Κόσμος

ΟΗΕ κορωνοϊός: Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται βοήθεια λόγω της πανδημίας

ΟΗΕ κορωνοϊός: Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο χρειάζονται βοήθεια λόγω της πανδημίας
ΟΗΕ κορωνοϊός: Κατά 40% αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του Sars-Vov-2, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
ΟΗΕ κορωνοϊός: Κατά 40% αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια λόγω του Sars-Vov-2, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αυξάνονται συνεχώς οι πολίτες σε όλον τον κόσμο που χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) η νόσος Covid-19 αύξησε κατά 40% τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη από βοήθεια. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων (29 δισεκατομμύρια ευρώ) προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του για το 2021.

Μάλιστα, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να φτάσει την επόμενη χρονιά το ρεκόρ των 235 εκατομμυρίων.

“Αν όλοι όσοι θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια του χρόνου ζούσαν σε μία χώρα, αυτή θα ήταν η πέμπτη πιο πολυπληθής παγκοσμίως”, σημείωσε επί του θέματος ο Μαρκ Λόουκοκ υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις. Οι πόροι που ζητεί ο Οργανισμός έχουν στόχο να βοηθήσουν περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπους σε 56 χώρες, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με λιμό, συγκρούσεις, εκτοπισμούς, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τον κορωνοϊό.

“Στόχος μας πάντα είναι να βοηθήσουμε περίπου τα δύο τρίτα όσων έχουν ανάγκη, διότι άλλες οργανώσεις, όπως για παράδειγμα ο Ερυθρός Σταυρός, θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό. Το 2020 οι δωρητές πρόσφεραν 17 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και, σύμφωνα με τα στοιχεία, βοήθεια έλαβε το 70% όσων είχαν ανάγκη. Αν και τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητεί ο ΟΗΕ για το 2021 είναι πολλά χρήματα, το ποσό αυτό δεν συγκρίνεται με τα χρήματα που δαπάνησαν οι πλούσιες χώρες για να προστατεύσουν τους πολίτες τους στη διάρκεια της πανδημίας” είπε ο Λόουκοκ και συνέχισε:

“Η πανδημία ανέτρεψε τη ζωή όλων σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Όσοι ζούσαν ήδη στην κόψη του ξυραφιού επλήγησαν σφοδρά και δυσανάλογα από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, την πτώση των εισοδημάτων, τη διακοπή των προγραμμάτων εμβολιασμού και το κλείσιμο των σχολείων. Για πρώτη φορά από το τέλος της δεκαετίας του 1990 αυξήθηκε η ακραία φτώχεια. Το προσδόκιμο ζωής μειώνεται παγκοσμίως και ο ετήσιος αριθμός θανάτων που συνδέονται με τον HIV, τη φυματίωση και την ελονοσία ενδέχεται να διπλασιαστεί. Πολλοί λιμοί διαφαίνονται στον ορίζοντα. Τα σημάδια είναι ανησυχητικά και κώδωνες κτυπούν”.

Σημειώνεται ότι ως το τέλος του 2020, 270 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να υποφέρουν από οξεία διατροφική ανασφάλεια, αύξηση 82% σε σχέση με πριν την πανδημία.

Οι κάτοικοι της Υεμένης, της Μπουρκίνα Φάσο, του Νότιου Σουδάν, της βορειοανατολικής Νιγηρίας είναι στα πρόθυρα λιμού, ενώ σε άλλες περιοχές και χώρες, όπως το Αφγανιστάν και το Σάχελ, είναι “δυνητικά πολύ ευάλωτες. “Αν καταφέρουμε να περάσουμε το 2021 χωρίς έναν σοβαρό λιμό, αυτό θα είναι μεγάλη επιτυχία”, τόνισε ο Λόουκοκ.

Η Συρία και η Υεμένη, δύο εμπόλεμες χώρες, βρίσκονται πρώτες στον κατάλογο του ΟΗΕ με τις χώρες που έχουν περισσότερη ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. Επίσης, ο ΟΗΕ ζητεί σχεδόν έξι δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει εκατομμύρια Σύρους στη χώρα τους και στον κόσμο και σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια για να στηρίξει περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους στην Υεμένη, όπου εκτυλίσσεται η πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως,

“Το σύστημα ανθρωπιστικής βοήθειας απέδειξε το 2020 για μια ακόμη φορά την αξία του, προσφέροντας φάρμακα, κατάλυμα, εκπαίδευση και άλλα βασικά προϊόντα σε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Όμως η κρίση έχει κάθε άλλο παρά τελειώσει. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας την ώρα που εξακολουθεί να επιδεινώνεται η πανδημία. Μαζί πρέπει να κινητοποιήσουμε πόρους και να φανούμε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους που ζουν πολύ ζοφερές στιγμές”, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments