Τεχνολογία

Μικρότερο ερπετό στον κόσμο: Ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη

Μικρότερο ερπετό στον κόσμο: Ανακαλύφθηκε στη Μαδαγασκάρη
Μικρότερο ερπετό στον κόσμο: Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες.
Μικρότερο ερπετό στον κόσμο: Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες.

Η Μαδαγασκάρη φημίζεται για την βιοποικιλότητά της. Εκεί οι επιστήνονες ανακάλυψαν το μικρότερο ερπετό στον πλανήτη. Ζει στα τροπικά δάση στη βόρεια πλευρά της νησιωτικής χώρας. Το όνομά του είναι Brookesia nana. Πρόκεται για ένα είδος «νανοχαμαιλέοντα» που εντοπίστηκε στη διάρκεια γερμανικής αποστολής στο νησί του Ινδικού Ωκεανού.

Το συγκεκριμένο ερπετό με μήκος μόλις 2,2 εκατοστά είναι το μικρότερο αρσενικό που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, αναφέρουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Scientific Reports». Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αρσενικό Brookesia nana είναι ακόμη μικρότερο από το θηλυκό, το οποίο έχει μήκος 2,9 εκατοστά. Του «ρίχνει» στο κεφάλι, δηλαδή…

Πρέπει, όμως, να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα του τα όργανα μικροσκοπικά όπως ίσως θα περίμενε κανείς. Το πέος των ερπετών αρσενικών αποτελείται από δύο κυλινδρικά «ημιπέη» που μένουν κουλουριασμένα μέσα στο σώμα, έως ότου έρθει η ώρα να ζευγαρώσουν. Στην περίπτωση του Β.nana, τα ημιπέη αντιστοιχούν σχεδόν στο 19% του συνολικού μήκους του αρσενικού.

Αυτό, βέβαια, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις πιο μικρές σαύρες του κόσμου, σημειώνουν οι ερευνητές. Το μήκος των γεννητικών οργάνων παρόμοιων ειδών χαμαιλέοντων κυμαίνεται από 6,3% έως 32,9% του συνολικού μήκους του σώματος των αρσενικών, με μέσο όρο 13,1% σε πάνω από 52 είδη, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

«Αυτό αποκάλυψε κάτι ενδιαφέρον. Τα μικρότερα είδη έχουν συχνά τα αναλογικά μεγαλύτερα μεγέθη γεννητικών οργάνων», έγραψε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Μαρκ Σερτζ, ερπετολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ο ασυνήθιστος σεξουαλικός διμορφισμός των χαμαιλεόντων, οι ανατομικές διαφορές δηλαδή, μεταξύ αρσενικών και θηλυκών.

Στα πιο μεγαλόσωμα είδη χαμαιλέοντα, τα αρσενικά τείνουν να είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά, ενώ στα μικρόσωμα είδη παρατηρείται το αντίθετο, που σημαίνει ότι ο αρσενικός νανοχαμαιλέοντας χρειάζεται μεγάλο πέος για να γονιμοποιήσει το συγκριτικά γιγαντόσωμο θηλυκό. Όμως, επειδή υπάρχουν μόνο δύο γνωστά δείγματα του B. nana, είναι δύσκολο για τους επιστήμονες να βγάλουν συμπεράσματα αναφορικά με αυτήν τη σεξουαλική δυναμική.

Δυστυχώς, τα τροπικά δάση της Μαδαγασκάρης απειλούνται από τις ανθρωπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση και η γεωργία και ως εκ τούτου οι μικροσκοπικές αυτές σαύρες κινδυνεύουν, όπως υπογράμμισαν οι επιστήμονες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments