Κόσμος

Φάρμακο κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα από το Ισραήλ – Ιάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες 29 από τους 30 ασθενείς

Φάρμακο κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα από το Ισραήλ – Ιάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες 29 από τους 30 ασθενείς
Φάρμακο κορωνοϊός: Ελπιδοφόρα μηνύματα από το Ισραήλ. Ιάθηκαν μέσα σε λίγες μέρες 29 από τους 30 ασθενείς που χορηγήθηκαν την ουσία EXO-CD24.

Μια νέα θεραπεία κατά του κορωνοϊού ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές της 1ης φάσης και φαίνεται ότι βοήθησε πολλούς από τους ασθενείς που έπασχαν από μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα, να ανακάμψουν γρήγορα από την ασθένεια. Η νέα αυτή θεραπεία αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ. Πρόκειται για την ουσία EXO-CD24 του καθηγητή Nadir Arber που είχε χορηγηθεί σε 30 ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα ήταν μέτρια ή σοβαρά. Οι ασθενείς ανέκαμψαν στο σύνολό τους, ενώ 29 από αυτούς μέσα σε 3-5 ημέρες.

Η λειτουργία του φαρμάκου

Το φάρμακο αυτό καταπολεμά την επίδραση της κυτοκίνης, μιας δυνητικά θανατηφόρα ανοσολογική αντίδραση στην λοίμωξη του κορωνοϊού που πιστεύεται ότι ευθύνεται για πολλούς από τους θανάτους που σχετίζονται με την ασθένεια. Όπως αναφέρους οι Times of Israel το συγκεκριμένο φάρμακο χρησιμοποιεί εξωσώματα – μικροσκοπικούς σάκους μεταφοράς που μεταφέρουν υλικά μεταξύ των κυττάρων – για να «παραδώσουν» μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CD24 στους πνεύμονες, τα οποία ερευνά εδώ και δεκαετίες ο καθηγητής Αρμπέρ.

«Αυτή η πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων και έχει έναν πολύ γνωστό και σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος» δήλωσε ο ερευνητής Σίραν Σαπίρα του εργαστηρίου του Αρμπέρ. Η πρωτεΐνη αυτή βοηθά στο να «ηρεμήσει» το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και στην συγκράτηση της επίδρασης της κυτοκίνης. «Το παρασκεύασμα είναι εισπνεόμενο -μία φορά την ημέρα για λίγα λεπτά, επί πέντε ημέρες» είπε ο καθηγητής Αρμπέρ. «Κατευθύνεται απευθείας στην καρδιά αυτή της επίδρασης – στους πνεύμονες – και έτσι, σε αντίθεση με άλλους τύπους, που συγκρατούν επιλεκτικά μια συγκεκριμένη κυτοκίνη ή λειτουργούν ευρέως αλλά προκαλούν πολλές σοβαρές παρενέργειες, το EXO-CD24 χορηγείται τοπικά,λειτουργεί ευρέως και χωρίς παρενέργειες».

Προχωρούν οι δοκιμές

Το φάρμακο αυτό θα προχωρήσει τώρα και σε περαιτέρω δοκιμαστικές φάσεις, αλλά οι αξιωματούχοι του νοσοκομείου το χαιρέτισαν ήδη ως ένα φάρμακο που θα ανατρέψει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της σοβαρής ασθένειας του κορωνοϊού. Ο διευθυντής του Ichilov, Ρόνι Γκαμζού, δήλωσε πως η έρευνα «είναι προηγμένη και εξελιγμένη και μπορεί να σώσει ασθενείς με κορωνοϊό» και πως «τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης των κλινικών δοκιμών είναι εξαιρετικά και μας δίνουν εμπιστοσύνη για την μέθοδο του Αρμπέρ την οποία ερευνά στο εργαστήριό του εδώ και πολλά χρόνια», για να καταλήξει πως «είμαι περήφανος που στο Ichilov πιθανότατα θα δημιουργήσουμε ένα θαυματουργό φάρμακο για μια τρομερή παγκόσμια πανδημία».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments