Διεθνή

Βαγδάτη: Επίθεση με ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη – Νεκρό ένα κοριτσάκι

Βαγδάτη: Επίθεση με ρουκέτες στην Πράσινη Ζώνη – Νεκρό ένα κοριτσάκι
Βαγδάτη: Επτά ρουκέτες έπεσαν στην ιρακινή πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα κοριτσάκι και να τραυματιστούν άλλοι πέντε πολίτες, σύμφωνα με τον ιρακινό στρατό.

Επτά ρουκέτες εκτοξεύθηκαν χθες, Τρίτη 17 Νοεμβρίου, εναντίον στόχων στη Βαγδάτη, ιδίως της αμερικανικής πρεσβείας. Όπως ανέφερε ο ιρακινός στρατός οι τέσσερις ρουκέτες έπεσαν στη λεγόμενη Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η αμερικανική πρεσβεία, ενώ άλλες τρεις σε συνοικίες της ιρακινής πρωτεύουσας.

Από την επίθεση σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι και άλλοι πέντε πολίτες τραυματίστηκαν.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο νέος, υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ο Κρίστοφερ Μίλερ, ανακοίνωνε πως η Ουάσινγκτον θα αποσύρει 500 Αμερικανούς στρατιωτικούς από το Ιράκ, μειώνοντας τη δύναμή της στη χώρα σε 2.500 στελέχη. Επίσης, έγινε δύο ώρες μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη του Ιρακινού πρωθυπουργού Μουστάφα αλ Καντίμι και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν κυρίως, σύμφωνα με το γραφείο του Καντίμι, για «το μέλλον της συνεργασίας μεταξύ του Ιράκ και του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ», ο οποίος αναπτύχθηκε το 2014 στο Ιράκ για να αντιμετωπιστεί η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ). Εκπρόσωπος του συνασπισμού επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, αρνούμενος να σχολιάσει τη χρήση του αμερικανικού συστήματος C-RAM για την αναχαίτιση ρουκετών.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Οκτωβρίου, φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες του Ιράκ ανακοίνωναν ότι θα σταματούσαν να επιτίθενται εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας, με την προϋπόθεση ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρούσε στην απόσυρση όλων των στρατευμάτων της ως το τέλος της χρονιάς.

Η ανακωχή αυτή κηρύχθηκε με φόντο οξυμένες διπλωματικές εντάσεις. Λίγο προτού αναγγελθεί, ο Πομπέο είχε απευθύνει τελεσίγραφο στους ιρακινούς ηγέτες: αν δεν σταματούσαν οι εκτοξεύσεις ρουκετών, η Ουάσινγκτον απλούστατα θα απέσυρε όλους τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς της από την ιρακινή επικράτεια. Ακόμη και σήμερα, παρά τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ειδικοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έχει έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη.

Για την Ουάσινγκτον, οι σχεδόν 90 επιθέσεις, κυρίως με ρουκέτες, που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο -εναντίον της πρεσβείας της, ιρακινών βάσεων όπου στρατωνίζονται δυνάμεις της και οχηματοπομπών επιμελητείας ιρακινών συμβασιούχων του αμερικανικού στρατού- είναι έργο πρωτίστως της Κατάεμπ Χεζμπολάχ («Ταξιαρχίες του Στρατού του Θεού»), της πιο ριζοσπαστικοποιημένης από τις φιλοϊρανικές οργανώσεις στη χώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments