Πολιτική

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής

Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ενημέρωσε την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής
Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωση την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής.

Την επίλυση του θέματος των αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και μονιμοποιηθέντων εθελοντών που υπάγονται στις διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών του Νόμου 4439/96 και έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (τάξεως ΑΣΣΥ 1990), την επέκταση του ορίου ηλικίας, ως προσόντος για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), από το 20ό στο 31ο έτος ηλικίας, μόνο για όσους υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και την παράταση των συμβάσεων ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έως την 31η Μαρτίου 2021 και την απαιτούμενη χρηματοδότησή τους προβλέπουν ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού “Covid-19”, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Συγκεκριμένα: Το άρθρο 121 αφορά στους εν ενεργεία αξιωματικούς που έρχονται από τις ΑΣΣΥ και τους αντίστοιχους, όπως περιγράφεται, «εκ μονιμοποιηθέντων και μονιμοποιηθεισών εθελοντριών» που υπάγονται στις διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών του νόμου 4439/96 και έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «εδώ ερχόμαστε και θεραπεύουμε μία νομοθετική παράλειψη του άρθρου 37 του νόμου 4494/17, βάσει του οποίου είχαν υπαχθεί στον νόμο για θέματα κρίσεων και προαγωγών σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας που απαιτείται για να συμπληρωθεί στους βαθμούς του λοχαγού και του ταγματάρχη και αντιστοίχως των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, δηλαδή του ταγματάρχου και του αντισυνταγματάρχου, αντιστοίχως. Με τη ρύθμιση αυτή, ο χρόνος υπηρεσίας μονίμων αξιωματικών θα υπολογίζεται πέρα από τα δεκατρία έτη κατατάξεώς τους. Με αυτόν τον τρόπο, ερχόμαστε και εξομοιώνουμε, δηλαδή δίνουμε όμοια μεταχείριση σε όμοιες περιπτώσεις, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Κι επειδή έχει δημιουργηθεί σχετική συζήτηση για επόμενες τάξεις θα απαντήσω αν χρειαστεί και σ’ αυτό, αλλά τώρα ερχόμαστε να ρυθμίσουμε αυτά που αφορούν στην Τάξη ΑΣΣΥ 1990, στην ουσία, δηλαδή, αποδίδεται δικαιοσύνη σ’ αυτήν την ομάδα αξιωματικών».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη «θετική προδιάθεση να ρυθμίσουμε και τις εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες τάξεις, (σ.σ. 1991 και 1992) έτσι ώστε απλά να εξομοιωθεί η αντιμετώπιση ομοίων περιπτώσεων σε όλο το φάσμα».

Το άρθρο 120 αφορά στα προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών και την τροποποίηση του άρθρου 2 νόμου 2936/01. Όπως σημείωσε, «επεκτείνουμε το όριο ηλικίας ως προσόν για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από το 20ό στο 31ο έτος ηλικίας, μόνο για όσους υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) με σκοπό να επιδιωχθεί ενίσχυση του θεσμού των ΕΠΟΠ με ήδη εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό (υπηρετούντες ΟΒΑ), προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε κατώτερα στελέχη, σε θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων που απαιτούν και κατάλληλη εκπαίδευση».

Τα άρθρα 122 και 123 αφορούν στην παράταση των συμβάσεων για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για άλλους τρεις μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η μία πυραυλάκατος σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη βαίνει προς ολοκλήρωση στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας». Παράλληλα, το πρόγραμμα ναυπηγησης των πυραυλακάτων χρηματοδοτείται με 3.575.000 ευρώ και των υποβρυχίων με 13.700.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά στην κάλυψη μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικών εξόδων και προμήθειας υλικών και υπηρεσιών, καθώς και τεχνική υποστήριξη για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού σχολίασε ότι η παράταση δίνεται επειδή η διαγωνιστική διαδικασία για τα δύο ναυπηγεία προχωρά με αργούς ρυθμούς, εξέφρασε την ευχή «να είναι αυτή η τελευταία παράταση που θα χρειαστεί και στο επόμενο τρίμηνο να έχουμε ένα διαφορετικό καθεστώς, αλλά εξίσου ή ακόμα περισσότερο λειτουργικό και στα δύο ναυπηγεία, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, επ’ ωφελεία βέβαια του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με την παράγραφο 4 του άρθρου 119 παρατείνεται η ισχύς του άρθρου 63 του νόμου 4690/20, που είχε λήξει στις 30 Οκτωβρίου, για χρονικό διάστημα επιπλέον έξι μηνών, έως τις 31 Μαΐου 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των δαπανών για τη διαγνωστική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή φροντίδα στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπηρετούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οικογενειών τους που διαμένουν μαζί τους και έχουν προσβληθεί ή ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό «Covid-19».

Με την παράγραφο 5 του άρθρου 119 παρατείνεται η εποπτεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να επιλυθούν κάποια μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως πριν επαχθεί ο ΟΣΜΑΕΣ στο υπουργείο Οικονομικών, όπως ήδη έχει προβλεφθεί.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τρία υποπρογράμματα που προωθούνται προς γνωμοδότηση. Πρόκειται για:

  •  Την προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) για τον Ελληνικό Στρατό.
  • Την Εν Συνεχεία Υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 J «Spartan» της Πολεμικής Αεροπορίας.
  • Τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με τη μέθοδο της Χρηματοδοτικής Μισθώσεως.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments