Διεθνή

Google απολύσεις: Μεγάλες αντιδράσεις μετά την αποπομπή μαύρης αναλύτριας

Google απολύσεις: Μεγάλες αντιδράσεις μετά την αποπομπή μαύρης αναλύτριας
Google απολύσεις: Εργαζόμενοι του κολοσσού, πανεπιστημιακοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών αντιδρούν στην απόλυση της μαύρης ερευνήτριας, που κατήγγειλε ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Στο στόχαστρο αντιδράσεων βρίσκεται η Google μετά την απόλυση μαύρης ερευνήτριας επειδή κατήγγειλε διακρίσεις. Χιλιάδες εργαζόμενοι του αμερικανικού κολοσσού, ακαδημαϊκοί και πολίτες ζητούν από την Google εξηγήσεις. Η Τίμνιτ Γκέμπρου εργαζόταν εντός της εταιρίας ως ερευνήτρια για θέματα σεβασμού της διαφορετικότητας. Τη διαδικτυακή επιστολή προς την εταιρία υπογράφουν 1.400 εργαζόμενοι της Google και περισσότεροι από 1.900 ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Την απόλυση κατήγγειλε η ίδια η ερευνήτρια Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, με ανάρτησή της στο Twitter την Τετάρτη. Όπως έγραψε, οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία η ίδια δεν υπέβαλε ποτέ. Η Γκέμπρου απολύθηκε αφότου διαμαρτυρήθηκε σε εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Η Τίμνιτ Γκέμπρου είναι επιφανής ακτιβίστρια υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και συνιδρύτρια της οργάνωσης «Black in AI», στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παρουσία των μαύρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μάνατζερ της Google». Σύμφωνα δε με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Τίμνιτ Γκέμπρου είχε επίσης εκμυστηρευτεί στην εσωτερική ομάδα ότι έλαβε εντολή να αποσύρει επιστημονικό άρθρο σχετικά με την ενδεχόμενη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί κανείς μεροληπτικές τοποθετήσεις και δηλώσεις μίσους.

Τι απαντάει η Google στις κατηγορίες

Απαντώντας στις επικρίσεις, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google, Τζεφ Ντιν, υποστήριξε ότι το εν λόγω άρθρο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να εκδοθεί κι υποστηρίζει ότι «ενείχε σημαντικές ελλείψεις που θα εμπόδιζαν να νιώσουμε άνετα με την ιδέα να το συνδέσουμε με το όνομα της Google».

Οι περισσότεροι από 3.300 υπογράφοντες του αιτήματος που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο, εκτός από εξηγήσεις για την απόλυση, ζητούν «ρητή» δέσμευση από την Google ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments