Διεθνή

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Με αλεξίσφαιρα οι δημοσιογράφοι

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας – Με αλεξίσφαιρα οι δημοσιογράφοι
Ορκωμοσία Μπάιντεν: Σε πρωτόγνωρες συνθήκες θα γίνει η ορκωμοσία του 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Πολεμικό σκηνικό θυμίζει η Ουάσιγκτον.

Πολεμικές μοιάζουν οι προετοιμασίες για την ορκωμοσία Μπάιντεν στο Καπιτώλιο. Η κινητοποίηση της Εθνοφρουράς αλλά και του Πενταγώνου δεν έχει προηγούμενο, καθώς επιχειρείται να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα να «πάει κάτι στραβά». Στο ίδιο κλίμα και τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα που εξοπλίζουν τους δημοσιογράφους με αλεξίσφαιρα και αντιασφυξιογόνες μάσκες, όπως αναφέρει το CNN.

«Οι αίθουσες ειδήσεων όπως οι Los Angeles Times έχουν διανείμει προστατευτικό εξοπλισμό και έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό τους με σεμινάρια για την ασφάλειά τους. Μετά τις αιματηρές επιθέσεις την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από ταραξίες- υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ που οδήγησαν στον θάνατο πέντε ατόμων, οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι πανέτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο», αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Εκτός πάντως από τις δημοσιογραφικές προετοιμασίες, το Πεντάγωνο έχει εξουσιοδοτήσει 25.000 μέλη της Εθνοφρουράς να «χτενίζουν» την περιοχή. Όσα έγιναν στο Καπιτώλιο, έγιναν μάθημα και όπως φαίνεται θα μετατραπεί σε φρούριο η περιοχή γύρω και μέσα στο Καπιτώλιο για την αυριανή ορκωμοσία.

Έτσι τα μέτρα ασφαλείας ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Ειδικές ζώνες ασφαλείας έχουν δημιουργηθεί γύρω από το Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο. Ενισχύεται η περίφραξη, ενώ την ημέρα της ορκωμοσίας στο Καπιτώλιο θα μπορεί να πλησιάζει μόνο όποιος έχει ειδικό εισιτήριο. Απαγορεύεται η είσοδος στον κόσμο. Παντού στην πόλη θα υπάρχουν διευρυμένα μπλόκα.

 

Ιστορικά χαμηλά τα ποσοστά δημοφιλίας του Τραμπ

Σύμφωνα με έρευνα, η οποία διενεργήθηκε από την 4η ως τη 15η Ιανουαρίου σε δείγμα 1.023 ενηλίκων, η δημοτικότητα του απερχόμενου αρχηγού του κράτους έφθασε σε ιστορικό χαμηλό μερικές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του, του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν. Αρκετές φορές το 2017 είχε φθάσει στο 35%, τον προηγούμενο πυθμένα της, ειδικά μετά τα φονικά επεισόδια στη συγκέντρωση της αμερικανικής άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια).

Το ινστιτούτο Γκάλοπ, που μετράει συστηματικά από το 1938 τη δημοτικότητα των ενοίκων του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια των θητειών τους, υπογραμμίζει ότι ο κ. Τραμπ είναι ο μοναδικός που ουδέποτε ξεπέρασε το όριο του 50% ως προς τις θετικές γνώμες για το έργο του. Άρχισε τη θητεία του με τις θετικές γνώμες στο 45%, που έφθασαν ως το 49% στις αρχές του 2020, αλλά μειώθηκαν στο 46% λίγο πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ωστόσο η άρνησή του να αναγνωρίσει την ήττα του, οι προσπάθειές του να ακυρώσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας και η επίθεση των οπαδών του εναντίον του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου, πέρα από τον απολογισμό της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, συνέβαλαν να υποχωρήσει περαιτέρω η δημοτικότητά του τους τελευταίους μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments