Ελλάδα

Κορωνοϊός κρούσματα: Νέα μεταλλαγμένα στη χώρα – Στο τραπέζι όλα τα σενάρια

Κορωνοϊός κρούσματα: Νέα μεταλλαγμένα στη χώρα – Στο τραπέζι όλα τα σενάρια
Κορωνοϊός κρούσματα: Οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν νέα μέτρα αν αυτό χρειαστεί.

Σε ισχύ έχουν τεθεί από τα ξημερώματα του Σαββάτου τα νέα, αυστηρότερα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 να είναι γεγονός για τις “κόκκινες” περιοχές. Την ίδια ώρα, η ανησυχία κρατά καλεί, αφού τα κρούσματα παραμένουν υψηλά ενώ αυξάνονται και οι μεταλλάξεις.

Τι λένε τα τελευταία στοιχεία:

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.113 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 163.213, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6.024 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 51.830(62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Επίσης, 249 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 29 ήταν οι νεκροί.

Παράλληλα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε τέσσερα νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, ενώ τα δείγματα που είναι θετικά στο βρετανικό στέλεχος ανέρχονται, συνολικά, σε 232.

Τα νεότερα δεδομένα προέκυψαν και μετά τη γονιδιωματική ανάλυση 96 δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 19-27 Ιανουαρίου 2021 και προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης. Στο σύνολο των 96 δειγμάτων που αναλύθηκαν, όλα πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια ποιότητας που απαιτούνται για την ανάλυση και ο τελικός έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 7 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern). Από αυτά, 4 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK) και 3 δείγματα ήταν θετικά για το νέο στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa).

Συγκεκριμένα, το στέλεχος VOC 202012/01 (Lineage Β.1.1.7/UK lineage) ανιχνεύθηκε σε 3 νοσοκομειακά δείγματα και σε 1 δείγμα από την κοινότητα. Σε ό,τι αφορά το στέλεχος 20H/501Y.V2 (Lineage B.1.351/South Africa) ανιχνεύθηκε σε 3 δείγματα από την κοινότητα. Συνολικά στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί 232 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7/UK lineage και 4 δείγματα για το μεταλλαγμένο στέλεχος Lineage B.1.351/South Africa του ιού SARS-CoV-2.

Στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών παραμένει η Αττική, όπου τα νέα κρούσματα ήταν πάνω από τα μισά του συνόλου, καθώς και άλλες περιοχές που μέχρι πρότινος είχαν καλές επιδόσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν νέα μέτρα αν αυτό χρειαστεί. «Aνά πάσα στιγμή υπάρχει η πιθανότητα να έχουμε και αλλά μέτρα, όχι μόνο για την Αττική, αλλά για όλη τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, και πρόσθεσε: «H επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα ισόρροπο μείγμα το οποίο θα διασφαλίσει την όσο δυνατόν καλύτερη λειτουργία της αγοράς κ από την άλλη τη δημόσια υγεία», ενώ πρόσθεσε ότι η αίσθηση είναι ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και ότι σχετική επιπεδοποίηση θα μετρηθεί, υπογραμμίζοντας ότι «αν απαιτηθεί θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές».

Υπενθυμίζεται πως σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής, Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, από χτες μέχρι και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου ισχύουν τα εξής:

  • Κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται η μετακίνηση μέχρι τις 6 το απόγευμα. Συγκεκριμένα η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινά στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.
  • Το λιανεμπόριο και οι δραστηριότητες που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει θα λειτουργούν πλέον με τη μέθοδο του click away. Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά, με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν. Τόσο το λιανεμπόριο όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.
  • Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο και από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.
  • Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments