Διεθνή

Χριστούγεννα και κορωνοϊός: Γιατί τα σπίτια αποτελούν σημαντικό χώρο μετάδοσης του ιού

Χριστούγεννα και κορωνοϊός: Γιατί τα σπίτια αποτελούν σημαντικό χώρο μετάδοσης του ιού
Χριστούγεννα και κορωνοϊός: Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με τον ιό, τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας.

Μεγάλη ημέρα η σημερινή και είμαστε μια εβδομάδα πριν υποδεχθούμε τον νέο χρόνο. Φέτος όμως, η καθημερινότητα στις γιορτές είναι λίγο διαφορετική αφού δεν είμαστε… μόνοι με τον κορωνοϊό να παραμένει και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο, να γίνονται όλο και πιο αυστηρά.

Μιας και είναι γιορτινές ημέρες όμως, όλοι έχουμε την ανάγκη να βρεθούμε με δικούς μας ανθρώπους μα δεν πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε προσεκτικοί, τηρώντας όσο το δυνατόν καλύτερα και στο έπακρο τα ληφθέντα από την εκάστοτε κυβέρνηση μέτρα.

Εξάλλου, τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), που ανέλυσε στοιχεία 54 ερευνών για τη μετάδοση της νόσου Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά σε πολλές χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.).

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορωνοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας ενώ αξίζει να τονισθεί πως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον ή στη σύζυγό τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες για την εν λόγω μελέτη, συνολικά αφορούσε σχεδόν 77.800 άτομα και αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όπως προέταξαν οι επιστήμονες, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος, πολύς κόσμος, στενή επαφή».

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Open», τόνισαν ότι «ακόμα και όπου η μετάδοση του ιού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της Covid-19».

Επιπλέον, οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%). Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της νόσου Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments