Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 31/12: Σαρωτικοί έλεγχοι παντού – Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού

Κρούσματα σήμερα 31/12: Σαρωτικοί έλεγχοι παντού – Φόβοι για περαιτέρω διασπορά του ιού
Κρούσματα σήμερα 31/12: Τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι ο αριθμός των νεκρών και των διασωληνωμένων - Σκληρά μέτρα αποτροπής ρεβεγιόν και «κορωνοπάρτι» - Τι φοβούνται οι ειδικοί - Τι θα γίνει με τα σχολεία.

Ανησυχία υπάρχει και για τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ αφού και χθες 30/12 τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν αυξημένα, ενώ δεν λένε να πέσουν οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων. Ο Οργανισμός χθες ανακοίνωσε 942 νέα κρούσματα, άλλους 58 θανάτους από τις επιπλοκές του ιού, ενώ 443 παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εν τω μεταξύ, η Κάλυμνος προστέθηκε στις περιοχές που τέθηκαν σε καθεστώς αυστηρού lockdown.

Στο κυβερνητικό επιτελείο και ανάμεσα στην ομάδα των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, υπάρχει ανησυχία για τις ημέρες των γιορτών. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποιούν σε σχέση με τη χαλάρωση για τις ημέρες των γιορτών. «Να μην γιορτάσει ο κορωνοϊός», επαναλαμβάνουν, καλώντας τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ήταν κατηγορηματικός. Νωρίτερα, σήμερα Πέμπτη, σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε το σχέδιο που θα εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες, για την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον έλεγχο της πανδημίας εν όψει της Πρωτοχρονιάς. Στην κυβερνητική τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη..

Συγκεκριμένα το σχέδιο που συζητήθηκε κινείται σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση στο πρότυπο του σχεδίου των Χριστουγέννων, ειδικά για τις βραδινές ώρες της αλλαγής του χρόνου που εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Δηλαδή, αυστηροί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε κάθε επίπεδο από τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού μέσω του συγχρωτισμού, και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «οι αστυνομικοί θα κάνουν αλλαγή του χρόνου στους δρόμους».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τονίστηκε ότι έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι με ποικίλες δικαιολογίες να έχουν φύγει για διακοπές σε διάφορους προορισμούς. Γι’ αυτό, αποφασίστηκε να επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου ‘Ακης Σκέρτσος, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας ‘Αγγελος Μπίνης, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χθες χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ και στο κεντρικό κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη:  «Δέκα το βράδυ δεν θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους. Δέκα το βράδυ η πόλη πρέπει να είναι νεκρή για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι μέρες που θα μπορούμε να μην πάρουμε και άλλα μέτρα ούτως ώστε να κλείσουμε την ζωή των ανθρώπων».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «κάθε γιορτή θα είναι μια μαχαιριά», «μετά από 15 ημέρες θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», ενώ τόνισε πως η Αττική είναι προβληματική αναφερόμενος στα κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο. Ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε πως η περιοχή παρακολουθείται από την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους για να μην ξεφύγει η κατάσταση. «Είναι στην κόψη του ξυραφιού», είπε.

«Αν σε 15 ημέρες λόγω κακών συμπεριφορών έχουμε αυξήσει τα κρούσματα τότε δεν θα κάνουμε εμβόλια, θα κλαίμε έξω από τις ΜΕΘ», πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα.

Όταν ρωτήθηκε για την κυκλοφορία μετά τις 22.00 σήμερα το βράδυ ανέφερε ότι οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί όπως και ανήμερα της Πρωτοχρονιάς και τόνισε ότι την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να γιορτάσουμε οικογενειακά και μόνοι μας.

Επίσης, τόνισε πως με ή χωρίς καταγγελία αν υπάρχει πληροφορία ότι κάπου γίνεται πάρτι που υπερβαίνει το όριο των ατόμων που επιτρέπεται από τη νομοθεσία ή υπάρχει προκλητική συμπεριφορά κάποιων, είναι προφανές ότι η Αστυνομία δικαιούται σε συνεργασία με τον εισαγγελέα να συλλάβει και να καταλογίσει σε αυτούς που παρανομούν αυτά που πρέπει, σύμφωνα με τον νόμο.  svg%3E

«Ένα πράγμα που φοβάμαι είναι ότι μια μικρή μειοψηφία μπορεί να κάνει κακό σε πολλούς», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός και επισήμανε πως φτάνουμε προς το τέλος του τούνελ.

«Στο τέλος του άλλου μήνα θα έχουμε 200.000 ανθρώπους εμβολιασμένους και μάλιστα τους πιο ευάλωτους. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για το επόμενο βήμα τον μαζικό εμβολιασμό και να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση τους επόμενους μήνες. Άρα δεν αξίζει τον κόπο κάθε φορά που έχουμε μια γιορτή να έχουμε μαχαιριές στις πλάτες των ανθρώπων και να αγνοούμε ότι κάποιοι άνθρωποι αυτή την στιγμή δίνουν μάχή για την ζωή τους», δήλωσε.

Ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν φήμες όπως υπήρχαν και Χριστούγεννα για κορωνοπάρτι, συγκεντρώσεις κ.ά. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν ενήλικες που μπορούν να διαπράξουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και πράξεις την ώρα που υπάρχουν άνθρωποι στις ΜΕΘ και κάποιοι άλλοι πεθαίνουν». Παράλληλα, μίλησε για μια πρωτοφανή και εντυπωσιακή προσαρμογή των πολιτών στα μέτρα τα Χριστούγεννα. svg%3E

Τι φοβούνται οι ειδικοί – Τι λένε για τα σχολεία

Εξαιρετικά επιφυλακτικός σε πρόωρο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και πάσης φύσης δραστηριοτήτων, εμφανίστηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ειδικά σε ό,τι αφορά τις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

«Υπάρχουν περιοχές που είναι επιβαρυμένες, και εδώ τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Για το νέο στέλεχος του κορωνοϊού οι Βρετανοί λένε ότι μεταδόθηκε μέσα στα σχολεία, δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί» δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ. Όπως εξήγησε, υπάρχουν αντικρουόμενες έρευνες για το ρυθμό μετάδοσης του κορωνοϊού στα σχολεία.  «Οποιαδήποτε αύξηση διασωληνωμένων θα σημάνει τραγωδία που δεν θα μπορεί να αντιμετωπιστεί, θέλουμε να μειώσουμε τους ανθρώπους που καθημερινά χάνουν τη μάχη για τη ζωή τους», ανέφερε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

«Έχουμε φτάσει σε αριθμό νεκρών που έχει μας δημιουργήσει έναν περίεργο εθισμό αυτή τη στιγμή, μετά βίας καταφέραμε να μειώσουμε τον αριθμό αυτό.

Με την προσπάθεια όλων των Ελλήνων μειώσαμε τον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε επίπεδο πτώσης λεωφορείου σε γκρεμό καθημερινά. Είχαμε αριθμό νεκρών σαν να πέφτει αεροπλάνο καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά.

«Αν έχουμε την οδηγία ότι αυτό δεν μας ενδιαφέρει, ή δε μας ενδιαφέρει ότι ενδεχομένως αύριο θα βρεθούμε στις ΜΕΘ και θα πούμε πχ ότι θα μπαίνει μόνο όποιος είναι κάτω των 50 – 55 ετών, αν αντέχουμε ως κοινωνία μια τέτοια απόφαση επειδή δεν αντέχουμε τον εγκλεισμό μας θα είναι απόφαση της κοινωνίας, όχι των γιατρών», ξεκαθάρισε.  svg%3E

«Αν έχω κάταγμα στο δεξί χέρι και δεν μπορώ να δουλέψω, δεν θα μου κάνει χάρη ο συνάδελφος ορθοπεδικός αν μου βγάλει το νάρθηκα 2 – 3 εβδομάδες ή ένα μήνα νωρίτερα χωρίς να επουλωθεί το κάταγμα… Κανείς δεν έχει διάθεση να έχει άνθρωπο έκτος εκπαιδεύσεως ή εκτός εργασίας. Αν ως κοινωνία αποδεχτούμε το τίμημα της μη τήρησης των μέτρων επειδή έχουμε κουραστεί, είναι απόφαση της κοινωνίας, εμείς ως γιατροί δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ασφαλής απόφαση, ούτε παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις ποιος θα κλείσει για ποσό, λέμε τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές» αποσαφήνισε.

Όπως επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος, «όσοι εισηγούμασταν αυστηρότερα μετρά ήμασταν εξαιρετικά αντιδημοφιλείς στους πάντες αλλά θα πρέπει να πούμε με αντιδημοφιλείς πρακτικές στην πρώτη φάση είχαμε αποτελέσματα που είναι καλύτερα από τα σημερινά». Συνέστησε, δε, προσοχή. «Η εποχή ευνοεί τις λοιμώξεις πολύ περισσότερο, οι περιορισμοί δεν είναι τόσο αυστηροί όσο του Μαρτίου και τους εφαρμόσαμε όταν είχαμε ήδη μεγάλη κυκλοφορία θα έχουμε αργή πτώση», προειδοποίησε.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Για τις περιοχές που είναι σε κρίσιμη κατάσταση όσον αφορά το ιικό φορτίο μίλησε ο Βασίλης Κικίλιας στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ανάμεσα σε άλλα ο υπουργός Υγείας είπε: «Θα ήθελα να πω ότι παρατηρείται και από τα στοιχεία από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, δυστυχώς Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης. Κάθε άλλο από μια καλή επιδημιολογική εικόνα.

Και προφανώς μετά όλες αυτές τις εβδομάδες αυτού του lockdown, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι πηγαίνουν καλύτερα αλλά επ’ ουδενί αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να εφησυχάζουμε.

svg%3E

Η προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, οι πολίτες έχει οδηγήσει σε μετρήσιμα καλύτερα αποτελέσματα. Το Ε.Σ.Υ. όμως δοκιμάστηκε στο σύνολό του, στο 100% σκληρά και άντεξε με τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κάναμε όλοι μαζί οι υγειονομικοί, οι Διοικητές, οι ΥΠΕάρχες, οι άνθρωποι που με μέριμνα και αγάπη έσκυψαν πάνω από τα προβλήματα που προκαλεί αυτός ο ιός και κράτησαν όρθιο το σύστημα.

Θέλω να αντιπαραβάλλω για να καταλάβετε πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, θα μας πει και ο Πρόεδρος ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι κατεξοχήν οι μήνες των λοιμώξεων, από τον κορωνοϊό».

Ευχάριστα τα νέα από τη Θεσσαλονίκη

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα που έρχονται από τη Θεσσαλονίκη, όσον φορά τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, μείωση κατά 23% του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης υπολογίζεται και στις τελευταίες μετρήσεις.

Αναλυτικότερα, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 είναι μειωμένη σε ποσοστό 23%, στη σύγκριση των δειγμάτων που ελήφθησαν στις 25 και στις 28 Δεκεμβρίου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε: «Είναι σαφώς θετικό ότι εξακολουθεί να μειώνεται το ιικό φορτίο. Ο ρυθμός της αποκλιμάκωσης όμως διατηρεί έναν σχετικά αργό ρυθμό. Παρατηρώντας τις μετρήσεις σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος βλέπουμε πως εδώ και μέρες βρισκόμαστε σε μία καμπή -στο ιικό φορτίο που είχαμε στα μέσα Οκτωβρίου- και συνεπώς από τη συμπεριφορά καθενός από εμάς θα κριθεί η περαιτέρω πορεία. Είναι ελπιδοφόρο ότι παρά την αύξηση της κινητικότητας κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, με το μερικό άνοιγμα της αγοράς, η πτωτική τάση διατηρήθηκε, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις».

Ο κ. Παπαϊωάννου διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα, σε ό, τι αφορά μια ενδεχόμενη διακύμανση της διασποράς του ιού στην κοινότητα από την κοινωνικότητα που αναπτύχθηκε με τις οικογενειακές συναθροίσεις ανήμερα των Χριστουγέννων, θα εξαχθούν από τις επόμενες αναλύσεις στα λύματα.  svg%3E

Δείτε ρεπορτάζ για τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments