Ελλάδα

Κορωνοϊός ενημέρωση: Μολυσμένα Χριστούγεννα – Αντίστροφη μέτρηση για τα άφιξη των εμβολίων

Κορωνοϊός ενημέρωση: Μολυσμένα Χριστούγεννα – Αντίστροφη μέτρηση για τα άφιξη των εμβολίων
Κορωνοϊός ενημέρωση: Ο ιός δεν γνωρίζει από γιορτές γι' αυτό και οι ειδικοί ζητούν την πιστή τήρηση των μέτρων για να μην υπάρξει διασπορά της νόσου. Την ίδια ώρα, καταφθάνουν στη χώρα τα πρώτα εμβόλια.

Διαφορετικά είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι πιστοί καλούνται να περάσουν τις γιορτινές αυτές ημέρες στο σπίτι με την οικογένειά τους ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ειδικών προκειμένου να μην δώσουν την ευκαιρία στον ιό να κάνει “πάρτι”. Άλλωστε τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια για συναθροίσεις και διασκεδάσεις.

Μόνο χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 873 νέα κρούσματα, 55 νεκρούς και 476 διασωληνωμένους, με την Αττική να βρίσκεται στο “κόκκινο” έχοντας 301 μολύνσεις. Μάλιστα κυβέρνηση και επιτροπή ενημέρωσαν ότι το αυστηρότερο lockdown σε Δυτική Αττική και Κοζάνη παρατείνεται έως την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου, ενώ επιπλέον περιοριστικά μέτρα ισχύουν από σήμερα, Χριστούγεννα, και έως τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου και στις Θεσπιές.

Στο πλαίσιο των μέτρων που ισχύουν για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά υπενθυμίζουμε ότι σε όλη τη χώρα:

  • Ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο σε μικρή απόσταση. Για τις ημέρες των εορτών δεν θα γίνει κάποια επιπλέον εξαίρεση, ισχύει ό,τι και τις προηγούμενες ημέρες. Μάλιστα, οι έλεγχοι της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι.
  • Στα οικογενειακά τραπέζια συστήνεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι καλό είναι, όσο το δυνατόν, να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ίδιους ανθρώπους, ώστε να μη μεγαλώνει ο κύκλος των επαφών.
  • Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε κάποιο σπίτι φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00.

Για τις μετακινήσεις εκτός νομού:

Προκειμένου να μην επιχειρηθούν αναιτιολόγητες μετακινήσεις εκτός νομού, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται στους δρόμους πραγματοποιώντας ελέγχους σε οχήματα και μετακινούμενους πολίτες. Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση εκτός νομού ανέρχεται στα 300 ευρώ. Ωστόσο, μόνο για την περίοδο των εορτών υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται. Πρόκειται για τους εξής λόγους:

  • Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία -Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας).
  • Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς.
  • Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1).
  • Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).
  • Αντίστροφη μέτρηση για την άφιξη των εμβολίων:

    Ενώ η χώρα βρίσκεται σε lockdown η ελπίδα όλων για ένα καλύτερο αύριο στρέφεται στα εμβόλια κατά της νόσου, τα οποία αναμένεται να περάσουν στην Ελλάδα τα ξημερώματα του Σαββάτου από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Στην περιοχή θα έχουν μεταβεί νωρίτερα κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να υποδεχθούν τα φορτηγά, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Ιπποκράτης».

    Με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο, η νταλίκα με τα εμβόλια θα κατευθυνθεί υπό άκρα μυστικότητα και υπό τη συνοδεία οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ, ελικοπτέρου και αστυνομικών της ΕΚΑΜ σε μεγάλο αποθηκευτικό hub στην Αττική. Από εκεί θα ξεκινήσει η διανομή στις 4 άλλες μεγάλες αποθήκες και αρχικά στη Θεσσαλονίκη και στην Καρδίτσα. Θα ακολουθήσει η διανομή τους στα κέντρα όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

    Επισημαίνεται ότι όλες οι διαδρομές που θα ακολουθήσουν τα φορτηγά με τα εμβόλια έχουν ήδη χρονομετρηθεί και πως τα logistics της όλης επιχείρησης τα έχει αναλάβει ο Στρατός. Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού. Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων θα συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

    Τα επόμενα 24ωρα το σχέδιο «Ιπποκράτης» θα πάρει την τελική του μορφή, ενώ την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, το Στρατό και το Λιμενικό. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η επιχείρηση «Ελευθερία», που θα έχει ως «βάσεις» τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτοι θα εμβολιαστούν στις 27 Δεκεμβρίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας. Επίσης, θα εμβολιαστούν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, οι ηγεσίες του ΕΟΔΥ και του ΕΟΠΥΥ, οι ηγεσίες του Στρατού, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού και της ΕΥΠ, συνολικά 45 αξιωματούχοι.

    Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments