Διεθνή

Εμβόλια κορωνοϊός: Δυσαρέσκεια της ΕΕ για την AstraZeneca – Τι ανακοίνωσε η Moderna

Εμβόλια κορωνοϊός: Δυσαρέσκεια της ΕΕ για την AstraZeneca – Τι ανακοίνωσε η Moderna
Εμβόλια κορωνοϊός: Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ μετέφερε τη δυσαρέσκεια των ευρωπαϊκών κρατών για την έλλειψη σαφήνειας από την εταιρεία AstraZeneca. Η ελπιδοφόρα ανακοίνωση της Moderna.

Όλες οι κυβερνήσεις του κόσμου ανησυχούν αν οι εταιρείες θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την παράδοση των εμβολίων του κορωνοϊού με βάση τα χρονοδιαγράμματα που έχουν ανακοινωθεί.

Σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου τη δυσαρέσκεια της ΕΕ απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

Αναλυτικότερα, η Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε: «Oι συζητήσεις με την AstraZeneca σήμερα είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν.

Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα συγκληθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα».

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε σήμερα ότι ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού  δεν ακυρώνουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία διαβεβαίωσε για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά του κορωνοϊού απέναντι στα μεταλλαγμένα στελέχη που εντοπίστηκαν στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική.

Όμως, η Moderna σημειώνει ότι το εμβόλιο μπορεί να λειτουργεί, αλλά παράγει λιγότερα αντισώματα κατά της μετάλλαξης που βρέθηκε στη Νότια Αφρική. Γι’ αυτό, εργάζεται στην ενίσχυση του εμβολίου και στις απαραίτητες αναπροσαρμογές.

Ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Moderna Dr. Tal Zaks ανέφερε ότι το εμβόλιο θα ενισχυθεί προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. «Δεν ξέρω αν το χρειαζόμαστε κι ελπίζω να μην το χρειαστούμε», τόνισε.

H Moderna παρέθεσε τα αποτελέσματα μελέτης που χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από οκτώ άτομα που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και δύο πιθήκους, που είχαν επίσης εμβολιαστεί.

Το μεταλλαγμένο στέλεχος που εντοπίστηκε στη Βρετανία δεν είχε κανένα αντίκτυπο στα επίπεδα αντισωμάτων που δημιουργούνται στον οργανισμό μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, στο μεταλλαγμένο στέλεχος από τη Νότια Αφρική, υπήρξε μείωση εξαπλάσια σε αυτά τα επίπεδα. Η Moderna, παρόλα αυτά, καθησυχάζει ότι και σε αυτήν την περίπτωση, τα αντισώματα «παραμένουν πάνω από τα επίπεδα προστασίας».

Για την έρευνα, η Moderna συνεργάστηκε με το Ερευνητικό Κέντρο Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και μεταδοτικών Νόσων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας. Μέχρι τώρα, τα αποτελέσματα δεν έχουν δημοσιευτεί ή αξιολογηθεί από επιστήμονες, αλλά έχουν υποβληθεί στο bioRxiv, που δημοσιεύει προκαταρκτικές μελέτες στο διαδίκτυο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments