Διεθνή

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Να παραμείνουν σε επαγρύπνηση οι χώρες ακόμα και μετά το lockdown

Κορωνοϊός ΠΟΥ: Να παραμείνουν σε επαγρύπνηση οι χώρες ακόμα και μετά το lockdown
Κορωνοϊός ΠΟΥ: «Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι καταστάσεις όπου πηγαίνεις από το lockdown στο να θέσεις τον ιό υπό έλεγχο και κατόπιν πίσω σε ένα άλλο lockdown», τόνισε η Μαρία βαν Κ.ρκοβ.

Ακόμα κι αν οι χώρες καταγράψουν πτώση στα κρούσματα νέου κορωνοϊού, πρέπει να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, επισήμανε σήμερα η Μαρία βαν Κέρκοβ, η τεχνική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Covid-19.

«Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι καταστάσεις όπου πηγαίνεις από το lockdown στο να θέσεις τον ιό υπό έλεγχο και κατόπιν πίσω σε ένα άλλο lockdown», τόνισε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης από τη Γενεύη. «Από το χέρι μας περνά να κρατήσουμε τη διασπορά σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε η ίδια. «Έχουμε δει δεκάδες χώρες να μας δείχνουν ότι μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο και να παραμείνει υπό έλεγχο».

Θα αποκτήσουμε προοδευτικά έλεγχο του κορωνοϊού

Ο κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης δήλωσε σήμερα ότι ο ερχομός ενός εμβολίου κατά της Covid-19 θα επιτρέψει στον κόσμο να αποκτήσει προοδευτικά έλεγχο της νόσου τον επόμενο χρόνο.

«Η ζωή όπως την ξέραμε, νομίζω ότι είναι πολύ, πολύ πιθανή, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και την σωματική απόσταση. Τα εμβόλια δεν αντιστοιχούν με αφανισμό της Covid. Η προσθήκη εμβολίων στα τρέχοντα μέτρα μας θα μας επιτρέψει να συντρίψουμε πραγματικά την καμπύλη, να αποφύγουμε τα λοκντάουν και να αποκτήσουμε προοδευτικά τον έλεγχο της νόσου”, δήλωσε ο Μάικ Ράιαν στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE της πατρίδας του, της Ιρλανδίας.

«Πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα να μολύνουμε κάποιον άλλο, απλά οργανώνοντας προσεκτικά τις οικογενειακές μας συναθροίσεις κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Το σύνηθες στην Ιρλανδία 15 άτομα στην κουζίνα να ξεφλουδίζουν πατάτες και να γεμίζουν γαλοπούλες είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε», τόνισε.

Από μέρα σε μέρα η έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Σε μια αισιόδοξη, για το μέλλον της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωση προχώρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ο οποίος έκανε γνωστό ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου κατά της Covid-19 «τις προσεχείς ημέρες».

Πρόκειται για το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς την διάθεση ενός εμβολίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός στην ανακοίνωσή του δεν κατονομάζει την εταιρεία από την οποία περιμένει την κατάθεση αίτησης, αλλά όπως είναι ήδη γνωστό οι εταιρείες Pfizer Inc και BioNTEch είναι οι πλέον προχωρημένες ως προς την ρυθμιστική διαδικασία μεταξύ των τριών εταιρειών που δημοσίευσαν πρόσφατα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης 3 των σκευασμάτων τους.

Η αποτελεσματικότητα των τριών εμβολίων, το κόστος, αλλά και η δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιρειών:

Τα τρία εμβόλια που είναι ένα βήμα πριν από τη έγκριση τους και τη διάθεσή τους στις κυβερνήσεις για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού συγκρίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Συγκεκριμένα με ανάρτησή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο κ. Μόσιαλος, αναλύει τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αναφέρεται στην αποτελεσματικότητά τους, στο κόστος, αλλά και στη δυνατότητα παραγωγής και διαθεσιμότητας δόσεων.

Δείτε το πίνακα:

svg%3E

Στο εμβόλιο που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναφέρθηκε και ο καθηγητής  στην τελευταία ενημέρωση για τον  στο . Μάλιστα, τα στοιχεία που παρουσίασε ήταν αισιόδοξα. Όπως είπε, ο κ. Μαγιορκίνης τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φτάνει το 90%.

“Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση 131 περιπτώσεων με Covid-19 έδειξε ότι μια χαμηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 90% αποτελεσματικότητα, ενώ μια υψηλή δόση ακολουθούμενη από μια υψηλή δόση είχε 62% αποτελεσματικότητα. Η ανάλυση επίσης έδειξε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές, οι οποίοι έλαβαν το εμβόλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με παρακολούθηση από τον Απρίλιο. Το εμβόλιο μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου δηλαδή σε 2-8 βαθμούς Κελσίου” είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments