Διεθνή

Τουρκία κυρώσεις: Οργή από την Άγκυρα κατά των ΗΠΑ – Ανακοίνωση και από τη Ρωσία

Τουρκία κυρώσεις: Οργή από την Άγκυρα κατά των ΗΠΑ – Ανακοίνωση και από τη Ρωσία
Τουρκία κυρώσεις: Την οργισμένη προειδοποίηση της Άγκυρας προκάλεσαν οι κυρώσεις που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για τους S-400.

Την οργή της Τουρκίας προκάλεσαν οι κυρώσεις από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Η Άγκυρα απειλεί με αντίποινα, αν δεν ανακληθεί η απόφαση.

«Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε τις μονομερείς κυρώσεις που ανακοίνωσαν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή προμηθευτήκαμε τα συστήματα αεράμυνας S-400», αναφέρεται σχετικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με το Reuters, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα βλάψουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, προειδοποιώντας, παράλληλα, ότι «η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Επίσης, στην ανακοίνωσή της, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει πως «δεν υπάρχει τεχνική βάση στον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO». Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί και ο ιδιαίτερα επιθετικός τόνος του τουρκικού ΥΠΕΞ στην τελευταία πρόταση της ανακοίνωσης:

«Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το σοβαρό λάθος τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό». Δείτε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

Με ανακοίνωση αντέδρασε και η Ρωσία

Στο θέμα των κυρώσεων που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ κατά της Τουρκίας σε σχέση με την υπόθεση της αγοράς του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 παρενέβη η Ρωσία κάνοντας λόγο για «παράνομες» αποφάσεις.

Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία «είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία σχολίασε την απόφαση των ΗΠΑ.

Στη λίστα των αμερικάνικων κυρώσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, παρά την αντίθετη γνώμη του Ντόναλντ Τραμπ, εκτός από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, βρίσκονται ο επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, καθώς και τρία ανώτατα στελέχη της, ο Μουσταφά Αλπέρ Ντενίζ, ο Σερχάτ Γκέντσογλου, ο Φαρούκ Γιγίτ.

Θυμίζουμε ότι αρχικά οι κυρώσεις είχαν υπερψηφιστεί από τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτείων στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, ενώ σήμερα συγκεκριμενοποιήθηκαν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments