Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα εισηγηθούν οι Έλληνες ειδικοί για τη χορήγησή του στους άνω των 65

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα εισηγηθούν οι Έλληνες ειδικοί για τη χορήγησή του στους άνω των 65
Εμβόλιο AstraZeneca: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει βάλει αστερίσκο σε σχέση με τη χορήγησή του στους άνω των 65, χωρίς όμως να το έχει απαγορεύσει.

Ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά που έχουν προκύψει σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αν θα το κάνουν οι άνω των 65 ετών. Ακόμα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που έδωσε το «OK» για τη χρήση του, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι οι έρευνες για αυτή την ομάδα του πληθυσμού δεν είναι αρκετές.

Τι θα γίνει στην Ελλάδα με αυτό το εμβόλιο; Από ό, τι φαίνεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ακολουθήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία και Βέλγιο. Το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε όσους είναι πάνω από 65 ετών.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το protothema.gr, τα μέλη της Επιτροπής, που συνεδριάζουν σήμερα το απόγευμα για την εξέταση όλων των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο εμβόλιο, δεν αναμένεται να αποκλίνουν από τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τους στις προαναφερθείσες χώρες.

Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να κάμψουν τις αντιστάσεις των ρυθμιστικών Αρχών ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους στα άτομα 65 ετών και άνω, δυστυχώς τα στοιχεία κρίνονται από πολλούς ρυθμιστικούς φορείς ως ανεπαρκή.

Τι σημαίνει αυτό; Είναι μικρός ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 65 ετών που στο πλαίσιο των κλινικών μελετών έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του στην τρίτη ηλικία.

Η ελληνική Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εξετάζοντας όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκριση του εμβολίου, σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν αναμένεται να «ξεφύγει από την πεπατημένη» και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας τη χορήγησή του σε άτομα κάτω των 65 ετών.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Υγείας ακούει με πολύ σεβασμό τις εισηγήσεις των ειδικών στο θέμα του νέου κορωνοϊού, δεν αναμένεται να πράξει το αντίθετο και στο καίριο αυτό ζήτημα που αφορά στην ανοσοπροστασία των πολιτών από την Covid-19.

Τι θα γίνει με το πρόγραμμα εμβολιασμού;

Αυτό με τη σειρά του δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε μικρές τροποποιήσεις σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμιακών ομάδων. Ίσως, λοιπόν, ο γενικός πληθυσμός 18-59 ετών να μπορέσει να εμβολιαστεί ταχύτερα από τον αρχικό σχεδιασμό (που προέβλεπε τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για τους 18-59 ετών από τα τέλη Ιουνίου και έπειτα). Αυτό θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments