Οικονομία

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά εν μέσω πανδημίας

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Ενέσεις» ρευστότητας στην αγορά εν μέσω πανδημίας
Υπουργείο Ανάπτυξης: Συγκεκριμένα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει θέσει σε χρήση το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων έχει θέσει σε χρήση το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος (μικρές και μεσαίες μονάδες) μπορεί άμεσα να αξιοποιήσει τα τρέχοντα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιούνται υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Άλλωστε μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί από τα προγράμματα χιλιάδες δικαιούχοι.

Ενεργά προγράμματα για επιχειρήσεις

  • Νέο πρόγραμμα εγγυημένης χρηματοδότησης

Με χαμηλότοκα δάνεια 460 εκατ. Ευρώ, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ενισχυθούν 8.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας. Μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2021 έχουν τη δυνατότητα οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί της χώρας, για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής τους, στον Γ’  κύκλο Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 που στοχεύει στην ενίσχυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας με εγγυημένα δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων COVID-19 αυξήθηκε με πόρους 220 εκ. ευρώ, από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ).

  • «Elevate Greece

Σε 60 εκ. ευρώ, για χρηματοδότηση του Κεφαλαίου Κίνησης, με τη μορφή μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν εγγραφεί στο «Elevate Greece» ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επνδύσεων. Οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων – Elevate Greece, μπορούν να λάβουν μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση ύψους από 5.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ για Κεφάλαιο Κίνησης με στόχο την κάλυψη εξόδων τους σε Αγορές Εμπορευμάτων Χρήσης, Πρώτων Υλών και Υλικών Χρήσης, του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους και διάφορα Λειτουργικά Έξοδα.

Δημιουργείται η πρώτη «Πολιτεία Καινοτομίας»

Με τη δημοσίευση του πρώτου τεύχους του διαγωνισμού και την εκκίνηση της διαδικασίας για ανάδειξη αναδόχου δρομολογείται η ανάπλαση της παλιάς βιομηχανικής μονάδας μέσω ΣΔΙΤ, ώστε η παλιά «ΧΡΩΠΕΙ» να μετατραπεί σε πολυδύναμο χώρο, όπου θα συνυπάρχουν ερευνητικά κέντρα και νεοφυείς επιχειρήσεις, επιτρέποντας την απρόσκοπτη όσμωση μεταξύ επιστήμης και καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

Θέσεις εργασίας

  • Ενίσχυση των ερευνητικών κέντρων

Με 122 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να ενισχυθούν τα ερευνητικά κέντρα της χώρας. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινήσουν οι διαδικασίες, μέσω ΑΣΕΠ, για την πλήρωση επιπλέον 30 θέσεων στα  Ερευνητικά Κέντρα με διοικητικό προσωπικό. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς εν μέσω πανδημίας ενισχύονται σημαντικοί φορείς και ερευνητικά κέντρα της χώρας.

Για την παραπάνω εξέλιξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων δήλωσε: «Από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε τη μεταφορά της ΓΓΕΚ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, είπαμε ότι για εμάς η Έρευνα, η Τεχνολογία και η Καινοτομία συγκαταλέγονται στις βασικότερες πολιτικές μας προτεραιότητες. Είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι, μετά από πολλά χρόνια, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των τυπικών διοικητικών διαδικασιών και προχωρήσαμε στην υπογραφή της απόφασης για την προκήρυξη των 122 θέσεων ειδικού επιστημονικού-τεχνικού προσωπικού που θα στελεχώσει τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, κάτι που το είχαν απόλυτη ανάγκη. Έτσι διασφαλίζουμε τη συνέχεια όλων των Κέντρων και ευχαριστώ ιδιαιτέρως για αυτό τον Υφυπουργό μου, κ. Χρίστο Δήμα».

  • Εννιά χιλιάδες θέσεις μέσω ΤΕΠΙΧ

Θετικό πρόσημο είχε η εφαρμογή της ρήτρας διακράτησης  θέσεων εργασίας στη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας κατά 8.857 .Κατά την ένταξη των 15.333 επιχειρήσεων στο ΤΕΠΙΧ ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων ήταν 117.496 και σήμερα έχουν αυξηθεί στους 126.353.

  • Προμήθεια θερμαντικών σωμάτων για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Τη δυνατότητα να προμηθευτούν θερμαντικά σώματα εξωτερικού χώρου έχουν επιχειρήσεις εστίασης αλλά και ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν εξωτερικό χώρο εστίασης μέσω επιχορήγησης. Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ .

Μεγάλα έργα

  • Τρία νέα έργα Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού 477εκατομμυρίων ευρώ, ενέκρινε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  • Τέσσερα επενδυτικά έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με προϋπολογισμό 2.02 δις.ευρώ 1η η Ελλάδα στην Ε.Ε. στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ
  • Το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠΑνΕΚ ανήλθε στο 81,3% στις 29 Δεκεμβρίου 2020, κάνοντας έτσι την Ελλάδα  να αναδειχθεί πρώτη σε απορρόφηση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΠΤΑ) σ’ όλη την ΕΕ.
  • Μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό

Παράλληλες δράσεις κατά την περίοδο της πανδημίας

  • Έλεγχοι για την εποπτεία και προστασία της αγοράς
  • Λειτουργία αφοράς με click away
  • Διαδικτυακά σεμινάρια για τις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο
  • Δημιουργία διαδικτυακής πύλης (www. ependyseis.gr) όπου οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν την πορεία της επένδυσής τους
  • Αναβάθμιση της ψηφιακής εφαρμογής e- καταναλωτής
  • Σημαντική επιτάχυνση στις πιστοποιήσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης των επιχειρήσεων
  • Συνεργασία του αρμόδιου υπουργείου με τη Google Ελλάδας για τη στήριξη του λιανικού εμπορίου

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης – και προσωπικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης – θα συνεχίσουν τη ροή και νέων προγραμμάτων ώστε ο επιχειρηματικός κόσμος και όσοι βιοπορίζονται από αυτόν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Ο κ. Γεωργιάδης καθημερινά συναντά εκπροσώπους ενώσεων, φορέων και συλλόγων καταγράφει τα προβλήματα και επιχειρεί να βρει λύσεις. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι οι προκλήσεις είναι μεγάλες και γίνονται ακόμη μεγαλύτερες λόγω των πρωτόγνωρων για την οικονομική αγορά δεδομένων που επικρατούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments