Πως Να

Πώς να φτιάξω κουραμπιέδες

Πώς να φτιάξω κουραμπιέδες
Συνταγή για κουραμπιέδες: Οι καλύτεροι παραδοσιακοί κουραμπιέδες βουτύρου που λιώνουν στο στόμα.

Οι κουραμπιέδες είναι ένα από τα δύο γλυκά που είναι συνδεδεμένα με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Βέβαια, είναι ένα έδεσμα που θέλει προσοχή καθώς στόχος είναι να βγει αφράτο το αποτέλεσμα και αυτή είναι η συνταγή για τους καλύτερους παραδοσιακούς κουραμπιέδες βουτύρου που λιώνουν στο στόμα.

Πρόκειται για τη Νο1 συνταγή, σύμφωνα με την Ελληνίδα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και σημασία έχουν όλα τα μυστικά για να γίνουν οι πιο γευστικοί κουραμπιέδες που φτιάξατε ποτέ ενώ σημασία έχει να δώσετε προσοχή στο ψήσιμο τους.

Υλικά συνταγής

  • 100 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 500 γραμμάρια βούτυρο
  • 2 κρόκοι
  • 1 αυγό
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλυτζάνι κονιάκ
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 150 – 250 γραμμάρια καβουρντισμένο και χοντροκομμένο αμύγδαλο (κατά βούληση)
  • 850 γραμμάρια (περίπου) αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι μαλακό) κοσκινισμένο

Για το άχνισμα

  • 1 κιλό άχνη ζάχαρη
  • 2 βανίλιες

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (21 – 23 βαθμούς °C). Για αφράτους κουραμπιέδες κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αφήνουμε στην άκρη. Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα. Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα ή τα αμύγδαλα με τη φλούδα (ότι σας αρέσει) σε λαμαρίνα να είναι αραιά τα αμύγδαλα μεταξύ τους και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς °C να ροδίσουν ελαφρά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα αφού κρυώσουν και τα αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο αγελάδος και την άχνη και τα χτυπάμε για 10′ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν αφράτη κατάλευκη κρέμα. Αυτό το στάδιο είναι πολύ βασικό γιατί όσο περισσότερο αέρα εγκλωβίσει το βούτυρο τόσο πιο αφράτοι θα γίνουν οι θεϊκοί κουραμπιέδες.

Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μείγμα κάθε φορά. Προσθέτουμε και το ολόκληρο αυγό. Χτυπάμε το μείγμα να ενσωματωθεί το αυγό και να μη φαίνεται. Βάζουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κουταλιές της σούπας από το συνολικό αλεύρι. Για να μην  κόψει το μείγμα με την προσθήκη του κονιάκ, το διαλύουμε στη σόδα και τα ρίχνουμε μαζί στη ζύμη του κουραμπιέ.

Εναλλάξ, προσθέτουμε το αμύγδαλο και το κοσκινισμένο αλεύρι. Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει. Ίσως να μην το πάρει όλο το μείγμα. Καλό είναι να τελειώσουμε το ζύμωμα στο χέρι, ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι. Η ζύμη του κουραμπιέ πρέπει να είναι μαλακή και βουτυράτη.

Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε τους κουραμπιέδες Τους αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τους ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς °C στον αέρα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν καλά.

Τους αφήνουμε, σύμφωνα με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά, για να μην τραβήξει υγρασία το άχνισμα. Κοσκινίζουμε καταρχήν την άχνη με τη βανίλια σε ένα μπολ. Μετά σταδιακά λίγη λίγη κοσκινίζουμε μπόλικη άχνη σε ένα ταψί (να κάνει γερή στρώση ζάχαρη άχνη στο ταψί). Ακουμπάμε επάνω τους κουραμπιέδες όσο ακόμα είναι ζεστοί αλλά όχι καυτοί.

Τους πασπαλίζουμε ξανά με μπόλικη άχνη. Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, δεν τους μετακινούμε όσο είναι ζεστοί γιατί είναι τόσο αφράτοι που διαλύονται. Τους βάζουμε σε πιατέλα σειρά σειρά και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments