Διεθνή

Τσαβούσογλου – Πομπέο: Τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επιβολή κυρώσεων

Τσαβούσογλου – Πομπέο: Τηλεφωνική επικοινωνία μετά την επιβολή κυρώσεων
Τσαβούσογλου - Πομπέο: Οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας μίλησαν για τις κυρώσεις της Αμερικής στην Άγκυρα λόγω των ρωσικών S - 400.

Φωτιά έχει πάρει η πολιτική σκηνή της Τουρκίας μετά την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Άγκυρα. Από χθες ο Ερντογάν δήλωνε πως οι κυρώσεις δεν πρόκειται να κάμψουν την «διάθεση διεκδίκησης των δικαιωμάτων της Άγκυρας». Νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και ΗΠΑ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων.

Οι κυρώσεις, που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλα τρία στελέχη της, καθώς και απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην SSB. Μολοταύτα η Ουάσιγκτον επιμένει ότι η Τουρκία παραμένει «πολύτιμος σύμμαχος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο Τσαβούσογλου «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

Οργή Ακάρ: Κλονίζεται η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ

Νωρίτερα σε αιχμηρές δηλώσεις για τους S-400 είχε προβεί και ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις «έχουν διαταράξει όλες τις αξίες της συμμαχίας μας με τις ΗΠΑ». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμα των S-400. «Θα λάβουμε όλες τις προφυλάξεις για να υπερασπιστούμε τους 83 εκατομμύρια συμπολίτες μας και τη χώρα μας που απειλείται σοβαρά από πυραύλους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η επιστροφή στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες «θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Ο Πομπέο κατά το Λαβρόφ – Η Ρωσία υπονομεύει την σταθερότητα

Ακόμα, ο Μάικ Πομπέο εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με τα όσα είπε ομόλογός του αναφορικά με τις κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απάντησε στις κατηγορίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν πολιτικά παιχνίδια στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Πομπέο επισήμανε πως η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα στη Συρία, τη Λιβύη και σε άλλες χώρες.

«Όλες αυτές οι ενέργειες δείχνουν ξεκάθαρα ότι αν κάποιος παίζει πολιτικά παιχνίδια και προσπαθεί να εμποδίσει την πρόοδο σε περιφερειακά ζητήματα, είναι η Ρωσία, η οποία ενεργεί μόνο για να προωθήσει τα συμφέροντά της εις βάρος ολόκληρης της περιοχής» δήλωσε ο Πομπέο το απόγευμα της Τρίτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments