Πολιτική

Πέτσας για Χριστούγεννα: «Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό»

Πέτσας για Χριστούγεννα: «Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό»
Πέτσας για Χριστούγεννα: Στο πως πρέπει να αναμένουμε ότι θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τι τόνισε για τη σταδιακή άρση του lockdown και τι για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία.

Στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας καθώς και στο τι θα ισχύσει για τις μετακινήσεις τις ημέρες των εορτών αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Φαίνεται ότι θα πάμε σε σταδιακό άνοιγμα, πρώτα με δραστηριότητες χαμηλής επιδημιολογικής επιβάρυνσης, δηλαδή από τα σχολεία και το λιανεμπόριο» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Ant1.

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για τα σχολεία, ο κ. Πέτσας παρέπεμψε στις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, η οποία χθες επισήμανε ότι η απόφαση για το άνοιγμα των μονάδων είναι στα χέρια της επιστημονικής επιτροπής. «Εξετάζεται αν θα πρέπει να είναι όλες οι μονάδες στο ίδιο κύμα ανοίγματος. Υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, όπως του Λυκείου, που έχουν πιο πολλές κοινωνικές επαφές. Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης εντός του σχολικού περιβάλλοντος. Συνήθως το κρούσμα έρχεται απ’ έξω» ανέφερε.

Τι θα γίνει τα φετινά Χριστούγεννα:

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι όλοι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, όσο διαρκεί το lockdown, «προκειμένου να πέσει το φορτίο και να μην υπάρχει κίνδυνος ταχείας διασποράς στην επόμενη φάση». Σχετικά με την άρση του lockdown είπε: «Όταν θα επανέλθουμε σε καθεστώς κανονικότητας, δεν θα είναι ίδια τα πράγματα όπως πριν. Εξετάζονται περιορισμοί όπως τα SMS, που αποτελούν “φρένο” στη διάθεση για κινητικότητα ή απαγορεύσεις κυκλοφορίας μετά από συγκεκριμένη ώρα. Όλα αυτά είναι στο τραπέζι».

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, ο κ. Πέτσας ανέφερε: «Κι εγώ θέλω να δω τους γονείς μου στο χωριό αλλά δεν θα πάω. Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό. Είναι πιθανό να επιβαρυνθούν περιοχές που σήμερα έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο». Σε ό,τι αφορά την εστίαση, επισήμανε ότι «το σχέδιο είναι να ανοίξει η εστίαση πριν τις γιορτές. Σίγουρα δεν θα υπάρχει δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ. Θα τηρούμε φυσικά αποστάσεις και περιορισμούς ατόμων όταν μιλάμε για τα εστιατόρια».

“Στόχος μας είναι να μην έρθουν περισσότερα λουκέτα”:

Ακόμη, ο κ. Πέτσας ερωτήθηκε για τις επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν κατά τη φάση άρσης του lockdown και για το αν θα στηριχθούν οικονομικά. «Οποιοδήποτε μέτρο έχει οικονομικές επιπτώσεις και το κράτος έρχεται πάντα και στηρίζει. Φυσικά θα υπάρχει στήριξη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο διάστημα. Υπάρχουν 7,5 δις κρατημένα στον προϋπολογισμό για να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης και τους επόμενους μήνες, μέσα στο 2021. Ο στόχος μας είναι να μην έρθουν περισσότερα λουκέτα και να μην αυξηθεί η ανεργία» απάντησε.

Τέλος, σχολίασε και το χαμηλό ενδιαφέρον των ιδιωτών γιατρών για στελέχωση θέσεων του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και η λύση της επίταξης των ιδιωτών γιατρών. Θέλουμε συμμάχους τους γιατρούς. Το πώς διαχειριζόμαστε τους πόρους είναι ευθύνη του υπ. Υγείας. Αυτό κατανέμει τις δυνάμεις σε όλη την επικράτεια για να νικήσει τον πόλεμο. Αν δεν βρίσκουμε τις αναγκαίες ειδικότητες, τότε θα προχωρήσουμε και στους ιδιώτες γιατρούς, πέρα από τις κλινικές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments