Πολιτική

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Τι ειπώθηκε στην μεταξύ τους επικοινωνία για την λειτουργία των εκκλησιών

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος: Τι ειπώθηκε στην μεταξύ τους επικοινωνία για την λειτουργία των εκκλησιών
Μητσοτάκης - Ιερώνυμος: Έγινε η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους. Σύμφωνα με την ενημέρωση ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της επιτροπής και κάλεσε την εκκλησία να τηρήσει τα απαραίτητα μέτρα.

Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για το καθεστώς λειτουργίας των ναών στις γιορτές, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επικαλείται τις συστάσεις της επιτροπής των ειδικών για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Δεν θα ανοίξουν οι ιεροί ναοί για τους πιστούς τις ημέρες των εορτών με εξαίρεση ανήμερα τα Χριστουγέννων και των Φώτων όπου και θα υπάρξουν αυστηροί περιορισμοί, φαίνεται πως ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά η ενημέρωση αναφέρει πως

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Στη συνομιλία που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τη σημαντική βοήθεια που έχει προσφέρει τόσο ο ίδιος, όσο και η Εκκλησία, στη συλλογική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για τα επιδημιολογικά δεδομένα σε ολόκληρη χώρα και συζήτησαν για το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων στις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν αυτή τη χρονιά. Ο Πρωθυπουργός παρέπεμψε στις αποφάσεις της Επιτροπής των ειδικών τις οποίες η κυβέρνηση θα ακολουθήσει και κάλεσε την Εκκλησία να τις τηρήσει με αυστηρότητα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης που σχετίζονται με τη λειτουργία των εκκλησιών την περίοδο των εορτών.

Αυξάνεται η πίεση – «Ανοίξτε τις εκκλησίες με κριτήρια αναλογικότητας»

Εντωμεταξύ, 277 Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία & Πολιτιστικοί Φορείς – μαζί με τα Παραρτήματά τους – σε όλη την Ελλάδα προβαίνουν σε γενική διαμαρτυρία για την απόφαση του πρωθυπουργού να κρατήσει ουσιαστικά κλειστές τις Εκκλησίες τις ημέρες των Εορτών, ανακοινώνοντας συμμετοχή μόνο 9 πιστών τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια.

Συγκεκριμένα με ανοιχτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία κοινοποιούν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και σε όλους τους Σεβασμιωτάτους Ιεράρχες της ελλαδικής επικράτειας, διατυπώνουν έντονα το αίτημα χιλιάδων πιστών να ανοίξουν οι ιεροί Ναοί σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, σύμφωνα δηλαδή με τα μέτρα που τηρούνται και σε άλλους χώρους που είναι ήδη ανοιχτοί.

Τα Σωματεία διαμαρτύρονται για τον περιορισμό του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση και λατρεία και εκφράζουν την αγανάκτηση του ελληνικού λαού.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με τη στάση αυτή της Κυβέρνησης «δημιουργήθηκε η πεποίθηση σε όλους μας ότι η Ελληνική Πολιτεία μάς αντιμετώπισε με εμπαιγμό και περιφρόνηση:

Περιφρόνηση πρωτίστως προς τους Ποιμένες μας, προς τον Αρχιεπίσκοπο, τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και την εν γένει Ιεραρχία και, φυσικά, προς όλο τον πιστό λαό».

Τονίζουν ότι η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού «παρέβλεψε κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας καταστρατηγώντας τη βασική και θεμελιώδη για το δημοκρατικό μας πολίτευμα αρχή της αναλογικότητας» και την χαρακτηρίζουν «άδικη, μεροληπτική και χωρίς καμία λογική βάση».

Στη συνέχεια τα Σωματεία επισημαίνουν ότι αναγκάζονται πλέον «να σκεφθούν διαφορετικά» υπονοώντας έτσι εμμέσως ότι θα προβούν και σέ άλλες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Ζητούν άμεσα προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού για ελεύθερη λειτουργία των Ναών, σύμφωνα με τα μέτρα που τηρούνται και σε άλλους χώρους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments