Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 6/1: Ανησυχούν οι ειδικοί μετά τους συνωστισμούς στα Θεοφάνεια – Τα νέα για τα εμβόλια

Κρούσματα σήμερα 6/1: Ανησυχούν οι ειδικοί μετά τους συνωστισμούς στα Θεοφάνεια – Τα νέα για τα εμβόλια
Κρούσματα σήμερα 6/1: Στα 928 έφτασαν τα κρούσματα του κορωνοϊού χθες Τρίτη, ενώ 40 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους και 405 παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ - Ανησυχία των ειδικών για τις σημερινές εικόνες από τα Θεοφάνεια - Τι λένε για τα σχολεία - Τα νέα από τα εμβόλια.

Τα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες (6/1) ήταν ξανά αυξημένα αφού έφτασαν τα 928, ενώ ο Οργανισμός ανακοίνωσε τον θάνατο 40 συνανθρώπων μας από επιπλοκές του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα 405 πολίτες παραμένουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, δίνοντας μάχη απέναντι στον φονικό ιό.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να ανησυχούν για την κατάσταση με την πανδημία στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω των παραπάνω αριθμών, αλλά και λόγω της εικόνας των συνωστισμών που είχαμε σήμερα από πολλά σημεία της χώρας κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης σε ανάρτησή του στο Facebook είναι ιδιαίτερα καυστικός για το θέμα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης δημοσίευσε στο προφίλ του στο Facebook δύο σημερινές φωτογραφίες από εκκλησία, την ώρα που πιστοί κοινωνούν, γράφοντας στη λεζάντα: «Κατόπιν τούτου μην απορεί κανείς γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται σε αυστηρά μέτρα και lockdown για πολύ καρό, και ίσως και με κλειστά σχολεία πάλι σύντομα».

Δείτε την ανάρτηση Δερμιτζάκη

Επίσης, υπάρχουν σημεία που είναι σε χειρότερη κατάσταση από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό ισχύουν από σήμερα Τετάρτη από τις 6:00 η ώρα το πρωί στον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων. Επίσης, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, της Κοζάνης και της Ροδόπης, καθώς και του Λασιθίου, παρατάθηκε το lockdown.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χθες, «μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, στους Δήμους Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, στην ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και στις ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης  με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σχετικής εισήγησης και ομόφωνης σύμφωνης γνώμης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19,  έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων, τα αποτελέσματα των τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός των ορίων των Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας της ΠΕ Αττικής, των Δήμων Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της ΤΚ Παλαίκαστρου του Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου και των ΤΚ Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.
  • Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης πολιτών, εξαιρουμένων των εργαζομένων και οι οποίοι θα μπορούν μόνο να μετακινούνται από την οικία τους προς την εργασία τους και αντιστρόφως με αποκλειστική άδεια του εργοδότη τους.
  • Αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών
  • Αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ)
svg%3E

Επίσης:

  • Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας ,Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
  • Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Αττικής, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί
  • Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.Π.Α.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Αν. Μακεδονίας και Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων.

Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν:

  •  από την Τετάρτη  06-01-2021 και ώρα 06:00 μέχρι τη Δευτέρα 11-01-2021 για τους Δήμους Ασπροπύργου, Ελευσίνας , Εορδαίας, Βοΐου και Κοζάνης
  • από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 για δέκα (10) ημέρες ήτοι έως και 15-1-2021 για την Τοπική Κοινότητα Παλαίκαστρου Δήμου Σητείας της ΠΕ Λασιθίου
  • από την Τετάρτη 6-1-2021 και ώρα 06.00 έως και 10-1-2021 για τις Τοπικές Κοινότητες Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριανών της ΠΕ Ροδόπης

οπότε και θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας Έναντι Κορωνοϊού Covid-19 για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Δεν έχουν την ίδια άποψη όλοι οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων

Ένα από τα θέματα που από τις προηγούμενες μέρες φαινόταν ότι προκαλεί μεγάλες συζητήσεις ανάμεσα στους ειδικούς είναι το άνοιγμα των σολείων που έχει αποφασιστεί για τις 11 Ιανουαρίου.

Η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Μίνα Γκάγκα δήλωσε πως «τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι δεν κινδυνεύουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μάσκα, ενώ εκτίμησε ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, καθώς αυτό είναι πιο ασφαλές, από το να είναι στις παιδικές χαρές και τα πάρκα «χύμα».

Για τα μέτρα και την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας η καθηγήτρια Πνευμονολογίας είπε ότι «αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας».

Σχετικά με τον εορτασμό των Θεοφανείων και τα μέτρα έξω από τους ναούς, σχολίασε πως «τους νόμους και τον σχεδιασμό πρέπει να τους σεβόμαστε». Για την αύξηση των κρουσμάτων, είπε ότι «όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό. Το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο. Υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. Γίνεται επιδημιολογική παρατήρηση συνεχώς και ανάλογα παίρνονται αποφάσεις».

Ακόμη μίλησε και για τον εμβολιασμό, ο οποίος εξελίσσεται καλά στη χώρα μας. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε» εκτίμησε. Τέλος, είπε ότι «φαίνεται πως το εμβόλιο θα καλύπτει για έξι μήνες. Μεγάλο ποσοστό των ασθενών που βγήκαν από το πρώτο κύμα έχουν ακόμα αντισώματα».  svg%3E

Την αντίθετη άποψη έχει ο Σπύρος Μαζάνης. Ο παιδίατρος σε συνέντευξή του στο Open, σημείωσε ότι με την απόφαση για άνοιγμα των σχολείων ανοίγουμε το παράθυρο όχι μόνο στον κορωνοϊό αλλά και σε άλλες ιώσεις. Σύμφωνα με την εμπειρία των παιδιάτρων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή γιατί «μπαίνουν στις οικογένειες» διαπίστωσαν ότι «μετά το κλείσιμο των σχολείων η νοσηρότητα στα ιατρεία έχει σχεδόν μηδενιστεί. Περιόρισε όχι μόνο τον κορονοϊό και τις άλλες ιώσεις. Δεν χτυπά τηλέφωνο για παιδί που έχει πυρετό», ενώ τώρα πιστεύει ότι η κατάσταση θα αλλάξει.

«Ακροβατούμε μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας. Τα νούμερα δυστυχώς, δεν βγαίνουν. Όταν έκλεισαν τα σχολεία, θεωρήθηκε ότι είναι κι αυτά σε έναν βαθμό υπεύθυνα για τη διασπορά του κορονοϊού. Όταν στις γιορτές υπήρξε ένα lockdown μόνο στα λόγια, πώς μπορούμε να πούμε ότι ανοίγουμε; Γύρω στις 15/1 θα πάρουμε τα αποτελέσματα για το τι έγινε μέσα στις γιορτές. Θα πρέπει να έχουμε επίσημα νούμερα και μετά να ανοίξουν τα σχολεία» τόνισε ο κ. Μαζάνης.

Επεσήμανε δε, ότι «άνοιγμα σχολείων, σημαίνει άνοιγμα παραθύρου να μπει ξανά ο κορονοϊός. Κινδυνεύουμε να κλωτσήσουμε την καρδάρα με το γάλα. Όταν ανοίξουμε τα σχολεία θα ανοίξουμε την πόρτα και στους άλλους ιούς. Θα γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει…». «Για τα σχολεία, κι αν τηρηθούν όλα τα νέα αυστηρά μέτρα και όλες οι προϋποθέσεις (αποστάσεις, ολιγομελή τμήματα, ωράριο προσέλευσης, μάσκες και στα διαλείμματα) δεν θα είμαστε και πάλι σίγουροι.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της εκ περιτροπής μαθημάτων, μία μέρα η μία τάξη, μία μέρα η άλλη σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν έχουμε αίθουσες για να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Μαζάνη:

Τι δήλωσε η Νίκη Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Στις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως να εξηγεί με ποια διαδικασία θα γίνει αυτό. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η υπουργός παρουσίασε τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων και σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.

Παράλληλα, όπως είπε, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ, όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.

Ακόμη, η κ. Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς, για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00. «Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρχει μια εικόνα», ανέφερε η ίδια και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.

Επιπλέον, η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν από τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα. Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς «ήταν μια δύσκολη χρονιά».

Αναφορικά με τα πανεπιστήμια σημείωσε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για διά ζώσης μαθήματα, ενώ, όπως πληροφόρησε η υπουργός, θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.

Όπως υπογραμμίζεται από το υπουργείο Παιδείας, η διά ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θα γίνει με επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορωνοϊό, τα οποία αφορούν σε δύο άξονες: τον συγχρωτισμό των κηδεμόνων και συνοδών των παιδιών και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία.

Σχετικά με τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Επιπλέον, θα χρησιμοποιούνται περισσότερες από μία είσοδοι στα κτίρια των σχολείων, όπου αυτές υπάρχουν.

Αρκουμανέας: Ανοίγει πλατφόρμα για δειγματοληπτικά τεστ σε εκπαιδευτικούς

Τη δημιουργία πλατφόρμας για να γίνουν δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας. Η πλατφόρμα θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι στο μέτωπο της πανδημίας μέχρι να χτιστεί, με την πρόοδο των εμβολιασμών, το «τείχος ανοσίας» στον κορωνοϊό με ορίζοντα το καλοκαίρι, όπως εκτίμησε.

Γι΄αυτό συνέστησε και επέμεινε «να μην χαλαρούσουμε» στη λήψη των μέτρων προστασίας. Ο κ. Αρκουμανέας μίλησε για το σχέδιο του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και ενημέρωσε για το άνοιγμα ειδικής πλατφόρμας για δειγματοληπτικά τεστ κορωνοϊού σε εκπαιδευτικούς, που δεν θα αφορά, όμως, και στους μαθητές.  svg%3E

Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας

Όπως είπε ο κ. Αρκουμανέας, «θα υπάρχει ειδική πλατφόρμα σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, όπου θα μπορούν να γραφτούν εκπαιδευτικοί και να κάνουν δειγματοληπτικά τεστ, σε όλη την επικράτεια, ώστε να έχουμε καλύτερη επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για μεγάλο διάστημα, αλλά τα τεστ θα είναι δειγματοληπτικά δεν θα αφορούν όλους τους εκπαιδευτικούς».

Πρόκειται για κάτι ανάλογο με το testing.gov.gr, όπου όμως, όπως διευκρίνισε, δηλώνουν λιγότεροι, κυρίως στην επαρχία και δεν συμπληρώνεται ο αριθμός των 12 χιλιάδων ημερησίως διαγνωστικών τεστ που υπάρχει η δυνατότητα.

Τι θα γίνει με την προτεραιοποίηση των εμβολιασμών

Με προτεραιότητα ηλικιακή θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στον γενικό πληθυσμό σημείωσε και ευχήθηκε στις 11 Ιανουαρίου που ανοίγει η σχετική πλατφόρμα να σπεύσουν να δηλώσουν όλοι, καθώς όπως ανέφερε, φαίνεται να έχουν πειστεί ήδη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, έως τις 15 Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος εμβολιασμός σε εργαζόμενους και φιλοξενούμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Για το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε και στην Ελλάδα είπε πως «φαίνεται να έχει μια αυξημένη μεταδοτικότητα, το παρατηρούμε, συνεχίζουμε και στα εργαστήρια τη συνεργασία για να δούμε εαν εντοπίσουμε και άλλα τέτοια στελέχη του ιού στη χώρα μας».

Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το εμβόλιο της Moderna

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων μετά το εμβόλιο της Pfizer προχώρησε και στην έγκριση του εμβολίου Moderna, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει στην διάθεση περισσότερων εμβολίων στις ευρωπαϊκές χώρες. Το επόμενο βήμα για να αρχίσει η κυκλοφορία του εμβολίου είναι να δοθεί η αδειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments