Διεθνή

Κορωνοϊός εφαρμογή: Μπορεί να προβλέψει πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε

Κορωνοϊός εφαρμογή: Μπορεί να προβλέψει πόσο κινδυνεύουμε να νοσήσουμε
Κορωνοϊός εφαρμογή: Πώς βγάζει το αποτέλεσμα.

Την τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας επιχειρούν να βάλουν ερευνητές από τη Δανία. Ανέπτυξαν και προσφέρουν δωρεάν μια εφαρμογή που προβλέπει πόσο πιθανό είναι να νοσήσει κανείς σοβαρά από τον κορωνοϊό.

Πιο συγκεκριμένα, αλγόριθμος μηχανικής μάθησης που τροφοδοτήθηκε με δεδομένα χιλιάδων ασθενών της Covid-19 μπορεί να προβλέπει με αξιοπιστία 90% ποιος θα πεθάνει σε περίπτωση μόλυνσης από τον κορωνοϊό

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τα νοσοκομεία να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας, καθώς και να προσδιορίσει ποιοι πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, τονίζουν οι δημιουργοί της στο Scientific Reports, μια επιθεώρηση των εκδόσεων Nature.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης τροφοδότησαν τον αλγόριθμο με δεδομένα για σχεδόν 4.000 ασθενείς της Covid-19 στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Δανίας, έπειτα από άδεια των αρμόδιων αρχών δεδομένων.

Αυτό επέτρεψε στην τεχνητή νοημοσύνη να εντοπίζει μοτίβα και συσχετισμούς ανάμεσα στον κίνδυνο θανάτου και διάφορους παράγοντες κινδύνου, αναφέρει η ερευνητική ομάδα.  Ο αλγόριθμος μπορεί να προβλέπει με ακρίβεια 90% αν κάποιος που δεν έχει μολυνθεί από κοροναϊό θα χάσει τη ζωή του σε περίπτωση μόλυνσης. Επιπλέον, προβλέπει με αξιοπιστία 80% αν ένας ασθενής που νοσηλεύεται με Covid-19 θα χρειαστεί αναπνευστήρα.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η ηλικία και ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) είναι οι πλέον καθοριστικές παράμετροι για τη βαρύτητα της λοίμωξης», δηλώνει ο Μαντς Νίλσεν, καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Σημειώνει, επίσης, ότι: «Η πιθανότητα θανάτου ή ανάγκης αναπνευστήρα αυξάνεται επίσης αν κανείς είναι άνδρας, έχει υψηλή αρτηριακή πίεση ή πάσχει από νευρολογικές ασθένειες».

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν περισσότερο

Οι παράγοντες που βρέθηκαν να επηρεάζουν περισσότερο τον κίνδυνο θανάτου είναι οι εξής, κατά σειρά φθίνουσας σημασίας: δείκτης μάζας σώματος, ηλικία, υψηλή αρτηριακή πίεση, φύλο, νευρολογικές παθήσεις, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, διαβήτης και καρδιοπάθεια.

«Για όσους επηρεάζονται από μία ή περισσότερες από αυτές τις παραμέτρους, διαπιστώσαμε ότι θα είχε νόημα ο εμβολιασμός κατά προτεραιότητα» λέει ο δρ Νίλσεν.

Η ομάδα του αναζητά τώρα δεδομένα για περισσότερους ασθενείς στη Δανία προκειμένου να αυξηθεί η αξιοπιστία των προβλέψεων. «Στόχος μας είναι να μπορούμε να προβλέπουμε την ανάγκη χρήσης αναπνευστήρα πέντε ημέρες νωρίτερα» αναφέρει ο Νίλσεν. «Ο υπολογιστής δεν θα μπορέσει ποτέ να υποκαταστήσει την αξιολόγηση από γιατρό, μπορεί όμως να βοηθήσει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία να εξετάζουν πολλούς ασθενείς της Covid-19 ταυτόχρονα και να θέτουν προτεραιότητες» λέει.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε την εφαρμογή, μπορείτε να το κάνετε εδώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments