Ελλάδα

Ηλεκτρονική απάτη: Της άρπαξαν 40 χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς της με ένα SMS

Ηλεκτρονική απάτη: Της άρπαξαν 40 χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς της με ένα SMS
Ηλεκτρονική απάτη: Το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε στην Καβάλα και οι αστυνομικές Αρχές το γνωστοποίησαν για να μην επαναληφθεί και με άλλους πολίτες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει, αλλά μια γυναίκα έπεσε θύμα επιτήδειων που της άρπαξαν 40 χιλιάδες ευρώ από τους λογαριασμούς της στην τράπεζα μέσω ενός SMS στο κινητό της τηλέφωνο.

Την είδηση έκανε γνωστή η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης. Η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής ενημερώνει τους πολίτες για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στο νομό Καβάλας, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, η παθούσα έλαβε μήνυμα (sms) στο κινητό της τηλέφωνο, στο οποίο ως αποστολέας εμφανιζόταν τράπεζα και την καλούσε να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της. Για την επικαιροποίηση των στοιχείων έπρεπε να χρησιμοποιήσει προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) που εμπεριείχε το μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα, όπου η παθούσα καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας που εστάλη στο κινητό της.

Με αυτόν τον τρόπο άγνωστοι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς της λογαριασμούς, αφαιρώντας από αυτούς συνολικά 40.000 ευρώ. Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Νέστου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καβάλας.

Οι οδηγίες από την ΕΛΑΣ για την περίπτωση των ενοχλητικών τηλεφωνημάτων ή SMS

1- Σε κάποιον άγνωστο που σας ενοχλεί ή σας απειλεί τηλεφωνικά μην απαντάτε και μάλιστα επιθετικά. Αυτό που επιζητεί για να συνεχίσει είναι η έντονη αντίδρασή σας.

2- Μπορείτε να αφήνετε το ακουστικό ανοιχτό . Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ενοχλητικός φαρσέρ θα αποθαρρυνθεί και θα κλείσει το τηλέφωνο.

3- Χρησιμοποιείστε αυτόματο τηλεφωνητή και αφήστε να καταγραφεί το μήνυμα. Επίσης, στον αυτόματο τηλεφωνητή μπορείτε να εγγράψετε μήνυμα δικό σας ότι όλες οι κλήσεις καταγράφονται σε ειδική υπηρεσία της αστυνομίας ή σε ιδιωτική υπηρεσία φύλαξης (security).

4- Κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μη σας ενοχλούν χαμηλώνετε τον ήχο του κουδουνίσματος ή βγάλτε το τηλέφωνο από την πρίζα.

5- Μην απαντάτε ποτέ σε προσωπικές ερωτήσεις (όνομα, διεύθυνση, κ.λπ.) που σας κάνουν άγνωστοι, ακόμη κι αν συστήνονται ως εμπορικοί αντιπρόσωποι, υπάλληλοι της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε κ.λ.π.

6- Αν οι ενοχλήσεις συνεχίζονται, χρησιμοποιείστε την αναγνώριση κλήσεων (εφόσον δεν σας τηλεφωνούν από απόκρυψη) και επιπλέον, ενημερώστε την τηλεφωνική εταιρεία με την οποία είστε συμβεβλημένοι και την αστυνομία, προκειμένου να σας πληροφορήσουν ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε.

7- Όταν βρίσκονται στο σπίτι μικρά παιδιά ή υπερήλικες, καλό είναι να ενεργοποιείτε την εκτροπή κλήσεων, ώστε να μη δοθούν από τα άτομα αυτά πληροφορίες για σας και τους δικούς σας.

8- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με άτομα που σας συστήνονται ως τεχνικοί της εταιρείας του κινητού σας τηλεφώνου και σας ζητούν, για δήθεν έλεγχο της συσκευής σας, να πατήσετε το πλήκτρο με τη δίεση (#), τους αριθμούς 90 ή 09, δίεση (#) και έπειτα κάποιον άλλον αριθμό.

9- Να κλείσετε αμέσως το τηλέφωνό σας, διότι αν συμμορφωθείτε με αυτές τις οδηγίες, μπορεί ο άγνωστος να αποκτήσει πρόσβαση στην κάρτα σας SIM και να τηλεφωνεί χρεώνοντας τον δικό σας λογαριασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments