Οικονομία

Κριστίν Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη εάν τον Μάρτιο έχουμε τελειώσει με lockdown

Κριστίν Λαγκάρντ: Ισχύει το 3,9% ανάπτυξη εάν τον Μάρτιο έχουμε τελειώσει με lockdown
Κριστίν Λαγκάρντ: Εάν και εφόσον η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας μετά τον Μάρτιο, ο στόχος ανάπτυξης 3,9% για την ευρωζώνη είναι εφικτός.
Κριστίν Λαγκάρντ: Εάν και εφόσον η πορεία της πανδημίας και των εμβολιασμών επιτρέψει την ομαλή λειτουργία της οικονομίας μετά τον Μάρτιο, ο στόχος ανάπτυξης 3,9% για την ευρωζώνη είναι εφικτός.

Την στιγμή που διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί προβλέπουν μαύρα μαντάτα για την ευρωπαϊκή οικονομία, η πρόεδρος της ΕΚΤ δεν αλλάζει ακόμα την εκτίμηση που είχε κάνει πριν από ένα περίπου μήνα και επιμένει ότι ο στόχος της ανάπτυξης της τάξεως του 3,9% παραμένει εφικτός. Βέβαια η πρόβλεψη αυτή εμπεριέχει πολλά «εφόσον» και «εάν».

Βασική προϋπόθεση για την ανάκαμψη είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι η εκτίμηση αυτή βγαίνει αριθμητικά εάν τα περιοριστικά μέτρα παύσουν τον Μάρτιο. Και αυτό συνεπάγεται την μεγαλύτερη διανομή των εμβολίων.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και οι εκτεταμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παράλληλα με την βραδεία κυκλοφορία των εμβολίων, δημιουργούν αμφιβολίες για την πρόβλεψη αυτή, ενώ έχουν περάσει μόλις οι δύο πρώτες εβδομάδες του 2021.

Η Λαγκάρντ επέμεινε σήμερα στις προβλέψεις της ΕΚΤ, λέγοντας, ωστόσο, ότι ενσωματώνουν κάποιους περιορισμούς.

«Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι σαφώς εύλογες», δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στη διάσκεψη Reuters Next. «Η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι οι προβλέψεις της βασίζονται στην υπόθεση ότι έως το τέλος του 2021 θα έχουν επιτευχθεί «επαρκή» επίπεδα ανοσίας της αγέλης. Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί υπήρξαν περίπλοκοι και ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που θα πρέπει να προσέξει κανείς.

«Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου αυτά τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται μέτρα lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν», πρόσθεσε.

Οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ήδη αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, με την Bank of America να προβλέπει τώρα ρυθμό 2,9% –μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση.

Προκειμένου να στηρίξει την ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ήδη παρατείνει την ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική της έως το 2022, αλλά με το κόστος δανεισμού να είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και σε αρνητικό έδαφος σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης, η εναπομείνουσα δύναμης πυρός της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας είναι περιορισμένη.

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πάλι εάν χρειαστεί, αλλά είναι πιθανό επίσης να μην χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,850 τρισεκ. ευρώ που προορίζει για τις αγορές εάν περάσει η κρίση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments