Ελλάδα

Σεισμός Λέσβος: Άλλη μια σεισμική δόνηση ταρακούνησε το νησί

Σεισμός Λέσβος: Άλλη μια σεισμική δόνηση ταρακούνησε το νησί
Σεισμός Λέσβος: Οι κάτοικοι ανησυχούν για τους απανωτούς σεισμούς.

Άλλη μια σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη Λέσβο. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν της τάξης των 4,5 Ρίχτερ. Το εστιακό βάθος ήταν στα 17,5 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο του σεισμού ήταν 43 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένας μετασεισμός της τάξης των 3 Ρίχτερ. Αυτή η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο ήταν 18 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τη Μυτιλήνη.

Από το πρωί της Δευτέρας σεισμοί που ξεπέρασαν και τα 5 Ρίχτερ έχουν αναστατώσει τους κατοίκους, ενώ οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο. Όπως εξήγησε ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας στο MEGA για τον πρωινό σεισμό: «Είναι ένας σεισμός που σημειώθηκε στα νότια παράλια της Λέσβου, ουσιαστικά πρόκειται για συνέχεια του σεισμού του 2017 των 6, 5 Ρίχτερ διότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα. Είναι ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε όλη τη Λέσβο, αλλά κυρίως στα παράλια του νησιού. Δεν μας ανησυχεί ιδιαίτερα παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου».

Συμβουλές από την  Υπηρεσία για το τι να κάνουμε σε περίπτωση , τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και μετά.

Αναλυτικά:

  • Όταν αισθανθείτε μια σεισμική δόνηση, μπείτε αμέσως κάτω από ένα γραφείο ή ένα πολύ γερό τραπέζι. Σταθείτε μακριά από παράθυρα, βιβλιοθήκες, μεγάλους καθρέπτες και άλλα βαριά αντικείμενα που μπορούν να πέσουν. Προσέχετε τους σοβάδες και τα διάφορα αντικείμενα της οροφής (γύψινες διακοσμήσεις κ.α).
  • Παραμείνετε καλυμμένοι μέχρι να σταματήσει η δόνηση. Εάν το έπιπλο που σας προστατεύει, μετακινηθεί, προσπαθήστε να το ακολουθήσετε. Στη συνέχεια, θα βρείτε ορισμένες επιπρόσθετες συμβουλές σε περίπτωση που βρεθείτε σε συγκεκριμένους χώρους
  • Εάν βρίσκεστε σε ΨΗΛΟ ΚΤΙΡΙΟ και κοντά σας δεν υπάρχει γραφείο η τραπέζι, κινηθείτε προς τον εσωτερικό τοίχο και προστατέψτε το κεφάλι σας με τα χέρια.
  • Μη χρησιμοποιήσετε ανελκυστήρα. Μην εκπλαγείτε εάν ο συναγερμός ή το αυτόματο σύστημα καταιονισμού τεθεί σε λειτουργία.
  • Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο, απομακρυνθείτε από δέντρα, πινακίδες, κτίρια, ηλεκτρικά καλώδια και κολώνες.
  • Εάν βαδίζετε σε πεζοδρόμιο κοντά σε κτίρια, προχωρήστε προς την είσοδο του πλησιέστερου, για να προστατευτείτε από τα διάφορα αντικείμενα που μπορούν να πέσουν, όπως τούβλα, γυαλιά, σοβάδες, κ.α.
  • Εάν οδηγείτε, σταματήστε στην άκρη του δρόμου. Αποφύγετε τις διασταυρώσεις, τις γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και άλλες πηγές κινδύνου. Παραμείνετε μέσα στο όχημα μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
  • Εάν βρίσκεστε σε μεγάλα καταστήματα με πολύ κόσμο ή σε δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού, μη σπεύσετε προς τις εξόδους. Απομακρυνθείτε από ράφια με αντικείμενα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments