Ελλάδα

Μόσιαλος εμβόλια: «Καρφιά» του καθηγητή για την ΕΕ – «Άργησε να κάνει τις παραγγελίες»

Μόσιαλος εμβόλια: «Καρφιά» του καθηγητή για την ΕΕ – «Άργησε να κάνει τις παραγγελίες»
Μόσιαλος εμβόλια: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μίλησε για τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΕΕ και AstraZeneca για τις παραδόσεις των εμβολίων.

Όλη η Ευρώπη παρακολουθεί τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ΕΕ και την εταιρεία AstraZeneca σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για το θέμα και, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση από τη μεριά της ΕΕ να κάνει τις παραγγελίες.

Ο καθηγητής στο London School of Economics, μιλώντας στο Mega, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν η εταιρία κάνει παζάρια με αγοραστές εκτός ΕΕ, αλλά μπορεί να απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει πλήρης διαφάνεια σε ό,τι αφορά στις συναλλαγές της AstraZeneca ή κάποιας άλλης εταιρίας με τρίτες χώρες, χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ. Θα πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια. Αλλά θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άργησε».

Τι είπε για ΗΠΑ και Ισραήλ

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ακόμα ότι: «Οι Αμερικανοί έκαναν τα συμβόλαια τους από το καλοκαίρι, όπως και το Ισραήλ. Σύμφωνα με την εταιρεία, μάλιστα, το πρόβλημα δεν θα υπάρχει μετά το πρώτο τρίμηνο παραγωγής εμβολίων. Να μην ξεχνάμε και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορούσε τους Άγγλους όταν έδωσαν έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer την 1η Δεκεμβρίου, ότι το δίνουν με ελλιπή στοιχεία. Καθυστέρησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου να δώσει έγκριση σε αυτό το εμβόλιο, και μετά αύξησαν την παραγγελία που είχαν από την Pfizer».

Ο καθηγητής σημείωσε ότι: «όλες οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας γίνονται μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι ποσότητες των εμβολίων αυτή τη στιγμή είναι συγκεκριμένες και δεσμευμένες. Το λογικό θα ήταν να υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή σε συνεργασία και με άλλες εταιρίες».

Ωστόσο έδωσε και μια θετική διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει λέγοντας πως «σε ό,τι μας αφορά ως χώρα, δεν είναι τόσο δραματικά όσο παρουσιάζονται τα πράγματα».

«Μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουμε εμβολιασμένους 1,2 εκατ. Έλληνες. Το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού μας, και περίπου 1 εκατ. αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Περίπου δηλαδή το 40-45% των πολιτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. Αν η AstraZeneca δεν έχει πρόβλημα μετά το πρώτο τρίμηνο θα ενισχυθούν οι εμβολιασμοί», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Στο χειρότερο σενάριο μέχρι τέλη Ιουνίου θα έχουν καλυφθεί όλοι οι ευάλωτοι, στο καλό σενάριο θα έχει εμβολιαστεί ένα 50-60% του συνολικού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε σε καταστροφικό σενάριο», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments