Διεθνή

Τεστ για κορωνοϊό: Πότε είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικός ο μοριακός έλεγχος

Τεστ για κορωνοϊό: Πότε είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικός ο μοριακός έλεγχος
Τεστ για κορωνοϊό: Οι μοριακοί έλεγχοι PCR (μοριακής αντίδρασης πολυμεράσης), οι πιο αξιόπιστοι εν μέσω πανδημίας, ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού στο ληφθέν δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα, ενώ τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) στην επιφάνεια του ιού.

Τα τεστ που γίνονται για τον κορωνοϊό είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας, αν και υπάρχουν φορές που το συνηθισμένο μοριακό τεστ PCR για τον ιό είναι πιθανό να βγει ψευδώς αρνητικό.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το εν λόγω τεστ είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό σε εκείνους τους ανθρώπους που ελέγχονται είτε νωρίς είτε αργά στην πορεία της λοίμωξης.

Για αυτό οι άνθρωποι με συμπτώματα κορωνοϊού που κάνουν το τεστ και βγαίνουν αρνητικοί, ιδίως όσοι ζουν σε περιοχές με πολλά κρούσματα και υψηλό ιικό φορτίο, καλό θα είναι να το κάνουν εκ νέου σε λίγες μέρες, για να επιβεβαιώσουν το αποτέλεσμα.

Επικεφαλής της επιστημονικής αυτής μελέτης, η Δρ. Κάιτλιν Νταγκντέιλ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με την έρευνα να δημοσιεύεται στο περιοδικό λοιμωξιολογίας «Open Forum Infectious Diseases», σύμφωνα με το «Nature». Η έρευνα έγινε σε 15.011 ενήλικες που είχαν κάνει μοριακό τεστ από τους οποίους οι 2.700 πήραν αρνητικό αποτέλεσμα και έκαναν ένα δεύτερο τεστ μέσα σε μερικές μέρες.

Τι έδειξε η έρευνα;

Από όσους έκαναν το επαναληπτικό μοριακό τεστ, οι 60 (ποσοστό 2,2%) βγήκαν τελικά θετικοί στον SARS-CoV-2. Από αυτούς, οι έξι στους δέκα (ποσοστό 60%) είχαν κάνει το πρώτο αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο τελικά αποδείχθηκε ψευδώς αρνητικό, είτε μία μέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων τους (οι 18 στους 60 ή ποσοστό 30%), είτε μετά την έβδομη μέρα από τα πρώτα συμπτώματα (επίσης ποσοστό 30%).

Από αυτό, οι ερευνητές κατέληξαν στην εκτίμηση ότι το μοριακό τεστ είναι πιθανότερο να βγει ψευδώς αρνητικό είτε στο αρχικό προσυμπτωματικό στάδιο της λοίμωξης Covid-19, είτε σε προχωρημένο στάδιο μετά την πρώτη εβδομάδα με συμπτώματα. Σύμφωνα με τη μελέτη, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων με ψευδώς αρνητικό τεστ (οι 52 στους 60 ή ποσοστό 87%) είχαν συμπτώματα κορονοϊού, ενώ αρκετοί επίσης είχαν ακτινογραφία θώρακα με εικόνα που παρέπεμπε σε Covid-19.

Αξίζει να αναφέρουμε πως τα μοριακά τεστ PCR (μοριακής αντίδρασης πολυμεράσης), τα πιο αξιόπιστα εν μέσω πανδημίας, ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορωνοϊού στο ληφθέν δείγμα από τη μύτη ή τον φάρυγγα, ενώ τα γρήγορα τεστ αντιγόνου (rapid) ανιχνεύουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες (αντιγόνα) στην επιφάνεια του ιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments