Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Εκθετική η αύξηση των διασωληνωμένων – Ελπίδες για εμβολιασμούς σύντομα

Κορωνοϊός Ελλάδα: Εκθετική η αύξηση των διασωληνωμένων – Ελπίδες για εμβολιασμούς  σύντομα
Κορωνοϊός Ελλάδα: Μια «ανάσα» από τους 600 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ βρίσκεται η χώρα, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες για διασωληνωμένους ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές Εντατικές.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και στο Σύστημα Υγείας είναι στραμμένα τα βλέμματα όλων, καθώς οι ασθενείς κορωνοϊού που χρειάζεται να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο αγγίζουν πλέον τους 600.  Συγκεκριμένα, στη χθεσινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρθηκαν 2.152 κρούσματα και 597 διασωληνωμένοι, οι περισσότεροι που έχουν υπάρξει από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα.

Η δραματική αύξηση των διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν περίπου 3.550 ασθενείς με Covid-19 στις κλινικές ενώ συνεχίζονται οι εισαγωγές νέων ασθενών.

Την ίδια ώρα, όπως γίνεται αντιληπτό το Σύστημα Υγείας “παίζει” με τα όρια του. Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συνολικές κλίνες ΜΕΘ σε όλη τη χώρα είναι περίπου 1.150, η πίεση που ασκείται στο είναι ολοφάνερη, αφού ουσιαστικά 1 στα 2 κρεβάτια Εντατικής είναι κατειλημμένο. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις νοσούντες με κορωνοϊού ελλείψει κλίνης διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στα νοσοκομεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), οι ασθενείς στις ΜΕΘ χθες ήταν 294 και οι διασωληνωμένοι 302.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), «μετατράπηκαν σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες, ακόμη και απλοί θάλαμοι με υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό και γέμισαν. Τώρα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με έναν αναπνευστήρα γιατί δεν υπάρχουν κενές ΜΕΘ».

Στα 2.152 κρούσματα:

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ έκανε λόγο για 2.152 κρούσματα και 87 νεκρούς, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται πλέον σε 1.902. Αναλυτικά: “Ανακοινώνονται 2.152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 97.288, εκ των οποίων το 53.2% άνδρες.

  • 4.849 (5.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και
  • 25.291 (26.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
  • 597 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 170 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
  • 505 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 87 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1902 θανάτους συνολικά στη χώρα. 759 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω”.

Ίσως στα τέλη Δεκεμβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στην Ευρώπη:

Μέσα σε όλη την μαυρίλα, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, , έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας σε όλη την Ευρώπη. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις , για την εξέλιξη της πανδημίας του  και τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί κατά αυτού, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «υπάρχει επιτέλους φως στο τέλος του τούνελ».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η  έχει πλέον εξασφαλίσει συμβόλαια με έξι εταιρείες. Μάλιστα, τόνισε ότι «οι πρώτοι Ευρωπαίοι πολίτες ενδέχεται να έχουν εμβολιαστεί ήδη πριν από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα εμβόλια είναι ιδιαίτερα σημαντικά, όμως αυτό που μετρά είναι οι εμβολιασμοί».

«Τα κράτη – μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα»

Επίσης, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε από τα 27 κράτη – μέλη της  να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς. «Τα κράτη-μέλη πρέπει να ετοιμαστούν τώρα. Μιλάμε για εκατομμύρια σύριγγες και την ψυχρή αλυσίδα, την οργάνωση των κέντρων εμβολιασμού, την εκπαίδευση του προσωπικού, τα πάντα. Τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να προετοιμαστούν για την ανάπτυξη εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων. Επειδή αυτό είναι το εισιτήριό μας για την έξοδο από την πανδημία», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments