Πολιτική

Τροπολογία για ΕΣΥ: Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ιδιωτών γιατρών

Τροπολογία για ΕΣΥ: Προσλήψεις επικουρικού προσωπικού και ιδιωτών γιατρών
Τροπολογία για ΕΣΥ: Ψηφίζεται αύριο Τρίτη 17 Νοέμβρη στην Βουλή και αφορά την ενίσχυση των νοσοκομείων. Οι όροι των νέων συμβάσεων.

Σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για το ηλεκτρονικό εμπόριο, προβλέπεται η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού σε δομές Υγείας και η απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Υπενθυμίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας δουλεύει με καθεστώς συμβάσεων, ενώ η τροπολογία δεν περιλαμβάνει μόνιμες προσλήψεις. Ταυτόχρονα θα προβλεφθεί υγειονομική κάλυψη σε ανασφάλιστους και ευάλωτες ομάδες στις ιδιωτικές δομές υγείας.

Ειδικότερα , για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του νέου κοροναϊού, δύναται να προσλαμβάνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και για ένα έτος με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο ΝΙΜΤΣ στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, στα νοσοκομεία Αρεταίειο και Αιγινήτειο, στην Ανώνυμη Εταιρία Μονάδων Υγείας , στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, στις δομές πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν από την πανδημία. Η ισχύς της διάταξης άρχεται από 1η Οκτωβρίου 2020.

Ατομική σύμβαση απασχόλησης

Επίσης, εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος διασποράς του νέου κοροναϊού και έως και την 30η Ιουνίου 2021, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας δύναται να εντάσσεται στο δυναμικό των ΠΦΥ και των Νοσοκομείων εθελοντικό ή συμβατικά ή αναγκαστικά διατιθέμενο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα και να του ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα για την καταπολέμηση της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας.

Για την απασχόληση του συγκεκριμένου προσωπικού συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, στην οποία αναφέρεται ο χρόνος απασχόλησης και οι όροι αποζημίωσης. Η διάρκεια απασχόλησης δύναται να παρατείνεται για έξι ακόμα μήνες από τη λήξη της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση όχι πέρα από την 31η Δεκεμβρίου 2021. Προβλέπεται επίσης η απασχόληση συνταξιούχων γιατρών στο ΕΣΥ για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την διασπορά του covid-19.

Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικά ομάδων

Έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021, ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και χρήζουν νοσηλείας, δύναται να μετακινούνται σε ιδιωτικές δομές Υγείας με βεβαίωση του προέδρου του ΕΚΑΒ και να δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία νοσηλείας στις δημόσιες δομές. Οι δαπάνες νοσηλείας καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments