Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Εμπλοκές με μαχητικά μεταξύ Λέσβου και Λήμνου

Ελληνοτουρκικά: Εμπλοκές με μαχητικά μεταξύ Λέσβου και Λήμνου
Ελληνοτουρκικά: Τέσσερις εμπλοκές με οπλισμένα τουρκικά F-16 έλαβαν χώρα μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.

Συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο η Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 10 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο ελληνικό χώρο από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο. Η Ελληνική Πολεμική αεροπορία απογείωσε μαχητικά F-16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης και την 135 Σμηναρχία Μάχης για την αναχαίτιση τους, ενώ σημειώθηκαν τέσσερις εμπλοκές.

Επισημαίνεται ότι αν και οι Τούρκοι μετά τα 4 οπλισμένα μαχητικά προέβησαν σε 2 παραβιάσεις, οι εμπλοκές ήταν 4 κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάκουσαν στις εντολές ακόμη και μετά τις εμπλοκές. Ακολουθεί η λίστα με τις χθεσινές τουρκικές παραβιάσεις.

  • Σχηματισμοί: 4 (3x2F-16 και 1x2F-4)
  • Μεμονομένα: 1 CN-235
  • Σύνολο Α/Φ: 9
  • Οπλισμένα: 4
  • Παραβάσεις: 5
  • Παραβιάσεις: 2
  • Εμπλοκές: 4
  • Περιοχή: Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Ακάρ: “Είμαστε έτοιμοι με 60 πλοία στο Αιγαίο”

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, , έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις καθιστώντας σαφές πως η γειτονική χώρα είναι σε πολεμική ετοιμότητα. Ο  πολιτικός τόνισε πως «60 πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται επί ποδός» επισημαίνοντας ότι «σε στεριά, σε θάλασσα, στον αέρα, τα αεροσκάφη μας (και τα μαχητικά) είναι έτοιμα για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας».

Μάλιστα, επέμεινε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη θάλασσα εμμένοντας στη θέση του. Χρησιμοποιώντας άκρως προκλητικό τόνο, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος προέταξε πως «στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, τα αεροπλάνα μας, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι στη διάθεσή μας. Όποιος θέλει ας έρθει», μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα. Σύμφωνα με το sigmalive μάλιστα, ο Ακάρ υποστήριξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η  και να μιλήσει με την Τουρκία».

Όμως, «με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές, και λέγοντας πως θα γίνει ότι θέλω εγώ, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός. Ακόμη, απευθυνόμενος στη χώρα μας ξεκαθάρισε πως «αν με δικά σας σύνορα, θέλετε να εγκλωβίσετε μια χώρα που με ακτογραμμή 1870 χιλιομέτρων, κι αν πείτε πως όλα είναι δικά σας, τότε θα προκύπτει πρόβλημα. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα να κάνουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments