Ελλάδα

Τρίτο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν τηρούνται τα μέτρα – Πώς να το προλάβουμε

Τρίτο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν τηρούνται τα μέτρα – Πώς να το προλάβουμε
Τρίτο κύμα κορωνοϊού Ελλάδα: Αν υπάρξει νέο κύμα, οι δυνατότητες αντιμετώπισης του τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, από την κοινωνία, ή ακόμα και από την οικονομία μας, είναι πολύ περιορισμένες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμφάνισης τρίτου κύματος κορωνοϊού στην Ελλάδα, αν ο κόσμος χαλαρώσει και δεν τηρεί ευλαβικά τα μέτρα, άφησε ο αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, σε συνέντευξη του.

Μιλώντας στο Πρακτορείο Fm το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τονίζει ωστόσο, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις και η χώρα μας βρίσκεται στο τέλος του δεύτερου κύματος. Το σύστημα υγείας δεν έχει ακόμη αποσυμφορηθεί πάντως, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Παρασκευής.

Σε ποιο κύμα είμαστε αυτή τη στιγμή;

«Έχουμε κοντά στους 300 διασωληνωμένους συνανθρώπους μας και πολύ μεγάλη κόπωση στους επαγγελματίες υγείας, που είναι απόλυτα λογική και δικαιολογημένη. Αν υπάρξει τρίτο κύμα οι δυνατότητες αντιμετώπισης του τόσο από τους επαγγελματίες υγείας, από την κοινωνία, ή ακόμα και από την οικονομία μας, είναι πολύ περιορισμένες, και οι συνέπειες θα είναι πιο δραματικές σε σχέση με το δεύτερο κύμα».

Στην Ελλάδα «βρισκόμαστε στο τέλος του δεύτερου κύματος, παρότι δεν έχουν μηδενιστεί τα κρούσματα, κάτι που δεν είναι εφικτό να γίνει εν μέσω χειμερινής περιόδου και δεδομένου ότι ο ιός αυτός είναι πολύ μολυσματικός. Θα θεωρήσουμε ότι θα υπάρξει ένα νέο κύμα, αν δούμε μία νέα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ή στην Ισπανία», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Άρα λοιπόν, «αυτό που είχαμε πει τον Σεπτέμβρη και βλέπουμε να επιβεβαιώνεται, θα το πούμε για άλλη μια φορά. Δηλαδή μπορεί ανά πάσα στιγμή να δούμε μια  αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη διασπορά του ιού. Που σημαίνει συγχρωτισμός και ιδίως σε κλειστούς χώρους, που δεν αερίζονται επαρκώς, μη τήρηση των μέτρων».

Πάντως, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρίτο κύμα, αλλά «η εμπειρία μας έχει δείξει πως αυτό δεν σημαίνει ότι αν εμείς καταστήσουμε τις συνθήκες ευνοϊκές, δεν θα έχουμε εμφάνιση τρίτου κύματος, και μάλιστα σχετικά εύκολα λόγω της χειμερινής περιόδου, που ο κίνδυνος είναι πάρα πολύ υψηλός. Και υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που είναι η φυσιολογική κόπωση του πληθυσμού από την συνεχή εφαρμογή των μέτρων, τα οποία έχουν αλλάξει τη ζωή μας όλο αυτό το διάστημα».

Όσο αφορά στις μεταλλάξεις του ιού που έχουν κινητοποιήσει την επιστημονική κοινότητα ο κ. Παρασκευής εμφανίζεται επιφυλακτικός.

Εξήγησε αναλυτικά ότι όσο περισσότεροι εμβολιαζόμαστε, τόσο θα αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών, και εκφράζει την εκτίμηση ότι σε σχέση με το εμβόλιο της γρίπης, που τροποποιείται κάθε χρόνο, το «πρόβλημα» με το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού θα είναι σε μικρότερη κλίμακα, γιατί όπως λέει αυτός ο ιός μεταλλάσσεται πιο αργά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments