Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/11: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Φόβος για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Κρούσματα σήμερα 27/11: Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα – Φόβος για τον αριθμό των διασωληνωμένων
Κρούσματα σήμερα 27/11: Τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν χθες λίγο πάνω από 2 χιλιάδες, αλλά ο αριθμός των διασωληνωμένων ξανά κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ με 608, ενώ οι νεκροί ήταν 99 - Δραματική η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα - Ποιες άλλες περιοχές είναι στο «κόκκινο» - Τι θα γίνει με το lockdown και τις γιορτές.

Μεγάλη αγωνία, όπως όλες τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει και σήμερα 27/11 για την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Άλλωστε, τα χθεσινά νούμερα δεν αφήνουν κανένα  περιθώριο εφησυχασμού. Τα κρούσματα του κορωνοϊού ήταν λίγο πάνω από 2 χιλιάδες, 608 ήταν διασωληνωμένοι, κάτι που για μια ακόμα μέρα ήταν αρνητικό ρεκόρ, ενώ 99 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, ενώ Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία και Λέσβος εμφανίζουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Θυμίζουμε ότι το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, ενώ σε νέες δηλώσεις για την πορεία της πανδημίας προχώρησε ο Στέλιος Πέτσας.

Την ανάγκη να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lockdown ή σε απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους επισήμανε σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς». Προσέθεσε πάντως ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε, εξάλλου, ότι σε περιοχές που έχουν μεγάλες τοπικές γιορτές θα χρειαστεί έξτρα προσπάθεια, όπως, για παράδειγμα, στην Πάτρα τη Δευτέρα με τον Άγιο Ανδρέα ή στην Κέρκυρα, ενδεχομένως, με τον Άγιο Σπυρίδωνα, ούτως ώστε να μην δημιουργηθούν εστίες υπερμετάδοσης, όπως πιθανότατα έγινε στη Θεσσαλονίκη με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου.

«Αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσουμε να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό είναι στο χέρι μας. Αυτή την εβδομάδα, κάνουμε έκκλησή στους Θεσσαλονικείς να αποφύγουν τις οποιεσδήποτε επαφές έχουν με το ευρύτερο περιβάλλον τους. Να αποφύγουν τις επισκέψεις σε σπίτια που, δυστυχώς, γίνονται. Αυτό παρατηρούμε και στην Αθήνα και αλλού. Ας μείνουμε λίγο με το δικό μας περιβάλλον και τότε θα πέσει πολύ απότομα το επιδημιολογικό φορτίο. Και αυτό θα είναι όφελος για όλους. Η τήρηση των μέτρων θα μας φέρει εκεί που θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας», τόνισε. svg%3E

Τι ανέφερε για τη Βόρεια Ελλάδα

Σχολιάζοντας ειδικότερα την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτή είναι ακόμη όχι μεν ανησυχητική, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα και δεν υποχωρεί τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε. «Παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο ρυθμός μετάδοσης έχει μειωθεί κάτω από το 1, εξακολουθεί να είναι υψηλός, με πολλά κρούσματα, 562 χθες. Σε αυτή την κατάσταση, λοιπόν, βασικός στόχος είναι να ελεγχθεί η διασπορά», εξήγησε.

Τόνισε πάντως ότι το Σύστημα Υγείας άντεξε στη Θεσσαλονίκη έστω και με δυσκολίες και με τη μεγάλη πίεση που είχε και εξακολουθεί να έχει και αυτή την εβδομάδα. «Γι΄ αυτό επιτάξαμε τις δύο ιδιωτικές κλινικές. Το υπουργείο Υγείας κρίνει πώς θα γίνουν μεταφορές ασθενών και πώς να κατανέμει τις δυνάμεις, ώστε να αντέξει γενικά το σύστημα υγείας και να κερδηθεί η μάχη.

Οι μεταφορές είναι θέμα επιχειρησιακό. Εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους στο πεδίο και τους δίνουμε τη δυνατότητα να χειριστούν το θέμα όπως γνωρίζουν», είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: «Οι αεροδιακομιδές που έγιναν χθες αφορούσαν ανθρώπους που οι γιατροί έκριναν ότι ήταν προτιμότερο να μεταφερθούν σε ΜΕΘ, όπως της Αθήνας, για να έχουν την καλύτερη δυνατή περίθαλψη.

Και αυτό θα γίνεται πάντα. Από τον Μάρτιο, έχουμε στο σχεδιασμό μας, πρώτον την ενίσχυση του , δεύτερον σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα ή και επίταξη, αν χρειαστεί, και τρίτο τη χρησιμοποίηση των υγειονομικών υποδομών του Στρατού. Όλα αυτά είναι στο πλαίσιο ενός σχεδίου αντιμετώπισης ενός πολέμου.

Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση. Είναι η χειρότερη παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζει ο πλανήτης τα τελευταία εκατό χρόνια. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε», υπογράμμισε.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε, παράλληλα, ότι κοινός εχθρός είναι ο  και η κυβέρνηση αναζητεί συμμάχους. «Κάναμε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να υπογράψουν συμβάσεις για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Είναι άλλο να υπάρχει μία γενική διάθεση συνεισφοράς, είναι άλλο να υπάρχει ανταπόκριση στις ειδικότητες που έχει ζητήσει το υπουργείο Υγείας για να αντιμετωπίσει την έκτακτη κατάσταση, και πολύ διαφορετικό, φυσικά, το να υπογράψει κανείς σύμβαση. Θα ήταν καλύτερο να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Υπάρχει και το ενδεχόμενο της επίταξης και δεν το έχουμε αποκλείσει. Αυτή τη στιγμή, όμως, φαίνεται ότι δεν είμαστε εκεί. Μακάρι να μην χρειαστεί ποτέ», ανέφερε.

Τέλος, σχετικά με τους ελέγχους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως «πάντα κάποιοι θα έχουν μια δικαιολογία από αυτές τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να μετακινηθούν. Γι’ αυτό, από την προηγούμενη εβδομάδα, έχουμε προχωρήσει σε καλύτερο συντονισμό της Αρχής Διαφάνειας, της Αστυνομίας, της Δημοτικής Αστυνομίας και των άλλων τοπικών Αρχών, προκειμένου να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ιδίως στους χώρους εργασίας, που φαίνεται να έχουμε -πολλές φορές- εστίες μετάδοσης. Και αυτό, γιατί μέσα στο φιλικό περιβάλλον που δημιουργεί ένας χώρος εξοικείωσης, καθώς βρισκόμαστε κάθε μέρα με τον συνάδελφό μας, χαλαρώνει η τήρηση των μέτρων, και αυτό αποδεικνύεται τελικά καταστροφικό», κατέληξε.

Για την κατάσταση στο ΕΣΥ μίλησε ο υπουργός Υγείας

Στο επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στη Δράμα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που δίνει τη δική του «μάχη» κόντρα στον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Σχολιάζοντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε στο OPEN: «Είναι συγκλονιστικές οι στιγμές που ζει η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος».

Παράλληλα, σημείωσε πως ολόκληρη η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, ενώ λόγω των επιβαρυμένων υγειονομικών συνθηκών τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι ξεχωριστά και ιδιαίτερα.

Αναφερόμενος στο ΕΣΥ έκανε λόγο για μία «συγκλονιστική υπέρβαση» και πληροφόρησε ότι «από 37 οι ΜΕΘ έφτασαν τις 220» στη Βόρεια Ελλάδα. Στη συνέχεια ο κ. Κικίλιας έκανε ειδική μνεία στο άνοιγμα της αγοράς μετά τις 7 Δεκεμβρίου και αν θα περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα σε καραντίνα επαναλαμβάνοντας τη φράση του πρωθυπουργού, ότι δηλαδή δεν πρέπει να μιλάμε πλέον με ημερομηνίες, αλλά με βάση τα στοιχεία από την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, γεγονός φυσικά που θα κρίνει πότε θα γίνει η άρση του lockdown.

«Πέρα και πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία και να ξεπεράσουμε αυτήν την συγκλονιστική κρίση. Δεν έχω προτρέξει ποτέ να προκαταλάβω τις εξηγήσεις των επιστημόνων», είπε. Σε ερώτηση για τις καταγγελίες των υγειονομικών για υποστελέχωση του νοσοκομείου της Δράμας, ο υπουργός απάντησε ότι:

«Είχε τρεις ΜΕΘ και τώρα έχει 12. Έχει επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό και κάνουν όλοι μια συγκλονιστική προσπάθεια. Δεν θα αφήσω κανέναν τόνισε να διασαλέψει τη μάχη που δίνουν οι Δραμινοί και το νοσοκομείο τους. Μιλάμε για πανδημία που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος. Η μια πόλη θα στηρίξει την άλλη. Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο και αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα».

Τέλος, για τα εμβόλια δήλωσε ότι μόλις πάρουν έγκριση στην Ευρώπη την ίδια μέρα που θα πάνε στην Γερμανία ή την Πορτογαλία την ίδια μέρα θα έλθουν και στην Ελλάδα.

Πέθανε ο ένας από τους τρεις ασθενείς από τη Δράμα που μεταφέρθηκε με C-130

Άσχημα είναι τα νέα που έρχονται από το Αττικόν Νοσοκομείο. Πέθανε ο ασθενής από τη Δράμα που είχε μεταφερθεί, μαζί με άλλους δύο, με πτήση C-130. Η μεταφορά των τριών ασθενών είχε γίνει το απόγευμα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου με τη χρήση ειδικών καψούλων.

Πιο συγκεκριμένα, ο 75χρονος ασθενής από τη Δράμα δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Παρασκευή το πρωί. Θυμίζουμε ότι για την μεταφορά των ασθενών αυτών είχε στηθεί ολόκληρη αερογέφυρα για να φτάσουν με ασφάλεια στην πρωτεύουσα και να εισαχθούν σε ΜΕΘ καθώς το νοσοκομείο Δράμας περνάει δύσκολες ώρες λόγω των δεκάδων κρουσμάτων . Η αεροδιακομιδή που οργανώθηκε από το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης Καβάλας ήταν η πρώτη που οργανώθηκε προκειμένου ασθενείς από περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες να νοσηλεύονται εκεί που διατίθενται.

Οι άλλοι δυο ασθενείς έχουν μεταφερθεί ο ένας στο νοσοκομείο Σωτηρία και ο άλλος στον Ευαγγελισμό. Και οι δυο έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ.

Τι γίνεται στη Δράμα

Στην τιτάνια προσπάθεια που, όπως τόνισε, καταβάλλουν καθημερινά όλοι οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες από τη νοσηλεία των ασθενών με κορωνοϊό, αναφέρθηκε, με σημερινές της δηλώσεις, η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου.

«Το νοσοκομείο ασφυκτιά», υπογράμμισε η διοικήτρια και αναφερόμενη στο προσωπικό σημείωσε: «Είναι όλοι εδώ, είναι αλύγιστοι, πολεμάνε, για να κρατήσουμε ψηλά τοn νομό».

Η κ. Καρατζόγλου επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή οι δηλωμένες κλίνες Covid-19 υπερβαίνουν το 50% του συνολικού αριθμού των κλινών. Ειδικότερα, στις τρεις κλινικές Covid-19 νοσηλεύονται 136 ασθενείς επί συνόλου 140 κλινών που είναι το δυναμικό των κλινικών, ενώ η συνολική δυναμική του νοσοκομείου είναι 265 κλίνες.

Μέχρι σήμερα διενεργήθηκαν 4500 τεστ σε ασθενείς, 700 τεστ στο προσωπικό του νοσοκομείου, ενώ έγιναν και 1400 rapid tests. Επίσης, τα δυο τελευταία 24ωρα λειτουργεί στο νοσοκομείο και το νέο εργαστήριο μοριακού ελέγχου ανίχνευσης του ιού εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στην έκδοση των αποτελεσμάτων. svg%3E

H κ. Καρατζόγλου έχοντας δίπλα της τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, τη διευθύντρια και την ειδική παθολόγο της Παθολογικής κλινικής αλλά και τη διευθύνουσα της Νοσηλευτικής υπηρεσίας, δεν έκρυψε την ανησυχία για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων που παρουσιάζει η περιοχή, υπογραμμίζοντας πως «παρά τη γενική καραντίνα που επικρατεί συνεχίζει να υπάρχει μια δυναμική στον αριθμό των εισαγωγών». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «μόνο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας έγιναν περί τις τριάντα εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό».

Πρόσθεσε ακόμα ότι από τις 107 ιατρικές θέσεις στο νοσοκομείο, αυτή τη στιγμή υπηρετούν 57 μόνιμοι και 14 επικουρικοί γιατροί, ενώ όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό αυτή τη στιγμή υπηρετούν «256 με μόνιμη σχέση και 64 άλλοι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με άλλη μορφής σχέσης». Συμπλήρωσε ακόμη ότι 17 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, όπως επίσης και νοσηλευτικό προσωπικό, μετακινήθηκαν από τα Κ.Υ. της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας προκειμένου να εξυπηρετήσουν στο νοσοκομείο.

svg%3E

Σε σχέση με τις προσλήψεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο Δράμας, η διοικήτρια του νοσηλευτικού ιδρύματος -μεταξύ άλλων- υπογράμμισε: «Προσλήφθηκε ένας μόνιμος γιατρός, εφτά επικουρικοί και από προχθές έχουμε δύο νέες συμβάσεις μονίμων γιατρών. Έχουμε στην αναμονή δύο θέσεις ειδικών γιατρών, αυτή του διευθυντή Παθολογίας και του διευθυντή Πνευμονολογίας. Βέβαια, εδώ να επισημάνουμε ότι όλοι εμείς δεν θα δούμε παραπάνω ανθρώπους στο νοσοκομείο, παρά το γεγονός ότι προκηρύξαμε. Οι γιατροί που ήδη υπηρετούν, απλά θα καταλάβουν τη θέση του διευθυντή των δύο κλινικών. Επίσης, έχουμε προσλάβει δύο παρασκευάστριες, έναν βιολόγο, 39 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, 10 συναδέλφους λοιπό προσωπικό (τεχνικό, βοηθητικό, κλπ.) και έχουμε στην αναμονή ακόμα 23 προσλήψεις, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η έγκριση από το υπουργείο Υγείας».

Η κ. Καρατζόγλου ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των θανάτων μέχρι σήμερα στο νοσοκομείο «αγγίζει» τους 60. Οι διακομιδές που έγιναν σε άλλα νοσοκομεία είναι 115, ενώ συνολικά στο νοσοκομείο της Δράμας έχουν νοσηλευτεί μέχρι σήμερα 536 ασθενείς.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να παραμένουν σπίτι τους για την ασφάλεια και την προστασία τη δική τους και των γύρω τους.

«Καμπανάκι» για την Πάτρα

Η ανησυχία των ειδικών για την Πάτρα και συνολικά την Αχαΐα είναι δεδομένη, λόγω και του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα. Μετά τις εικόνες και την εξέλιξη που είχε ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη του Αγίου Δημητρίου, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε σήμερα τηλεφωνικώς τόσο με τον δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, όσο και με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη.

Στη συνομιλία τους τούς τόνισε την ανάγκη την αυστηρής τήρησης των μέτρων ενόψει της εορτής του πολιούχου της πόλης, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε τον δικό τους τρόπο σε αυτή την προσπάθεια. Η ανησυχία της κυβέρνησης για την κατάσταση στην Πάτρα φαίνεται και από το γεγονός πως αύριο, Σάββατο 28 Νοεμβρίου, θα βρεθεί εκτάκτως στην πόλη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στο Μέγαρο της Πάτρας.

Η πρόταση Μόσιαλου για τη σταδιακή άρση του lockodwn

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας υποστήριξε ότι η άρση του lockdown πρέπει να γίνει σταδιακά και όχι ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. «Δεν θα πρέπει να ανοίξει όλη η χώρα μαζί, δηλαδή ταυτόχρονα η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα. Πρέπει το άνοιγα να γίνει πάλι σε ζώνες. Τώρα αν θα είναι δύο ή τρεις, θα το κρίνουν οι ειδικοί με βάση τα στατιστικά στοιχεία», τόνισε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ ανέλυσε τους έξι δείκτες που πρέπει να ληφθούν υπόψη προκειμένου να αρθούν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

«Η επαναλειτουργία των σχολείων και της αγοράς θα εξαρτηθούν από τους δείκτες εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα. Υπάρχουν έξι δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε σε σχέση με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε. Ο ένας είναι ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων συνολικά κι ελπίζουμε σε σημαντική μείωση τις επόμενες μέρες, μετά τη Δευτέρα- Τρίτη πιο έντονα, και ο δεύτερος είναι η κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων στις ευάλωτες ομάδες.

Ο τρίτος δείκτης είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, ο τέταρτος είναι ο αριθμός των θανάτων, ο πέμπτος δείκτης -που δυστυχώς δεν τον έχουμε στη χώρα- είναι πόσοι έχουν κολλήσει τον  σε κάθε περιοχή της χώρας, γιατί έτσι φαίνεται πόσοι έχουν αναπτύξει αντισώματα, και ο έκτος δείκτης είναι το τι θέλεις να ανοίξεις», ανάφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι για να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δεν πρέπει να λειτουργήσουν πολλά άλλα. svg%3E

Ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων

«Δεν μπορεί να ανοίξουν τα σχολεία με συνολική υπερφόρτωση της κυκλοφορίας», σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το άνοιγμα των σχολείων για την ψυχολογία των μαθητών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Ερωτηθείς σχετικά με το εμβόλιο της Astra Zeneca και της Οξφόρδης, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι έγινε ένα λάθος.

«Δώσανε κατά λάθος τη μισή δόση πρώτα σε κάποιους και μετά τη συνολική δόση κι εκεί βρήκαν ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από το να δώσεις δύο πλήρεις δόσεις, δηλαδή η μισή και μία δουλεύει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει και σε άλλα εμβόλια». Τέλος, υπογράμμισε ότι αν κάποιος έχει αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα να επιλέξει μόνος του το εμβόλιο της εταιρείας που θέλει να κάνει. «Το σημαντικότερο είναι ότι όσοι περισσότεροι κάνουν το εμβόλιο, τόσο υψηλότερο τείχος προστασίας χτίζουμε», κατέληξε.

Δείτε ρεπορτάζ από το Star σε σχέση με το σταδιακό άνοιγμα μέχρι τις γιορτές

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments