Διεθνή

Τζούλιαν Ασάνζ: «Όχι» στην έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ από βρετανικό δικαστήριο

Τζούλιαν Ασάνζ: «Όχι» στην έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στις ΗΠΑ από βρετανικό δικαστήριο
Τζούλιαν Ασάνζ: Ο ιδρυτής των Wikileakes δεν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ μετά από απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου.

Βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί κατασκοπείας διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δικαστής Βανέσα Μπαρέιτσερ επισήμανε ότι αρνήθηκε την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα αυτοκτονήσει. «Αντιμέτωπος με συνθήκες σχεδόν πλήρους απομόνωσης (…) εκτιμώ ότι οι διαδικασίες (που έχουν περιγράψει οι αμερικανικές αρχές) δεν θα εμποδίσουν τον Ασάνζ να βρει τρόπο να αυτοκτονήσει», τόνισε η δικαστής στην απόφασή της.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το δικαστήριο για να αποφασίσει αν θα αφήσει ελεύθερο τον ιδρυτή του WikiLeaks, που κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο. Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με μια έκρηξη χαράς από τους περίπου 30 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν και να αγκαλιάζονται. Με σηκωμένη τη γροθιά φώναξαν «Απελευθερώστε τον Τζούλιαν Ασάνζ» και «Κερδίσαμε!».

Μέσα στη δικαστική αίθουσα η δικηγόρος Στέλα Μόρις, με την οποία ο Ασάνζ απέκτησε δύο παιδιά όσο καιρό κρυβόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ξέσπασε σε κλάματα.

Πέρα από το ενδεχόμενο να ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, η στάση του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέναντι στον Ασάνζ παραμένει άγνωστη. Οι αμερικανικές διώξεις εναντίον του ιδρυτή του WikiLeaks κινήθηκαν υπό την προεδρία Τραμπ. Ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, αντιπρόεδρος του οποίου ήταν ο Μπάιντεν, είχε αποφύγει να πράξει κάτι τέτοιο. Όμως πριν δέκα χρόνια ο Μπάιντεν είχε συγκρίνει τον Ασάνζ με «ένα high tech τρομοκράτη».

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που εκδιδόταν και παραπέμπονταν σε δίκη στις ΗΠΑ, ο 49χρονος Ασάνζ κινδύνευε να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών. Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού, που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Αμερικανοί εισαγγελείς έχουν χαρακτηρίσει τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks. Υποστηρικτές του, από την άλλη πλευρά, καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Το 2010, ο WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης. Φοβούμενος ότι η Στοκχόλμη είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον Αμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments