Διεθνή

Τζο Μπάιντεν: Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επισήμως

Τζο Μπάιντεν: Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και επισήμως
Τζο Μπάιντεν: Η Γερουσία επικύρωσε το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς Τζο Μπαίντεν είναι με κάθε επισημότητα ο 46ος Πρόεδρος της χώρας. Το Κονγκρέσο επικύρωσε την εκλογική νίκη του Δημοκρατικού στις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020.

Η διαδικασία διεξήχθη στη σκιά της εισβολής των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο το βράδυ της Τετάρτης 6 Ιανουαρίου (ώρα Ελλάδας), οι οποίοι πραγματοποίησαν πορεία προς το Κογκρέσο, παραβίασαν οδοφράγματα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και μπήκαν στο κτίριο διακόπτοντας τη συνεδρίαση. Ύστερα από πολύωρη διακοπή το σώμα επέστρεψε στις θέσεις του και, αφού απέρριψε την ένσταση για το αποτέλεσμα στην Αριζόνα και την Πενσιλβάνια, έχρισε τον Τζο Μπάιντεν νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η προσπάθεια των συμμάχων του Ρεπουμπλικάνου απερχόμενου πρόεδρο να εμποδίσουν την κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών στην πολιτεία Αριζόνα, με 93 ψήφους έναντι 6. Ακολούθησε η επίσης με συντριπτική πλειοψηφία επικύρωση της εκλογής στη πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου οι γερουσιαστές υπερψήφισαν με 92 υπέρ και 7 κατά. Κάπως έτσι ο αντιπρόεδρος της χώρας, Μάικ Πενς, επικύρωσε την ψήφο των 306 μεγάλων εκλεκτόρων υπέρ του Τζο Μπάιντεν, έναντι 232 για τον Ντόναλντ Τραμπ.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της Αμερικής, γίνεται γυναίκα αντιπρόεδρος, η Κάμαλα Χάρις, 56 ετών, που είναι επίσης η πρώτη μαύρη που καταλαμβάνει τον θώκο. 

Από έκτος νεότερος Γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος το 1972, 46ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το 2020.

«Αμερική, είναι τιμή μου που με επέλεξες να ηγηθώ της μεγάλης αυτής χώρας. Το έργο που θα έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολο, αλλά σας υπόσχομαι το εξής: θα είμαι πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς – είτε με ψήφισαν είτε όχι. Θα κρατήσω την εμπιστοσύνη που μου δείξατε». Με αυτά τα λόγια, ο Τζο Μπάιντεν είχε πει «ευχαριστώ» στους Αμερικανούς πολίτες που τον ψήφισαν και δεσμεύτηκε να ριχτεί στη «μάχη» για να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Πρόκειται για ένα από τα μακροβιότερα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, με μακρά πολιτική καριέρα. Γεννήθηκε σε οικογένεια Καθολικών με ιρλανδέζικες ρίζες, στην Πενσιλβάνια, στις 20 Νοεμβρίου του 1942, δηλαδή πριν από 78 χρόνια. Έζησε εκεί επί 10 χρόνια προτού μετακομίσει στο Ντελάγουερ.

Το 1969 έγινε δικηγόρος και το 1970 εκλέχτηκε κομητειακός σύμβουλος. Δύο χρόνια αργότερα (1972) εκλέχτηκε για πρώτη φορά στη Γερουσία και έγινε ο έκτος τότε νεότερος Γερουσιαστής στην ιστορία του σώματος. Ως την ημέρα που παραιτήθηκε, προκειμένου να ακολουθήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία, είχε εκλεγεί έξι φορές και αποτελούσε τον τέταρτο πιο γηραιό Γερουσιαστή στο σώμα.

Ο Μπάιντεν διετέλεσε μακροχρόνιο μέλος αλλά και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Υποστήριξε σθεναρά την παρέμβαση των  στον πόλεμο της Βοσνίας. Αντιτάχθηκε στον πόλεμο του Κόλπου το 1991. Ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ το 2002, αλλά αργότερα πρότεινε ψηφίσματα για την αλλαγή της στρατηγικής των ΗΠΑ. Διατέλεσε επίσης πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, όπου ασχολήθηκε με ζητήματα όπως η πολιτική για τα ναρκωτικά, η πρόληψη του εγκλήματος και οι πολιτικές ελευθερίες. Ήταν πρόεδρος της Δικαστικής Επιτροπής κατά την εξέταση δύο υποψηφιοτήτων για το Ανώτατο Δικαστήριο, των δικαστών Ρόμπερτ Μπορκ και Κλάρενς Τόμας. Επίσης, διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το 1988 και του 2008. Και τις δύο φορές αποσύρθηκε νωρίς στην αρχή της διαδικασίας.

Ο Τζο Μπαίντεν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:

Το 2008 παραιτήθηκε από τη Γερουσία για να υπηρετήσει ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές. Ο Ομπάμα και ο Μπάιντεν επανεκλέχθηκαν το 2012. Έτσι, έγινε ο πρώτος ρωμαιοκαθολικός αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και ο πρώτος με καταγωγή από το Ντέλαγουερ. Ως αντιπρόεδρος, ο Μπάιντεν επιβλέπει τις δαπάνες υποδομής το 2009 για να αντισταθμίσει τη Μεγάλη Ύφεση.

Οι διαπραγματεύσεις του με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου βοήθησαν στην έγκριση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων του Νόμου περί Φορολογικής Απαλλαγής του 2010, ο οποίος έλυσε ένα αδιέξοδο στη φορολογία, του Νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού του 2011, ο οποίος έλυσε μια κρίση ανώτατου ορίου χρέους και του Νόμου περί φοροαπαλλαγής του 2012, ο οποίος αντιμετώπισε τον επικείμενο «φορολογικό γκρεμό».

Ηγήθηκε επίσης των προσπαθειών για την έγκριση της νέας συνθήκης Έναρξης ΗΠΑ – Ρωσίας, υποστήριξε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και βοήθησε στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ προς το Ιράκ μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011. Τον Ιανουάριο του 2017, ο Ομπάμα απένειμε στον Μπάιντεν το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments