Διεθνή

Ευρώπη κορωνοϊός: Την «ανηφόρα» τραβούν τα κρούσματα – Που εξετάζονται νέα μέτρα

Ευρώπη κορωνοϊός: Την «ανηφόρα» τραβούν τα κρούσματα – Που εξετάζονται νέα μέτρα
Ευρώπη κορωνοϊός: Εν αναμονή του εμβολίου η επιδημιολογική εικόνα της Γηραιάς Ηπείρου είναι ανησυχητική. Τα κρούσματα δεν λένε να υποχωρήσουν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις αυξάνονται.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επιβλήθηκε λοκντάουν εν μέσω του δεύτερου κύματος, που όμως δεν φαίνεται να έχει και τα αντίστοιχα αποτελέσματα στην πτώση των κρουσμάτων. Το άνοιγμα της αγοράς και η σχεδιαζόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας ενόψει των Χριστουγέννων, έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις των μολύνσεων. Η διαθεσιμότητα του εμβολίου δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να ανακόψει την διασπορά του ιού, εάν αυτή αρχίσει και πάλι να ξεφεύγει.

Ενδεικτικό της κατάσταση είναι το γεγονός πως σε κάποιες περιπτώσεις τα κρούσματα χθες Κυριακή ήταν περισσότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την efsyn.gr, στη Γαλλία, που στο μεταξύ άνοιξε το λιανεμπόριο, καταγράφηκαν 11.022 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 174 θανάτοι. Πρόκειται για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα καθώς είχαν καταγραφεί 9.784 κρούσματα και 198 θάνατοι. Χθες ωστόσο κατργράφηκαν 12.923 νέες μολύνσεις. Συνολικά η χώρα μετρά 55.155 θύματα του ιού, ενώ 3.220 εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη σε ΜΕΘ.

Αύξηση κρουσμάτων στην Βρετανία

Αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή καταγράφηκε σήμερα και στη Βρετανία. Καθώς η χώρα ετοιμάζεται πρώτη να ξεκινήσει την Τρίτη τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε 17.272 νέα κρούσματα και 231 θανάτους. Την προηγούμενη Κυριακή ο αριθμός ήταν αρκετά πιο χαμηλός, με 12.155 διαγνώσεις.

Η χώρα κατέγραψε επίσης 231 θανάτους από την Covid-19, λιγότερους από 397 που ήταν χθες, αλλά περισσότερους σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή που ήταν 215. Συνολικά οι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό μέσα σε διάστημα 28 ημερών ανέρχεται σε 61.245. Ο απολογισμός των Κυριακών συνήθως είναι πιο χαμηλός λόγω καθυστερήσεων στη μετάδοση των στοιχείων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, λόγω του συνωστισμού έκλεισε σήμερα η χριστουγεννιάτικη αγορά του Νότινγκχαμ. Αντίστοιχες εικόνες παρατηρήθηκαν χθες και στο Λονδίνο έξω από τα πολυκαταστήματα Harrods.

Στην Ιταλία έσπασε σήμερα και το φράγμα των 60.000 νεκρών, καθώς άλλοι 564 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 18.887 κρούσματα, με το σύνολο από την αρχή της πανδημίας να ανέρχεται σε 1.728.878 κρούσματα. Σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 63 λιγότεροι ασθενείς, αλλά στους νοσοκομειακούς θαλάμους, πάντα σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο, οι ασθενείς είναι 233 περισσότεροι.

Ο Ντομένικο Αρκούρι, επίτροπος αρμόδιος για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση της Rai τόνισε ότι «κατά την φάση του εμβολιασμού θα δοθεί προτεραιότητα σε όποιον δεν προσβλήθηκε από την ασθένεια διότι, φυσικά, δεν διαθέτει ανοσία». «Όσοι προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και ξεπέρασαν την δοκιμασία αυτή, θα εμβολιαστούν στη συνέχεια», πρόσθεσε.

Ιταλοί επιστήμονες μιλούν για νέα κρίσιμη φάση

Τα μέλη της ειδικής επιτροπής επιστημόνων που συμβουλεύει την ιταλική κυβέρνηση τονίζουν ότι η χώρα εισέρχεται σε μια νέα, κρίσιμη φάση, διότι από τώρα και στο εξής, τα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων δεν θα πρέπει να δέχονται μόνον πολίτες με κορονοϊό, αλλά και ασθενείς με επιπλοκές που θα προκληθούν από τη μετάδοση της εποχικής γρίπης.

Η Γερμανία κατέγραψε άλλα 17.767 κρούσματα και 255 θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Το κρατίδιο της Βαυαρίας, στη νότια Γερμανία, που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει τον υψηλότερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει αυστηρότερο λοκντάουν από την προσεχή Τετάρτη έως τις 5 Ιανουαρίου. Οι πολίτες στη Βαυαρία θα μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μονάχα αν έχουν καλό λόγο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας πως θα υπάρξει κάποια χαλάρωση των μέτρων για τα Χριστούγεννα, όχι όμως για τη γιορτή της Πρωτοχρονιάς.

«Η κατάσταση είναι δυστυχώς σοβαρή. (Τα μέτρα) απλά δεν επαρκούν. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα», επισήμανε ο Σέντερ.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά, στον γιατρό ή για μια βόλτα, ενώ βραδινές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας σχεδιάζονται για τις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μολύνσεων. Τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοικτά, όμως τα παιδιά ηλικίας άνω των 13 ετών θα πρέπει να παρακολουθούν εναλλακτικά τα μαθήματά τους στις τάξεις.

Στη Ρωσία καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων με 29.039 νέα κρούσματα και 457 νέους θανάτους. Ο χθεσινός ημερήσιος απολογισμός ήταν 28.782 κρούσματα και 508 θάνατοι.

Η Μόσχα άρχισε να διανέμει το εμβόλιο Sputnik V σε 70 κλινικές χθες, για να διατεθεί στις ομάδες που είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον ιό. «Ως προοπτική, πρέπει να εμβολιάσουμε έξι με επτά εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο δήμαρχος Σεργκέι Σομπιάνιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments