρασκευή, το ινστιτούτο έρευνας Gimbe ανακοίνωσε ότι πάνω από το 1% του πληθυσμού στην Ιταλία έχει πλέον μολυνθεί από τον ιό, ποσοστό που οι επιστήμονες συνηθίζουν να θεωρούν οριακό, διότι όταν υπερβαίνεται, η όποια ασθένεια θεωρείται ότι μεταδίδεται πλέον ανεξέλεγκτα. Μόνο χθες καταγράφηκαν 40.902 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 550 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ζήτησε από τους πολίτες «να παραμένουν σπίτι όσο περισσότερο μπορούν και να αποφεύγουν συναντήσεις με πρόσωπα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου». Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί, ανάλογα με την πορεία της επιδημίας, θα χαλαρώσουν ή θα αυστηροποιηθούν τα μέτρα. «Όλα τα εξαρτηθούν από τη συμπεριφορά των Ιταλών πολιτών», είπε ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Βρετανία

Η Βρετανία ξεπέρασε τους 50.000 νεκρούς από κορωνοϊό την Τετάρτη και έγινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από την Covid-19 στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα είναι η χώρα που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και οι οικονομολόγοι λένε πως αυτό οφείλεται στο ότι τα μέτρα του αρχικού lockdown διήρκεσαν εκεί περισσότερο απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και είχαν ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στον τομέα των υπηρεσιών, που αντιστοιχεί στο 80% της βρετανικής οικονομίας.

Από την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει δώσει εντολή στον πληθυσμό της Αγγλίας να μείνει στο σπίτι για έναν μήνα, για να επιβραδυνθούν οι μολύνσεις κατά το δεύτερο κύμα. Αντίθετα από το πρώτο lockdown, η κυβέρνηση έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες κατασκευών και μεταποίησης να μείνουν ανοικτές και δεν έχει κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Ισπανία

Την Πέμπτη, η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 θανάτων από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η χώρα κατέγραψε 311 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό να ανέρχεται πλέον σε 40.105 από την αρχή της πανδημίας. Μία ημέρα πριν, η Ισπανία κατέρριπτε το ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες κατά το δεύτερο κύμα, με πάνω από 400 νεκρούς.

Μολαταύτα, οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι η επιδημία εισέρχεται σε μια φάση «σταθεροποίησης» που αποτυπώνει τον «αντίκτυπο» των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα. Από τις 23 Νοεμβρίου, η Ισπανία θα ζητάει από όσους φθάνουν αεροπορικώς από χώρες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό να έχουν κάνει τεστ σε διάστημα 72 ωρών πριν από την άφιξή τους και να είναι αρνητικό. Η χώρα ξεπέρασε το όριο των 40.000 νεκρών.

Πορτογαλία

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα νέου κορωνοϊού στην Πορτογαλία ξεπέρασαν το ορόσημο των 200.000, με τον αριθμό των νέων μολύνσεων ημερησίως να ανέρχεται σε επίπεδα ρεκόρ, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις στο ήδη ευάλωτο σύστημα υγείας της χώρας. Σε ισχύ τέθηκε από τη Δευτέρα και έως τουλάχιστον τις 23 Νοεμβρίου η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της διασποράς του ιού.

Η χώρα των 10 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 204.664 κρούσματα και 3.250 θανάτους. Τα περισσότερα κρούσματα επικεντρώνονται στο βόρειο τμήμα της χώρας. Αριθμός ρεκόρ 2.799 ασθενών νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, με 388 ανθρώπους σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο ρυθμός αναπαραγωγής ωστόσο έχει μειωθεί στο 1,1, από 1,26 τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, οι κάτοικοι σε σχεδόν 200 από τα 308 δημοτικά διαμερίσματα της Πορτογαλίας πρέπει να μένουν σπίτι μεταξύ 11 το βράδυ και 5 το πρωί, ενώ για τις επόμενες 2 εβδομάδες βρίσκεται σε ισχύ λοκντάουν από τη 1 το μεσημέρι ως τις 5 το πρωί.

Κύπρος

Τοπικά lockdown επιβλήθηκαν στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου, ενώ πρόσθετα μέτρα έχουν ληφθεί σε όλη τη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η αναστολή της λειτουργίας παιδότοπων, θεματικών πάρκων και λούνα παρκ, η απαγόρευση της διεξαγωγής συνεδρίων, εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, συνελεύσεων και εκδηλώσεων, η απαγόρευση των επισκεπτηρίων σε οίκους ευγηρίας, κέντρα χρονίως πασχόντων, δομές φιλοξενίας ευπαθών ατόμων και δομές παιδικής προστασίας. Επίσης ανεστάλη η λειτουργία κατασκηνωτικών χώρων ενώ οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων και τα φαρμακεία από την έναρξη της λειτουργίας τους και έως τις 10 π.μ. θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments