Πολιτική

Δένδιας: «Διερευνητικές με την Τουρκία μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο»

Δένδιας: «Διερευνητικές με την Τουρκία μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο»
Δένδιας: Η οριοθέτηση της ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι τα θέματα που θέλει να θέσει στο τραπέζι η ελληνική πλευρά προς την Άγκυρα.

Για τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προτεραιότητας της προεδρίας της Πορτογαλίας στην ΕΕ, μίλησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Λισαβόνα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Δένδιας παρατήρησε πως η επίσκεψή του έρχεται μόλις δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνάντησή του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Αφού συνεχάρη τον Πορτογάλο ομόλογό του για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα του για τους επόμενους 6 μήνες, σημείωσε ότι έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά δήλωσε βέβαιος ότι θα τα πάει εξαιρετικά.

Εστιάζοντας στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με τον Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Πορτογάλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και ότι υπογράμμισε πως “παρά τη σχετική ηρεμία τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή”. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη και πρόθυμη να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, αλλά με βάση το Διεθνές Δίκαιο και προκειμένου να συζητηθεί το μοναδικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε, έπειτα από πρόσκληση της τουρκικής πλευράς, συμφωνήθηκε ότι θα διεξαγάγουμε τον επόμενο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2020 κάλεσαν όχι μόνο για μια συνεχή αποκλιμάκωση για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και ομαλή συνέχιση. «Συνεπώς, προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική στάση από την Τουρκία και αποχή από οποιαδήποτε πρόκληση από την πλευρά τους» σημείωσε.

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της πορτογαλικής προεδρίας, ο κ. Δένδιας είπε πως ενημερώθηκε εκτενώς γι’ αυτές από τον κ. Σίλβα και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για τα βασικά ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν σε αυτό το πλαίσιο. Ειδικότερα, σημείωσε πως “η χώρα μας θα βοηθήσει την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και εξέφρασε την εδραία πεποίθηση πως θα πρέπει να ενισχυθεί η σχέση της ΕΕ με την αναδυόμενη παγκόσμια δύναμη Ινδία, με τη φιλοξενία μιας ευρω-ινδικής συνόδου κορυφής”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments