Πολιτική

Lockdown: Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19.30

Lockdown: Έκτακτο διάγγελμα Μητσοτάκη στις 19.30
Lockdown:Το απόγευμα της Τρίτης στις 19:30 ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα νέα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους Έλληνες πολίτες.

Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα, στις 19:30, με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες για την πανδημία και τα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

H Επιτροπή εισηγήθηκε καθολικό lockdown στην Αττική δύο εβδομάδων στην Αττική, μετά τα αυξημένα κρούσματα και την πίεση στο ΕΣΥ. Εννοείται ότι στο lockdown τύπου Μαρτίου που εισηγείται η Επιτροπή και θα γίνει πράξη μάλλον από αύριο θα κλείσουν, σχολεία, λιανεμπόριο και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Κυβέρνηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που θα μιλήσει στον ελληνικό λαό.

Τι είχε προηγηθεί

Θυμίζουμε ότι ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:30 η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός, μετά την επιδημιολογική κατάσταση που έχει σημάνει συναγερμό, κυρίως στην Αττική.

Η έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αλλά και η συνεδρίαση των ειδικών που ολοκληρώθηκε απεφάνθη «λουκέτο» στην Πρωτεύουσα, για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Το έναυσμα για να σημάνει συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έδωσε η έκτακτη επιδημιολογική αναφορά που κατέθεσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανακοινώσεις θα γίνουν σε δύο φάσεις:

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των λοιμωξιολόγων, θα εμφανιστεί στην καθιερωμένη ενημέρωση ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος θα ενημερώσει για τις αποφάσεις της επιτροπής, ενώ τα μέτρα θα εξειδικεύσει μάλλον αύριο η κυβέρνηση, πιθανότατα μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Γι’ αυτό και θα ανακοινωθούν τα μέτρα του lockdown, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κλειστά σχολεία και λιανεμπόριο.

Την πρόταση για lockdown τύπου Μαρτίου στην Αττική είχε ανακοινώσει δημοσιά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Τα τρία στοιχεία που έκαναν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν το ολικό lockdown τύπου Μαρτίου είναι τα εξής:

  • Η αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία,
  • η αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ,
  • η συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, το μεσημέρι, ουσιαστικά προανήγγειλαν το lockdown

Ο υπουργός Υγείας δεν θέλησε να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Αντίθετα ανέφερε ότι θα συνεδριάσει και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και στη συνέχεια θα έχουμε ανακοινώσεις.

«Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού, θα κάνει εισηγήσεις και θα ανακοινωθούν τα όποια μέτρα αποφασιστούν, εντός της ημέρας», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του. Θυμίζουμε ότι ο ίδιος είχε δηλώσει το πρωί της Τρίτης ότι η δική εισήγηση είναι να επιβληθεί σκληρό lockdown για τις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να φτιάξει η επιδημιολογική κατάσταση.

Έκρηξη κρουσμάτων εντός της εβδομάδας

Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας να φτάσουμε τα 2.000 νέα κρούσματα. Οι ενδείξεις λοιπόν δείχνουν ότι η επιβολή ενός σκληρού lockdown είναι θέμα ωρών. Αν τελικά αποφασιστεί αυτή η λύση τότε θα υπάρξει εντός της ημέρας μήνυμα από τον πρωθυπουργό ή κάποιο άλλο άλλο μέλος της κυβέρνησης. Για να καταλάβει κανείς πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα ό,τι ανακοινωθεί σήμερα θα ισχύει κανονικά από αύριο Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε ότι όταν μιλάμε για ολικό και σκληρό lockdown θα έχει τη μορφή που είχε και τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει λουκέτο σε επιχειρήσεις, σχολεία κι αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας. Τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει η κυβέρνηση τον Μάρτη του 2020 για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού στο πρώτο κύμα της πανδημίας περιελάμβανε εξαιρέσεις στους πολίτες που όφειλαν να την εφαρμόζουν, μιας και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών επιτρεπόταν για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments