Ελλάδα

Σύψας lockdown: Το σενάριο για παράταση της καραντίνας και ο φόβος για αύξηση των κρουσμάτων

Σύψας lockdown: Το σενάριο για παράταση της καραντίνας και ο φόβος για αύξηση των κρουσμάτων
Σύψας lockdown: Τάχθηκε υπέρ της παράτασης της καραντίνας μέχρι και τις 21 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας απάντησε στο μεγάλο και ιδιαίτερα κρίσιμο ερώτημα των ημερών και δεν είναι άλλο από το θα αρθεί το lockdown, το πότε θα χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα.

Όπως εξέφρασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ και τον Νίκο Στραβελάκη, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρίνισε ότι αποτελεί προσωπική του άποψη πως θα παραταθεί η καραντίνα ως τις 21 Δεκεμβρίου θεωρώντας την εν λόγω ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με ό,τι ανέφερε, η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα.

«Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα»,  ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον σημείωσε πως αυτή τη στιγμή «έχουμε μια μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και του ποσοστού των θετικών δειγμάτων. Έχει πέσει από το 19% στο 10% μα έχουμε πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία τα οποία είναι ένας μεγάλος αριθμός ενεργών κρουσμάτων, πάνω από 26.000, τα οποία μας δείχνουν πολλές εισαγωγές οι οποίες είναι περισσότερες από τα εξιτήρια ακόμα και δυστυχώς διασωληνώσεις και θανάτους».

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμε ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στη Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών», σημείωσε αναφερόμενος στην αργή πτώση της πανδημίας για αρκετούς λόγους όπως την τεράστια διασπορά κατά την διάρκεια του Οκτωβρίου και το ότι το lockdown που έχουμε είναι λίγο χαλαρό και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Όπως εξέφρασε, «την ημέρα που θα ανοίξει η κοινωνία θα υπάρξει διασπορά του κορωνοϊού» υπενθυίζοντας πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί τη διασπορά, που σημαίνει ότι τις επόμενες 15 – 20 ημέρες θα αρχίσουν τα κρούσματα να ανεβαίνουν. Ο ίδιος επεσήμανε πως «όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο» και ανέφερε πως θα πρέπει να ξεχάσουμε το άνοιγμα στις 7 Δεκεμβρίου.

Προειδοποίησε ότι «δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές. Ας έχουμε την ιδέα ότι θα έχουμε πλήθη καταναλωτών στα καταστήματα». Για αυτό κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε. Επίσης, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων. Αν όμως, η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο κατά κύριο λόγο.

Τέλος, αναφέρθηκε σε άνοιγμα με περιορισμούς για το ωράριο και με απαγόρευση κυκλοφορίας μετά από κάποια ώρα καθώς και μήνυμα ακόμα και τις ημέρες των γιορτών. «Αν καταφέρουμε και εμβολιάσουμε τις ευπαθείς ομάδες  αρχές καλοκαιριού τότε θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε και θα σημάνει και το τέλος της επιδημίας στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments