Διεθνή

Υφασμάτινες μάσκες προστασία: Αποτελεσματικές και στα νέα στελέχη του κορωνοϊού – Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Υφασμάτινες μάσκες προστασία: Αποτελεσματικές και στα νέα στελέχη του κορωνοϊού – Τι αναφέρει ο ΠΟΥ
Υφασμάτινες μάσκες προστασία: Πάντως, οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμα και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος. Για αυτό και δεν προβλέπει να προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του.

«Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού Μαρία Φαν Κερκχόβε. Μάλιστα, η Γερμανία και η Αυστρία μόλις αξίωσαν τη χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικές ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφορών.

Από την πλευρά της, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε να μην χρησιμοποιούνται πλέον κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», προσθέτει σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα», συνεχίζει η Μαρία Φαν Κερκχόβε.

Ωστόσο ακόμη και με παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που μπορεί να είναι πιο μεταδοτικά «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», σημειώνει η αξιωματούχος του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας. «Για αυτό», συνεχίζει, «όσο αφορά στις ισχύουσες συστάσεις, δεν έχουμε την πρόθεση να τις αλλάξουμε σε αυτό το στάδιο».

Η Ευρώπη οφείλει «να αντιμετωπίσει» μια «ανησυχητική κατάσταση», εξαιτίας της κυκλοφορίας της νέας μεταδοτικότερης μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίσθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προειδοποίησε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Τα βασικά μέτρα, αυτά που όλοι γνωρίζουμε, πρέπει να ενισχυθούν για την μείωση της μετάδοσης, την ελάφρυνση των υπηρεσιών υγείας Covid-19 και για να σωθούν ζωές», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Χανς Κλούγκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από λίγες ημέρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments