Ελλάδα

Lockdown Ελλάδα: Σήμερα η απόφαση για τα νέα μέτρα – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί

Lockdown Ελλάδα: Σήμερα η απόφαση για τα νέα μέτρα – Τι εισηγήθηκαν οι ειδικοί
Lockdown Ελλάδα: Την τελική απόφαση θα την πάρει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθεί από τον Νίκο Χαρδαλιά στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.

Στο «κόκκινο» μπήκε η Αττική όσον αφορά τον χάρτη της πανδημίας στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει το άνοιγμα των Λυκείων και των Γυμνασίων που είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί μετά την έκτακτη σύσκεψη τους χθες «έβαψαν» κόκκινη ολόκληρη την Αττική (και όχι μόνο τη Δυτική, που έτσι κι αλλιώς ηταν σε αυτό το επίπεδο συναγερμού).

Τα δεδομένα που τους παρουσίασε ο Εθνικός οργανισμός Δημόσιας υγείας (ΕΟΔΥ) για την Covid-19 στην Ελλάδα και ειδικά σε κάποιες περιοχές, αποτελούσαν μονόδρομο, με την Αττική να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη περιφέρεια στην οποία θα ισχύουν πλέον νέα μέτρα περιορισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες της Επιτροπής θα εξετάσουν σήμερα Παρασκευή και το πλέγμα των μέτρων που θα ισχύουν για το Λεκανοπέδιο.

Τι ισχύει τώρα στις «κόκκινες» περιοχές

Με βάση τι ισχύει τώρα στις «κόκκινες» περιοχές δεν λειτουργούν τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το λιανέμποριο λειτουργεί με click away και υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα και όχι από τις εννέα, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Στην ουσία, έχει αποφασίσει ότι θα κινείται με την στρατηγική του «ακορντεόν».

Αποκαλυπτική των προθέσεων της κυβέρνησης ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι:

«Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

Η άποψη του Νίκου Σύψα

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας»τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».

Πρόταση για εναλλακτικά περιοριστικά μέτρα

Επίσης, υπάρχουν και αρκετά μέλη της Επιτροπής που έχουν δημοσίως δηλώσει ότι θα προτιμούσαν άλλα περιοριστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα μία απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα, κατά το γαλλικό πρότυπο -και όχι την καθυστέρηση του ανοίγματος Γυμνασίων και Λυκείων, μιας και θεωρούν ότι η δια ζώσης συμμετοχή στο μάθημα είναι σημαντική για την ψυχολογία των μαθητών.

Μέσα στην Επιτροπή ακούγονται και απόψεις που υποστηρίζουν ότι τώρα είναι η στιγμή για νέα αυστηρά μέτρα για να μην ξεφύγει η κατάσταση, όπως είχε γίνει αρχές Νοεμβρίου. Όλα θα αποφασιστούν σήμερα και θα ανακοινωθούν το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments