Ελλάδα

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς σήμερα: Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ τραβούν χειρόφρενο

Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς σήμερα: Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ τραβούν χειρόφρενο
Απεργία στα Μέσα Μεταφοράς σήμερα: Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα τα Μέσα Μεταφοράς στην Αθήνα. Τι δηλώνει η ΣΤΑΣΥ. Απεργία και στα πλοία.

Aκινητοποιημένοι θα είναι σήμερα, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, οι συρμοί του Μετρό (γραμμές 1,2,3 ) λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία, που έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Αθηνών. Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 6:00 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και όχι σε 24ωρη απεργία, όπως είχαν εξαγγείλει αρχικά.

Σημειώνεται πως τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα πραγματοποιούνται κανονικά όλη την ημέρα, αφού τα Σωματεία των οδικών μέσων δεν θα δηλώσουν «παρών» στην κινητοποίηση.

Τα αιτήματα των εργαζομένων που απεργούν είναι η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Από τη πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας του Covid- 19 σταθήκαμε, με υπευθυνότητα, απέναντι στις πρωτόγνωρες συνθήκες και με διεκδικήσεις και προτάσεις καταφέραμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες και παρά τις αντιξοότητες, να κρατήσουμε σε κίνηση τις Σταθερές Συγκοινωνίες και να παρέχουμε ασφαλές συγκοινωνιακό έργο. Ωστόσο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει «εργαλείο» για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Επίσης, στην απεργία συμμετέχουν και πέντε από τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, δημιουργώντας προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. «Με τον αντεργατικό νόμο 4714/2020, η κυβέρνηση κατ’ εντολή των εφοπλιστών καταργεί την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ποντοπόρα καράβια, παρεμβαίνει προκλητικά στη λειτουργία των ναυτεργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ ακόμα και για την θέση του Α’ Πλοίαρχου προβλέπει να ναυτολογούνται χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα», αναφέρουν τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων και της Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων ηλεκτρονικών, που θα πραγματοποιούσαν απεργιακή προσυγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη. 

«Τα ναυτεργατικά προβλήματα αυξάνονται και γιγαντώνονται εν μέσω πανδημίας με κυβέρνηση και εφοπλιστές να κλιμακώνουν την επίθεσή τους στα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού ΠΕΝΕΝ, η οποία αποφάσισε την αποστολή μελών της σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας, ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση μπροστά από το Ε/Γ- Ο/Γ «BLUE STAR CHIOS» στο λιμάνι του Πειραιά.

Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ όπως και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών & Ναυαγοσωστικών (Π.Ε.Π.Ρ.Ν.) αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που θα πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments