Ελλάδα

Νομοσχέδιο Κεραμέως: Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σύγκρουση στη Βουλή

Νομοσχέδιο Κεραμέως: Νέα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σύγκρουση στη Βουλή
Νομοσχέδιο Κεραμέως: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα, σήμερα θα ψηφιστεί ο νέος νόμος.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που έχει προγραμματιστεί να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Την ίδια ώρα στο κοινοβούλιο μαίνεται η σύγκρουση για τις διατάξεις του νέου νόμου με τα κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην της Ελληνικής Λύσης) να αντιδρούν σε αυτό. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής, αλλά και επί συγκεκριμένων άρθρων.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν φοιτητές, εκπαιδευτικοί μετά από κάλεσμα των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, σύλλογοι γονέων κ.ά. Η πορεία στην Αθήνα ξεκίνησε από τα Προπύλαια.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη

Πολιτική σύγκρουση στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η πολιτική σύγκρουση μέσα στη Βουλή. «Υπάρχουν ρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεκαετιών, άλλες οι οποίες υπηρετούν ζητήματα του παρόντος και άλλες που ανοίγουν ορίζοντες στο μέλλον. Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα διαθέτει και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά. Γιατί απαντά με τόλμη στο διαχρονικό πρόβλημα της ασφάλειας των πανεπιστημίων.

Καθιερώνει ένα σύγχρονο τρόπο για την εισαγωγή και επιλογή των σπουδών και αναβαθμίζει συνολικά την ανώτατη εκπαίδευση, συγχρονίζοντάς την με τις ανάγκες και τον βηματισμό του 21ου αιώνα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

«Οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου κινούνται σε τέσσερεις σαφείς κατευθύνσεις. Διασφαλίζουν τη στοιχειώδη ικανότητα των υποψηφίων φοιτητών να ξεκινήσουν τις σπουδές τους θεσπίζοντας ελάχιστη βάση εισαγωγής σε κάθε σχολή. Ένα όριο μάλιστα που θα καθορίζουν τα ίδια τα πανεπιστημιακά τμήματα. Οδηγούν τον ενδιαφερόμενο να φοιτήσει εκεί που πραγματικά επιθυμεί, αντί να καταλήγει, τυχαία πολύ συχνά, σε ένα τμήμα από το οποίο είναι πολύ πιθανό ποτέ να μην αποφοιτήσει. Ενισχύοντας την παράλληλη οδό της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Οι ρυθμίσεις του παρόντος νομοσχεδίου θέτουν χρονικό όριο στις σπουδές, με ένα πρόσθετο περιθώριο 2-3 ετών πέραν της κανονικής διάρκειάς τους προβλέποντας όμως και ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους φοιτητές αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Οι ρυθμίσεις στέκονται με ωριμότητα και θάρρος απέναντι στην ανομία που πολιορκεί εδώ και χρόνια τα πανεπιστήμια μας. Καθιερώνουν πειθαρχικό πλαίσιο και ελεγχόμενη είσοδο» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε Live τη συζήτηση στη Βουλή

«Αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πίσω από την ακραία, τη προκλητικά επικίνδυνη λύση που επιχειρείτε να δώσετε, να κρύψετε τη βασική σας επιλογή που είναι η υποβάθμιση των ΑΕΙ», είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σηκώνετε σκόνη για να κρύψετε από τη δημόσια συζήτηση το συμβόλαιο συμφερόντων που εκτελείτε, παρακάμπτοντας το ίδιο το Σύνταγμα, με τους ιδιοκτήτες κολεγίων τριετούς φοίτησης και μάλιστα αμφιβόλου επιστημονικής και εκπαιδευτικής επάρκειας» προσέθεσε και υπενθύμισε πως «τα πτυχία των οποίων τα εξισώσατε πριν ένα μήνα, σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των ΑΕΙ, αναγκάσατε και τα επιμελητήρια να εγγράψουν τους αποφοίτους και να έχουν ίδια βαρύτητα υπογραφής σε ένα έργο, σε μια μελέτη όσοι έδωσαν πανελλαδικές εξετάσεις και κοπίασαν να πάρουν ένα πτυχίο στα διεθνούς αναγνώρισης Δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια, με όσους δεν έκαναν τίποτα από όλα αυτά, απλά είχαν χρήματα οι γονείς τους».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν ακόμα η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το Κίνημα Αλλαγής λέει καθαρά ναι στη φύλαξη, όχι στην αστυνομοκρατία. Ναι στην αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Όχι στα αστυνομικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Όχι στους αστυνομικούς με κλομπ και χειροπέδες μέσα στις σχολές. Όχι στις κάμερες μέσα στην τάξη και στην παρακολούθηση με drones. Υπάρχει λύση; Ναι, και την παρουσιάσαμε με την πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Η κυβέρνηση «φτιάχνει ένα πανεπιστήμιο που θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινωνικές ανάγκες, τις δυνατότητες που υπάρχουν να διαδίδεται η γνώση που παράγεται σε αυτό, να δίνει απάντηση στα λαϊκά βάσανα και αγωνίες και όσο πιο ξένο γίνεται το πανεπιστήμιο αυτό σε αυτές τις ανάγκες, τόσο περισσότερο η κυβέρνηση θέλει να βάλει εμπόδια στην συλλογική αμφισβήτηση, των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των πανεπιστημιακών, των φοιτητών», είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θα πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση του ασύλου των ιδεών, το ερώτημα είναι ποιος είναι ο κυρίαρχος, ποιος θα δίνει τις εντολές και σε ποιον θα απαντά αυτό το σώμα, στις πρυτανικές αρχές ή στον κ. Χρυσοχοΐδη;». «Υπάρχουν ορισμένες αξίες μες το δημόσιο πανεπιστήμιο που πρέπει να υπερασπιστούμε, εσείς κ. Κεραμέως οι αλλαγές που θα κάνετε θα καταστρέψουν αυτές τις αξίες και όχι τις κακοπάθειες που θα έπρεπε να στοχεύετε», τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ομιλία του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments