Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 02/02: Στα 1261 τα νέα κρούσματα – 22 νεκροί και 244 διασωληνωμένοι

Κρούσματα σήμερα 02/02: Στα 1261 τα νέα κρούσματα – 22 νεκροί και 244 διασωληνωμένοι
Κρούσματα σήμερα 02/02: Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι μολύνσεις έφτασαν τις 1261!

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 158716, εκ των οποίων το 52% είναι άνδρες, όπως φαίνεται και στο Infographic που ακολουθεί:

Aκολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ:

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1261 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 158716, εκ των οποίων 52.0% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5988 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 49885 (63.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

244 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 178 (73.0%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1131 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 22 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5851 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3437 (58.7%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η προειδοποίηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα για την κατάσταση της πανδημίας

Ο Παναγιώτης Αρκουμανέας μίλησε το μεσημέρι της Τρίτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο τα σημερινά κρούσματα που θα ανακοινωθούν να ξεπεράσουν και πάλι τα 1000 κρούοντας παράλληλα το «καμπανάκι» του κίνδυνου για το επόμενο διάστημα. «Είναι πολύ πιθανό και σήμερα να έχουμε τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων και ακριβώς γι’ αυτό σε συνδυασμό που βλέπουμε τον αυξημένο αριθμό με μεταλλάξεις θα πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να τηρούμε τα μέτρα», ήταν τα λόγια του.  svg%3E

Τι λένε οι ειδικοί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ελλάδα

Για 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου έκανε σήμερα λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας θα πιέζεται σημαντικά λόγω του πλήθους ασθενών.

«Λέω ότι θα πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και πρότεινε αυστηρή εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50% του ιδιωτικού τομέα. «Δεν είμαστε στο σημείο όπου θα μπορούσε να λεχθεί πως αντιμετωπίζουμε την πανδημία από το μηδέν», εκτίμησε ο καθηγητής αναφορικά με το ζήτημα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, την περασμένη Κυριακή σήμανε συναγερμός καθώς στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε και κρούσμα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης.

«Υπάρχει ήδη ένα κομμάτι ανοσίας, φυσικής λόγω της νόσησης και τεχνητής λόγω του εμβολίου», είπε στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης και τόνισε ότι το σημαντικό εν προκειμένω είναι ότι «κανείς ασθενής με την μετάλλαξη δεν φαίνεται να νοσεί σοβαρά». «Η αλήθεια είναι ότι ακόμα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει προβλέψιμα», υπογράμμισε ο ίδιος και αναφέρθηκε στον ρόλο που παίζει το γεγονός ότι στην χώρα έγιναν τις προηγούμενες μέρες κάποια ανοίγματα σε δραστηριότητες.

Τέλος, είπε πως περιμένει να δει διαφορές στα στοιχεία της πορείας της πανδημίας με βάση το ότι πλέον έχουμε μεταλλαγμένα στελέχη με μεγαλύτερη διασπορά, από τα μέσα του Φεβρουαρίου κι έπειτα.

svg%3E

Να πάμε άμεσα σε σκληρό lockdown λέει ο Γιώργος Παυλάκης

Ο γιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης επισήμανε ότι πρέπει να πάμε σε αυστηρό lockdown για να μην χειροτερέψει η κατάσταση, η οποία είδαμε κατά το προηγούμενο διάστημα πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει. Ο κ. Παυλάκης μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ξεκαθάρισε ότι «είμαι υπέρ ενός προληπτικού και σκληρού lockdown», προσθέτοντας παράλληλα πως «δεν έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία».

«Το τρίτο κύμα ξεκίνησε και είναι επικίνδυνο για την Αττική. Χρειάζεται σκληρή καραντίνα. Το ακορντεόν δεν αποδίδει, φέρνει κούραση και σύγχυση», υποστήριξε ο κ. Παυλάκης.

Τι αντιπροτείνει η Αθηνά Λινού

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού δήλωσε στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6 ότι είναι προτιμότερο να λάβουμε πιο οργανωμένα μέτρα, παρά να πάμε σε ένα αυστηρό, ολικό lockdown. Τόνισε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα στοχευμένα τεστ, να υπάρξει αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μεγιστοποίηση της τηλεργασίας για να μειωθεί η κινητικότητα.  svg%3E

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Λινού επισήμανε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. «Είναι σημαντικό» όπως είπε, «να γίνει καλύτερη επικοινωνία για την αναγκαιότητα των τεστ, ώστε να προσέρχεται ο κόσμος χωρίς να φοβάται». «Πρέπει να γίνει κατανοητό», όπως τόνισε, «ότι είναι απαραίτητα και μπορούν να βοηθήσουν να σώσουν ζωές»

Τι ανέφερε για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Σε σχέση με την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊου που παρατηρείται, η κ. Λινού εξέφρασε την ανησυχία της, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Σχετικά με τις μεταλλάξεις και τον εμβολιασμό, ήταν καθησυχαστική, λέγοντας ότι τις καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά και σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές εταιρείες, μπορούν γρήγορα να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους, μέσα σε λίγες εβδομάδες, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις όποιες μεταλλάξεις του ιού.  svg%3E

Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη

Όμως, μιλώντας για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, η κ. Λινού είπε ότι το ανησυχητικό στοιχείο σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι δεν είχε προηγηθεί κάποιο ταξίδι του ιερέα στο εξωτερικό. Αντιθέτως, θεωρείται «ορφανό κρούσμα», ενώ ενδεχομένως η μετάλλαξη να είναι διάσπαρτη στη Θεσσαλονίκη. Για το πώς, ενώ ο συγκεκριμένος ασθενής είχε νοσήσει τον Νοέμβριο ξανά βρέθηκε θετικός, η κ. Λινού, τόνισε ότι η ανοσία του πιθανόν να είναι περίπου στο 50%. «Δεν είναι περίεργο», όπως εκτίμησε.

Τη χαλάρωση των πολιτών φοβάται ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, για το πώς πάνε οι εμβολιασμοί, ενώ σημείωσε ότι όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το «σύνδρομο της Θεσσαλονίκης», εννοώντας τη χαλάρωση στα σημεία όπου μειώνονται τα κρούσματα.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Για την πρώτη δόση του εμβολίου, είπε: «Όποιος έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου αρχίζει να του παρέχει μια κάποια προστασία 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, πλήρη προστασία 15 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση και εφόσον μολυνθεί πριν τις πρώτες 15 ημέρες μετά την πρώτη δόση, νοσεί ήπια. Εγώ ήμουν σε αυτή την περίπτωση».

svg%3E

Αναφορικά με την αύξηση των κρουσμάτων, τόνισε: «Πιστεύω ότι όλες οι ανθρώπινες δραστηριότητες συμμετέχουν στη μετάδοση της νόσου εφόσον αφορούν περισσότερο από έναν ανθρώπους. Ακούσαμε μια ανακοίνωση ότι αρχίσαμε να έχουμε από τις 25 Ιανουαρίου και μετά μια σταδιακή μικρή αλλά σταθερή αύξηση των κρουσμάτων. Στις 25 Ιανουαρίου ξέρουμε όλοι ότι άρχισε να αποτυπώνεται η δραστηριότητα μας της 11ης Ιανουαρίου, είναι η κίνηση στην κοινωνία μέσα που προέρχεται από το άνοιγμα των σχολείων.

Σε αυτή την εβδομάδα προστίθεται και η κίνηση από το άνοιγμα του λιανεμπορίου το οποίο ξεκίνησε στις 18 Ιανουαρίου, και μετά τις 14. Φεβρουαρίου θα προσθέσουμε και την κινητικότατα από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Ενδεχομένως το διαφορετικό που να προστίθεται αυτή τη στιγμή είναι ότι η βρετανική μετάλλαξη που ξέρουμε ότι είναι πιο μεταδοτική είναι παρούσα και θα πρέπει να προσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας αναλόγως».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ακόμα ότι: «Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στις «Αλκυονίδες ημέρες» της πανδημίας, σε αυτές όπως γνωρίζετε δεν σημαίνει ότι ήρθε το καλοκαίρι, χειμώνας είναι απλώς είναι οι μέρες που μας επιτρέπουν να βγούμε λιγάκι και ξαναμπαίνουμε μέσα. Αυτό το πράγμα εκτιμώ ότι συμβαίνει».

Ερωτηθείς τι πιστεύει ότι θα πρέπει να κλείσει άμεσα αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, απάντησε: «Αυτή η συζήτηση έχει μέσα ένα τεράστιο δίλημμα δηλαδή σε τι δίνει κανείς προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών ή στην εκπαίδευση των παιδιών του που οπωσδήποτε η τηλεκπαίδευση υπολείπεται της φυσικής παρουσίας. Εγώ θα έδινα προτεραιότητα στο εισόδημα των νοικοκυριών».

Για το αν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία: «Εφόσον χρειαστεί νομίζω ότι αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να κάνουμε διότι δεν έχουμε μια οικονομία η οποία μπορεί να μας στηρίζει αενάως».

svg%3E

Για τη σύγκριση των επιπτώσεων του ανοίγματος λιανεμπορίου και σχολείων: «Το λιανεμπόριο άνοιξε στις 14 Δεκεμβρίου υπό όρους και δεν είδαμε καμία επίπτωση από αυτό».

Στην ερλωτηση αν το πρόβλημα το προκαλούν τα σχολεία, είπε ότι: «Οι αριθμοί το λένε αυτό. Οι αριθμοί δεν μας επιτρέπουμε να βγάλουμε άλλα συμπεράσματα όσο και αν θέλουμε».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι η Αττική κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε: «Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης, και η Θεσσαλονίκη κινδυνεύει από το σύνδρομο της Θεσσαλονίκης και το λεω γιατί έχω παρατηρήσει μια χαλάρωση στην πόλη μας.

Όλη η Ελλάδα κινδυνεύει, είδαμε πάρα πολλές φορές περιοχές που ήταν καταπράσινες και ανθρώπους που λέγανε «μα εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα γιατί να μην έχουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας», μέχρι να τελειώσουν τη φράση τους είδαμε να έχουν κοκκινίσει οι περιοχές τους και να μπαίνουν σε σκληρή καραντίνα. Δυστυχώς η χώρα μας είναι μικρή και ο ιός είναι ύπουλος».  svg%3E

Για τον εμβολιασμό, σχολίασε: «Ο εμβολιασμός εξελίσσεται ανάλογα με την προμήθεια των εμβολίων. Δεν έχουμε τις προμήθειες τις οποίες θα θέλαμε να έχουμε, αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς και μετρημένοι είμαστε στην πλευρά του πλανήτη που προμηθευόμαστε εμβόλια άρα είμαστε στην καλή πλευρά.

Εκείνο που θέλω να πω για τον εμβολιασμό είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μια προετοιμασία τέτοια ώστε αν τυχόν έχουμε μαζική παραλαβή εμβολίων να μπορέσουμε μαζικά και τάχιστα να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό. Δηλαδή αν έχουμε 5 εκατομμύρια εμβόλια να μην έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε 2 εκατομμύρια ανθρώπους το μήνα αλλά να εμβολιάσουμε 5 εκατομμύρια και εκεί μπορούμε να φτάσουμε γιατί έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό γιατρών και ένα πολύ μεγάλο αριθμό ιατρείων».

Τα νέα από τα εμβόλια

Στο 91,6% φτάνει η αποτελεσματικότητα του Sputnik V απέναντι στην Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Με βάση όσα αναφέρουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα της Φάσης 3 έδειξαν ότι ο πλανήτης έχει ένα ακόμη όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας και δικαιολόγησαν σε κάποιο βαθμό την απόφαση της Μόσχας να κυκλοφορήσει το εμβόλιο πριν να γίνουν γνωστά τα τελικά δεδομένα, όπως μεταδίδει το Reuters.

Τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναφέρθηκαν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών, που γίνονται στη Μόσχα από τον Σεπέμβριο.

«Η ανάπτυξη του εμβολίου Sputnik V έχει δεχτεί κριτική για βιασίνη και έλλειψη διαφάνειας», ανέφερε ο καθηγητής Ίαν Τζόουνς από το University of Reading και ο καθηγητής Πόλι Τζόι του London School of Hygiene & Tropical Medicine, σε μια δήλωση στο The Lancet. «Ωστόσο, το αποτέλεσμα που αναφέρεται εδώ είναι ξεκάθαρο και η επιστημονική αρχή του εμβολιασμού αποδεικνύεται». svg%3E

Να σημειώσουμε ότι σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στο LSE δημοσίευσε έναν συγκριτικό πίνακα για επτά από τα εμβόλια που κυκλοφορούν.

«Αυτό που προέχει τώρα», όπως λέει, «είναι να αυξηθεί η παραγωγή και η διανομή των εμβολίων, καθώς και ο ρυθμός των εμβολιασμών. Μόνο έτσι θα λήξει η πανδημία». Αναφέρει ακόμη ότι, όπως τα εμβόλια που έχουν διαφορές στο σχεδιασμό τους, έτσι και οι κλινικές δοκιμές τους έναντι της Covid-19, σχεδιάστηκαν με διαφοροποιήσεις: στον αριθμό των εθελοντών, τον τρόπο και τα διαστήματα συλλογής αποτελεσμάτων, τα ενδιάμεσα σημεία ανάλυσης των συμπτωματικών συμμετεχόντων και πολλά άλλα.

Όμως, κάνοντας μια απλή καταγραφή των βασικών στοιχείων των εμβολίων που προπορεύονται και χορηγούνται ανά τον κόσμο, βλέπουμε ότι κάποια από τα εγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία έχουμε τις αντίστοιχες δημοσιεύσεις και τα κλινικά δεδομένα, φαίνεται να έχουν εξαιρετικά στοιχεία αποτελεσματικότητας, όπως της PfizerBioNTech και της Moderna.

Δείτε τον πίνακα που δημοσίευσε στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος

svg%3E

Όπως βλέπετε σε αυτόν δεν συμπεριλαμβάνεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Επισπεύδουν τις παραδόσεις των εμβολίων μετά τις πιέσεις

Η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech ανακοίνωσε την παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως και 75 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου που έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer κατά το δεύτερο τρίμηνο. Ταυτόχρονα, η γερμανική Bayer δεσμεύθηκε να παραγάγει το εμβόλιο της γερμανικής CureVac, το οποίο βρίσκεται σε φάση πιστοποίησης, σύμφωνα με τον γερμανό υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Στόχος, η παραγωγή 160 δόσεων εμβολίου το 2022. Η παραγωγική ικανότητα της Bayer προστίθεται στην παραγωγή του υπάρχοντος δικτύου της CureVac 300 εκατομμυρίων δόσεων φέτος και ενός δισεκατομμυρίου δόσεων το 2022, εξήγησε ο Φραντς-Βέρνερ Χάας, διευθυντής της CureVac.

Την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι η αγγλοσουηδική AstraZeneca, κατά της οποίας κατευθύνεται η οργή των ευρωπαίων ηγετών λόγω των σημαντικών καθυστερήσεων στην παραγωγή, πρόκειται να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιπλέον 9 εκατομμύρια δόσεις σε σχέση με ό,τι είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή 40 εκατομμύρια δόσεις συνολικά. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments