Διεθνή

Alibaba Κίνα: Διερευνάται από τις αρχές της χώρας για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού

Alibaba Κίνα: Διερευνάται από τις αρχές της χώρας για τακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού
Alibaba Κίνα: Η εταιρεία Alibaba Group είναι κολοσσός του e-commerce.

Άσχημα είναι τα νέα για το Alibaba Group, κολοσσό του e-commerce. H κινεζική κυβέρνηση άρχισε έρευνα antitrust σε βάρος του, ενώ θα καλέσει τη θυγατρική Ant Group σε συνάντηση τις ερχόμενες ημέρες.

Αυτή η κίνηση προφανώς είναι ένα πλήγμα στην «αυτοκρατορία» του Τζακ Μα σε e-commerce και fintech. Σύμφωνα με το Reuters, η έρευνα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αυξανόμενης παρέμβασης πάνω σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού στην Κίνα και αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον 56χρονο Μα- πρώην εκπαιδευτικό που ίδρυσε την Alibaba και έγινε ο πιο διάσημος επιχειρηματίας της Κίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα οι κινεζικές αρχές «πάγωσαν» τη σχεδιαζόμενη IPO της Ant, ύψους 37 δισ. δολαρίων, μόλις δύο ημέρες πριν αρχίσει η διάθεση των μετοχών σε Σαγκάη και Χονγκ Κονγκ. Σε σχετικό άρθρο σε υψηλούς τόνους, η Λαϊκή Ημερησία του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας έγραψε πως «αν γίνει ανεκτό το μονοπώλιο και επιτραπεί στις εταιρείες να επεκτείνονται με άτακτο και βάρβαρο τρόπο, η βιομηχανία δεν θα αναπτυχθεί με υγιή και βιώσιμο τρόπο».

Η μετοχή της Alibaba σημείωσε πτώση περίπου 9% στο Χονγκ Κονγκ, ενώ των ανταγωνιστικών Meituan και JD.com άνω του 2%.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν προειδοποιήσει την Alibaba για την αποκαλούμενη πρακτική «επιλογής ενός μεταξύ δύο» με την οποία ζητείται από εμπόρους να υπογράψουν σύμφωνα αποκλειστικής συνεργασίας που τους εμποδίζουν να προσφέρουν προϊόντα τους σε ανταγωνιστικές πλατφόρμες.

Η αρχή που είναι αρμόδια για τους κανονισμούς στην αγορά ανέφερε την Πέμπτη ότι είχε αρχίσει έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη πρακτική. Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις τις προσεχείς ημέρες με την Ant Group, του χώρου του fintech, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.

Στην ανακοίνωση υπογραμμιζόταν ότι θα υπήρχε καθοδήγηση στην Ant Group για την εφαρμογή οικονομικής επίβλεψης, δίκαιου ανταγωνισμού και προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Μα έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας από τα τέλη του Οκτωβρίου, όταν σε φόρουμ στη Σαγκάη καταφέρθηκε εναντίον του συστήματος κανόνων της Κίνας, κατηγορώντας το πως καταπνίγει την καινοτομία σε μια ομιλία που θεωρείται πως δυσαρέστησε αξιωματούχους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρακτική του να επιβάλλεται σε έναν έμπορο να πουλά αποκλειστικά σε μία πλατφόρμα, της οποίας έχει υπεραμυνθεί η Alibaba στο παρελθόν, αποτελεί εδώ και καιρό λόγω τριβών.

Αλλαγή πλεύσης από το Πεκίνο

Το Πεκίνο είχε αφήσει ανέγγιχτο το e-commerce για πολλά χρόνια, ωστόσο πλέον επιδεικνύει ανοιχτά τις προθέσεις του ως προς τις μονοπωλιακές πρακτικές. Τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε προσχέδιο κανόνων με σκοπό την αποτροπή μονοπωλιακών πρακτικών από διαδικτυακές εταιρείες, ενώ αυτόν τον μήνα το Πολιτμπιρό δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις αντιμονοπωλιακές προσπάθειες το 2021.

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει τους διαδικτυακούς κολοσσούς να ετοιμαστούν για εκτενείς ελέγχους, βάζοντας πρόστιμα και ανακοινώνοντας ελέγχους πάνω σε συγχωνεύσεις όπου εμπλέκονται οι Alibaba και Tencent Holdings.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments