Διεθνή

Κορωνοϊός έρευνα: Ένας στους 10 που νοσηλεύτηκε χρειάστηκε να μπει ξανά στο νοσοκομείο

Κορωνοϊός έρευνα: Ένας στους 10 που νοσηλεύτηκε χρειάστηκε να μπει ξανά στο νοσοκομείο
Κορωνοϊός έρευνα: Ο ιός αποδεικνύεται πολύ επίμονος, ακόμα και στους ανθρώπους που τον ξεπέρασαν την πρώτη φορά.

Ο κορωνοϊός αποδεικνύεται ένας ύπουλος και επίμονος εχθρός. Σύμφωνα με νέα έρευνα, σχεδόν ένας στους δέκα ασθενείς που πήρε εξιτήριο μετά από νοσηλεία για λοίμωξη από τον ιό χρειάστηκε να επανανοσηλευτεί μέσα σε δύο μήνες μετά τη νοσηλεία του, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προσπάθησαν να ρίξουν περισσότερο φως στην έκβαση των ασθενών μετά τη νοσηλεία για COVID-19 και έτσι ανέλυσαν δεδομένα από 126.137 ασθενείς, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν λόγω λοίμωξης από SARS-CoV-2 το διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου 2020.

Το 15% των ασθενών απεβίωσαν κατά τη διάρκεια της πρώτης νοσηλείας τους

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι 15% των ασθενών απεβίωσαν κατά την αρχική νοσηλεία τους, ενώ μεταξύ αυτών που επιβίωσαν 9% επανανοσηλεύτηκαν στο ίδιο νοσοκομείο εντός 2 μηνών και 1.6% επανανοσηλεύτηκαν παραπάνω από μία φορά. Επίσης, το ποσοστό επανανοσηλείας μετά το εξιτήριο ήταν 15% για τους ασθενείς που συνέχισαν την αποθεραπεία τους σε μονάδα νοσηλευτικής περίθαλψης, 12% για αυτούς που έλαβαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο σπίτι και 7% για αυτούς που δεν χρειάστηκαν ιατρική φροντίδα.

Ανάμεσα στους ασθενείς που επανανοσηλεύτηκαν λιγότερο από 0.1% απεβίωσαν. Νόσοι του κυκλοφορικού, αναπνευστικού και πεπτικού συστήματος ήταν οι κύριες διαγνώσεις κατά την επανανοσηλεία.

Το ιστορικό προϋπάρχουσας πνευμονικής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη ή χρόνιας νεφρικής νόσου αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επανανοσηλείας σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό επιβεβαιώνεται από το εύρημα ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών που μετά το εξιτήριο παρέμειναν σπίτι, λαμβάνοντας ή όχι ιατρική φροντίδα, και τελικά επανανοσηλεύτηκαν είχαν τουλάχιστον ένα από αυτά τα χρόνια νοσήματα. Επιπλέον, η πιθανότητα επανανοσηλείας για τους ισπανόφωνους και έγχρωμους ασθενείς ήταν μικρότερη σε σχέση με τους λευκούς.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως αυτά τα δεδομένα μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά στην προσπάθεια περιορισμού της COVID-19 – ιδιαίτερα στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου – καθώς και στην ταυτοποίηση του καλύτερου δυνατού πλάνου αποθεραπείας για τους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά το εξιτήριο.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ελένη Κορομπόκη, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) είναι αυτοί που συνοψίζουν τα μέχρι πρόσφατα δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments