Κόσμος

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο έφτασε σε αποτελεσματικότητα το 91,4%

Sputnik V: Το ρωσικό εμβόλιο έφτασε σε αποτελεσματικότητα το 91,4%
Sputnik V: Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της Φάσης 3 του εμβολίου που παρήχθη στη Ρωσία, ενώ έφτασε ήδη σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Ευχάριστα είναι τα νέα από τη Ρωσία, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 14/12 η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έφτασε σε αποτελεσματικότητα το 91,4%. Αυτά τα αποτελέσματα έγιναν γνωστά μετά το τέλος των δοκιμών της Φάσης  3.

Το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 91,4% κατά της νόσου, 21 μέρες μετά τη λήψη της πρώτης δόσης. Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε, το Sputnik V δοκιμάστηκε σε 22.714 εθελοντές στη Φάση 3.

Το ρωσικό εμβόλιο είχε αποτελεσματικότητα άνω του 90% και στα τρία στάδια των κλινικών δοκιμών: 92% στο πρώτο σημείο ελέγχου και 91,4% στο δεύτερο.

Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι σοβαρών περιπτώσεων Covid-19 ήταν 100%. Ανάμεσα στις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λοίμωξης από τον κορωνοϊό, 20 σοβαρές περιπτώσεις καταγράφηκαν στην ομάδα του placebo, ενώ δεν σημειώθηκαν σοβαρές περιπτώσεις λοίμωξης στην ομάδα του εμβολίου.

Δεν εντοπίστηκαν απροσδόκητα ανεπιθύμητα συμβάντα ως μέρος της έρευνας. Οι συνθήκες υγείας των συμμετεχόντων θα παρακολουθούνται για τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

Το ερευνητικό κέντρο Gamaleya θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα σε ένα διεθνές ιατρικό περιοδικό. Στη συνέχεια θα συντάξει αναφορά με σκοπό την ταχεία έγκριση του Sputnik V σε διάφορες χώρες.

Σε δήλωσή του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik V, ο Ρώσος υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μούρασκα είπε: «Τα νέα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου του Ερευνητικού Κέντρου Gamaleya είναι πολλά υποσχόμενα. Σήμερα, έχει καταστεί σαφές σε όλους ότι το τέλος της επιδημίας είναι δυνατό μόνο με τον μαζικό εμβολιασμό ολόκληρου του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος των ξένων ρυθμιστικών οργανισμών και των διεθνών οργανισμών πρέπει να είναι η διασφάλιση ίσης πρόσβασης σε αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια για άτομα σε κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου Sputnik V».

Το εμβόλιο Sputnik V έφτασε σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, στο πλαίσιο της έναρξης του μαζικού εμβολιασμού, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Υγείας.

Ο Ρώσος υπουργός τόνισε ότι «ο εμβολιασμός είναι εκείνος ο δρόμος τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε για να ανακόψουμε την εξάπλωση της νόσου». Ο Ρώσος υπουργός Υγείας δήλωσε, επίσης, ότι περισσότεροι από 18.000 εθελοντές συνδράμουν στην αποστολή των εμβολίων στους ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν δήλωσε ότι εντός του Δεκεμβρίου στις περιφέρειες σταλούν 480.000 εμβόλια, επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός πρέπει να είναι προαιρετικός και δωρεάν και ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να εμβολιασθούν οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στους κοινωνικούς φορείς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments